Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

FW: ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Thursday, October 24, 2013 10:04 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

 

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Αγαπητό Fimotro,
Συνάντηση... με τον υπουργό οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Στουρνάρας εξερχόμενος του πρωθυπουργικού μεγάρου κληθείς να...
τοποθετηθεί σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη... δήλωση του Όλι Ρεν ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε επιτήρηση έως ότου αποπληρωθεί το 75% των δανείων που έχουν λάβει, απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που ισχύει για όλες τις χώρες που έχουν πάρει δάνειο από το μηχανισμό στήριξης.
Και  τόνισε:
Δεν είναι μόνο για την Ελλάδα.
Εξάλλου σε μία Ομοσπονδιακή Ευρώπη όλων μας οι προϋπολογισμοί είναι κάτω από τον έλεγχο των υπολοίπων.

Σε άλλη ερώτηση αν προτίθεται η ελληνική πλευρά να συμπληρώσει το... δημοσιονομικό κενό με περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, άφησε το θέμα ανοικτό απαντώντας πως «θα το δούμε όταν έρθει η ώρα».
Για παραμονή της Ελλάδας σε καθεστώς επιτήρησης ωσότου αποπληρωθεί το το 75% του χρέους της κάνει λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύοντας απάντηση του επιτρόπου προς την βουλευτή του Νάντια Βαλαβάνη. Ειδικότερα, σε απάντηση που έδωσε ο κοινοτικός επίτροπος στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, κατά τη Διακοινοβουλευτική Συνδιάσκεψη, για το καθεστώς «ενισχυμένης επιτήρησης» κάθε χώρας μετά το μνημόνιο, έως την αποπληρωμή του 75% του χρέους, είπε ότι «θα δοκιμάσουμε σύντομα, από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, τόσο τη Συνθήκη για το Ευρώ όσο και για τον ESM, και τότε θα ισχύει ότι, εφόσον το όριο του 75% δεν έχει επιτευχθεί, η επιτήρηση θα συνεχίζεται».
Η απάντηση του επιτρόπου Όλι Ρεν στην ερώτηση της Νάντιας Βαλαβάνη έχει ως εξής:
Σχετικά με την ερώτηση της Ελληνίδας συναδέλφου για την μετά το Πρόγραμμα επιτήρηση, η αναφορά σας στα γεγονότα είναι σίγουρα ορθή.
Οι κανόνες για την επιτήρηση μετά το τέλος του Προγράμματος έχουν ενσωματωθεί στη Συνθήκη για τον ESM, η οποία αποτελεί Συνθήκη των Κρατών-Μελών, είναι Διακυβερνητική Συνθήκη, συνεπώς εσείς έχετε μεγαλύτερη επίδραση σ' αυτήν απ' ότι έχουμε εγώ ή η Κομισιόν, καθώς η Συνθήκη έχει συμφωνηθεί από τα 17 Κράτη-Μέλη της Ευρωζώνης. Αλλά θα δοκιμάσουμε σύντομα, από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, τόσο τη Συνθήκη για το Ευρώ όσο και για τον ESM, και τότε θα ισχύει ότι εφ' όσον το όριο του 75% δεν έχει επιτευχθεί, η επιτήρηση θα συνεχίζεται. Πόσο χρόνο ακόμα θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, είναι ολοφάνερα ακόμα νωρίς και πρόωρο για να λεχθεί.
Μέσα στους επόμενους μήνες, μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή επιθεώρησης, θα αξιολογήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Έχουμε καιρό τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου, ώστε το Eurogroup να πάρει τις αποφάσεις του για δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά θέματα το Δεκέμβριο-Ιανουάριο, επειδή αυτά τα θέματα είναι μάλλον επείγοντα. Εν τω μεταξύ, το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους μπορεί να περιμένει λίγο ακόμα, διότι έχουμε μια συμφωνία από το Eurogroup του Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους 2012, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχειπρωτογενές πλεόνασμα προτού τα Κράτη-Μέλη της Ευρωζώνης αρχίσουν να συζητούν για περαιτέρω μέσα βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ακόμα και τώρα, την άνοιξη, από τη στιγμή που η Eurostat θα πιστοποιήσει τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, δηλαδή εάν έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά της, θα έχουμε άλλη μία αποστολή επιθεώρησης και κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι θα ασχοληθούμε με το θέμα της επιπλέον βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.


Αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύουμε και αυτό έχει απαντηθεί και συζητηθεί διεξοδικά στο Eurogroup που είχαμε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.


Ξεκάθαρος ο Γιάννης Στουρνάρας

Στο... μέλλον παρέπεμψε ο υπουργός Οικονομικών το ενδεχόμενο περικοπών στις πρόωρες συντάξεις, ενώ, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Όλι Ρεν για επιτήρηση της χώρας μας μέχρι να αποπληρώσει το 75% των δανείων, έκανε λόγο για «φυσιολογική τοποθέτηση».

«Θα το δούμε όταν έρθει η ώρα», ήταν η απάντηση του Γιάννη Στουρνάρα μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, όταν ρωτήθηκε για τα σενάρια που θέλουν να πέφτει πέλεκυς στις πρόωρες συντάξεις, για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.


Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις Ρεν, ο υπουργός τόνισε πως δεν πρόκειται για ανησυχητικό ζήτημα και πρόσθεσε: «αυτό είναι κάτι που ισχύει για όλες τις χώρες που έχουν πάρει δάνειο από το EFSF.

Δεν είναι μόνο για την Ελλάδα!
Σε μία Ομοσπονδιακή Ευρώπη, όλων μας οι προϋπολογισμοί είναι κάτω από τον έλεγχο και των υπολοίπων».

Σας ευχαριστώ...


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου