Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

FW: ΜΕΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ... "ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ"

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Friday, October 25, 2013 10:56 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΜΕΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ... "ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ"

 

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας

Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ

Αγαπητό Fimotro,
Μεγάλο θόρυβο έχει προκαλέσει το... "σχέδιο νόμου" για τον... "φόρο ακινήτων" αφού πολλές είναι οι επισημάνσεις αλλά και οι παρατηρήσεις των πολιτών που εύλογα έχουν προκαλέσει τις απορίες όλων....
Μερικές παρατηρήσεις που θέτω υπ όψιν του υπουργείου είναι οι εξής με την μορφή παραδειγμάτων όπου αποδεικνύουν ότι στοσχέδιο νόμου για τον φόρο ακινήτων υπάρχουν... "τρομερές ανισότητες"...που πρέπει να... επανεξεταστούν.


Παράδειγμα (σενάριο):
Έστω ακίνητο στον ...Χολαργό που είναι παράδειγμα μιάς μέσης κατάστασης ακινήτου.
Ένα οικόπεδο άκτιστο 500 τμ έχει μοναδιαία αξία 1500¤/μ² και συντελεστή δόμησης στον Χολαργό 1,2 σύμφωνα με τους πίνακες του Υπουργείου θα πληρώσει φόρο 9Χ500τμ=4.500¤.
Εάν το ίδιο οικόπεδο τώρα είναι... κτισμένο με συντελεστή δόμησης στον Χολαργό 1,2 δηλ. 500τμΧ1,2=600τμ και με τιμή ζώνης 2200¤/μ²  σύμφωνα με τους πίνακες του Υπουργείου θα πληρώσει φόρο για το σύνολο των διαμερισμάτων στο οικόπεδο αυτό... 5Χ600τμ=3.000¤.

Παρατηρούμε δηλαδή ότι ένα.... άκτιστο οικόπεδο που δεν παρέχει και καθόλου εισόδημα θα πληρώσει...περισσότερο(!) από ένα οικόπεδο που θα ήταν κτισμένο και θα απέφερε και εισόδημα!


Αντίστοιχα επειδή σε πάρα πολλά οικόπεδα (συνήθως λόγω οικονομικής αδυναμίας) έχει... κτιστεί ένα μέρος από τον συντελεστή δόμησης που δικαιούνται, πχ διπλοκατοικία ή μονοκατοικία σε οικόπεδο που δικαιούται πολύ περισσότερα διαμερίσματα, οι ιδιοκτήτες της διπλοκατοικίας θα πληρώσουν εκτός από τον φόρο που αναλογεί στα διαμερίσματά τους  και φόρο για το άκτιστο δικαίωμα του οικοπέδου (αέρα) σε όσα τετραγωνικά μέτρα δεν είναι κτισμένα και προσαυξημένος κατά περίπου 50% από αυτό που θα πλήρωναν αν ήταν... κτισμένα.


Αντίστοιχα συμβαίνει σε όλες τις περιοχές της Αθήνας αλλά και στις άλλες πόλεις της Ελλάδος με τα εντός σχεδίου οικόπεδα.

Ο συντελεστής φόρου λαμβάνει τιμές από 0,02¤/μ² μέχρι 30,00¤/μ² με μέση τιμή για τα περισσότερα οικόπεδα 6,00-9,00¤/μ².

Στα εκτός σχεδίου οικόπεδα ο συντελεστής φόρου λαμβάνει τιμές από 1,50¤/στρέμμα μέχρι 9,00¤/στρέμμα και μέση τιμή για τα περισσότερα οικόπεδα 4,50¤/στρέμμα.

Από μία πρώτη ματιά παρατηρούμε ότι ο φόρος που επιβάλλεται στα εντός σχεδίου οικόπεδα είναι περισσότερο από.... χιλιαπλάσιος(!) του φόρου που επιβάλλεται στα εκτός σχεδίου οικόπεδα. (1 στρέμμα = 1000 τμ)
Έτσι π.χ. στη περιοχή της Πεντέλης ένα οικόπεδο 1000 τμ εντός σχεδίου με συντελεστή φόρου 5 θα πληρώσει 5.000¤ ενώ δίπλα του ένα οικόπεδο εκτός σχεδίου θα πληρώσει με συντελεστή φόρου 4,5 μόνο 4,5¤.

Παρατηρούμε, μόνο από αυτές τις δύο επισημάνσεις, την... υπερβολικότατη αλλά και άδικη υπερφορολόγηση των εντός σχεδίου οικοπέδων σε αναλογία με την φορολόγηση των άλλων κατηγοριών ακινήτων.


Παράλληλα παρατηρούμε ότι το κράτος αδικεί και με τους υψηλούς φόρους μεταβίβασης (βλέπε μεγάλες αντικειμενικές αξίες) αλλά και με τον νέο φόρο ΕΝΦΑ τους νομιμόφρονες πολίτες που έχουν αγοράσει για να κτίσουν νόμιμα με άδεια της Πολεοδομίας εντός σχεδίου οικόπεδα σε.... αντίθεση με τους υπόλοιπους που έχουν αγοράσει...εκτός σχεδίου οικόπεδα και τα έχουν κτίσει... παράνομα!


Και μη μου πείτε ότι έχω άδικο...


Σας ευχαριστώ...


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου