Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

FW: ΤΟ ΑΚΡΙΒΟ ΡΕΥΜΑ ΦΕΡΝΕΙ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Thursday, October 24, 2013 9:46 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΤΟ ΑΚΡΙΒΟ ΡΕΥΜΑ ΦΕΡΝΕΙ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

 

Κύμα πτωχεύσεων ενεργοβόρων βιομηχανιών και απώλειες που κυμαίνονται από 95 εκατ. ευρώ ετησίως έως τα 474 εκατ. ευρώ σε όρους προστιθέμενης αξίας και από περίπου 2.000 ως 9.600 θέσεις εργασίας σε όρους απασχόλησης μπορεί...
να επιφέρει η επιβάρυνση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας των ρύπων, αν η κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα αντιστάθμισης του έξτρα κόστους, όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη του ΙΟΒΕ για τις οικονομικές επιπτώσεις από τη μετακύλιση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων ρύπων στις τιμές του ρεύματος, που ανακοινώθηκε χθες. Η μελέτη προειδοποιεί για κλείσιμο ή μετεγκατάσταση βιομηχανιών, καθώς η ανταγωνιστικότητά τους υποσκάπτεται εξαιτίας των επιβαρύνσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, που αποτελεί σημαντική παράμετρο του κόστους τους.
Το ΙΟΒΕ έχει επεξεργαστεί τρία σενάρια ανά τόνο CO2, στα 5 ευρώ (λίγο πάνω από τα σημερινά επίπεδα), στα 15 και στα 25 ευρώ/τ. CO2. Το τελευταίο δίνει απώλειες 474 εκατ. ευρώ σε προστιθέμενη αξία και μείωση φορολογικών εσόδων 75 εκατ. ευρώ. Προτείνει δε ως αντιστάθμιση το Δημόσιο να διαθέσει δωρεάν δικαιώματα εκπομπής ρύπων στις ενεργοβόρες βιομηχανίες.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου