Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

FW: KATAΦΥΓΙΟ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ...

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Wednesday, October 16, 2013 10:27 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: KATAΦΥΓΙΟ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ...

 

...ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ...
Πάνω από 20.000 κάτοικοι της Αθήνας στηρίζονται από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Αθηναίων, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, ...
παρουσιάζοντας την πρώτη μεγάλη κοινωνική έρευνα για τις ευπαθείς ομάδες στην πόλη, καθώς και τις πρωτοβουλίες του δήμου για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Αναφερόμενος στα στοιχεία της έρευνας, ο κ. Καμίνης σημείωσε πως στους άστεγους το 77% είναι άντρες, επί του συνόλου το 54% Έλληνες και το 46% αλλοδαποί, το 24% δεν έχει οικογένεια, το 61% είναι ουσιοεξαρτώμενοι, ενώ το 76% είναι μεταξύ 26 και 55 ετών.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που προκύπτουν από τα συσσίτια που προσφέρει το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, το 73% από τους έλληνες σιτιζόμενους είναι άνεργοι περίπου 2 χρόνια, το 46% είναι μεταξύ 36 και 55 ετών, το 50% είναι άγαμοι, το 7,5% έχει τίτλο ανώτατης εκπαίδευσης και το 0,7% μεταπτυχιακό. Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε και στην λειτουργία του Υπνωτηρίου Αστέγων στον Ξενώνα Φιλοξενίας στην Ομόνοια, όπου προσφέρεται ασφαλής διαμονή για την νύχτα, μπάνιο, πρωινό και στήριξη από κοινωνικούς επιστήμονες, σημειώνοντας ότι οι πρώτοι άστεγοι, ένα ποσοστό 22%, εξέφρασαν τη διάθεση να στεγαστούν και εγκατέλειψαν τους δρόμους και ήδη φιλοξενήθηκαν στις διαθέσιμες κλίνες του ΚΥΑΔΑ, ενώ σε σταθερή βάση, δύο Ξενώνες Φιλοξενίας Αστέγων, παρέχουν μονιμότερη φιλοξενία σε 130 άστεγους και απόρους.
Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές δομές στήριξης οικογενειών ή πολιτών που πλήττονται από την κρίση, ο δήμαρχος επεσήμανε:

  • τον ρόλο του Κοινωνικού Παντοπωλείου, όπου 400 νοικοκυριά το χρόνο υποστηρίζονται σταθερά για έξι μήνες
  • το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη στην Οικογένεια», το οποίο σε συνεργασία με χορηγούς παρέχει υλική στήριξη από τον Μάιο 2012 σε 200 οικογένειες το χρόνο (100/εξάμηνο).
  • τον «ΚΟΜΒΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ» στο παλιό Φρουραρχείο του σταθμού Λαρίσης που έκανε πράξη την ιδέα της Αλληλοβοήθειας και προσφέρει στήριξη και βοήθεια σε περισσότερους από 13.000 συμπολίτες μας, εκ των οποίων περίπου 3.000 είναι παιδιά.
  • την ανταπόκριση του δήμου, μέσω του Δημοτικού Βρεφοκομείου, στα αιτήματα σίτισης που δέχθηκε από σχολεία, ενώ σιτίζει όλα τα φιλοξενούμενα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς του: από 250 πέρυσι, σε 1100 φέτος.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβούλιου του ΚΥΑΔΑ Νίκος Κόκκινος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση  και έκανε μια ιστορική ανάδρομη στην δημιουργία του ΚΥΑΔΑ, επισημαίνοντας την διαχρονική προσφορά του και στήριξη στις ευπαθείς ομάδες της Αθήνας.
Η αντιπρόεδρος του ΚΥΑΔΑ κυρία Ελένη Κατσούλη αναφερόμενη στα  τα στοιχεία που αφορούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, τόνισε ότι το 76% των αιτούντων είναι άνεργοι, ενώ εξ αυτών το 77% είναι χωρίς επίδομα.

Ο κ. Κώστας Μπιτζάνης, μέλος του διοικητικού συμβούλιου του ΚΥΑΔΑ, παρουσιάζοντας τα αναλυτικά συμπεράσματα της έρευνας, σημείωσε ότι «το Κέντρο αποτελεί την πιο ευαίσθητη αντένα του δήμου Αθηναίων, καθώς καταγράφει τα προβλήματα των πολιτών, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από την πολύπλευρη κρίση, σχεδιάζει και προτείνει πολιτικές και τέλος υλοποιεί τις πρωτοβουλίες του δήμου». Στις δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπισε η ομάδα των ερευνητών του ΚΥΑΔΑ αναφέρθηκε η Δήμητρα Νούση, διευθύντρια του ΚΥΑΔΑ, η όποια επεσήμανε ότι αποτελεί άθλο το ότι έστω και 20 άστεγοι συμπολίτες μας μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα πείστηκαν να στεγαστούν στις δομές του δήμου.
Η έρευνα που δίνεται στην δημοσιότητα εν όψει της Διεθνούς Ημέρας κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού – 17η Οκτωβρίου-διεξήχθη από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) μεταξύ των ανθρώπων, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις κοινωνικές δομές του δήμου και τα συμπέρασματά της θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την δημιουργία νέων κοινωνικών δομών στον δήμο.
Πηγή : naftemporiki.gr


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου