Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

FW: ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ Ο ΤΡΙΠΛΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Friday, October 25, 2013 8:41 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ Ο ΤΡΙΠΛΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό στη Θεσσαλονίκη: για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, για την απελευθέρωση της πόλης και για τον...
Πολιούχο της, Άγιο Δημήτριο.

Στην πανηγυρική δοξολογία που θα γίνει στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στις 11 το πρωί του Σαββάτου την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Θα παραστεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από το περασμένο Σάββατο και θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή 27 Οκτωβρίου.

Στη στρατιωτική παρέλαση, που φέτος θα έχει και άρματα μάχης, στις 11 το πρωί της Δευτέρας, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Το Σάββατο στις 10:30 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, στη Γέφυρα του Δήμου Χαλκηδόνας και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν στεφανηδρομία και καταθέσεις στεφανιών.

Ο επίσημος εορτασμός της ημέρας, για τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης Αγιο Δημήτριο, την 101η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης και το έπος του '40, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 6.30 το απόγευμα, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Μιλτιάδης Παπανικολάου, με θέμα «Τέχνη και Ελευθερία. Από την Αντίσταση στην Εξορία». Θα προηγηθεί προσφώνηση του πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου.

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στις 11 π.μ. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα εγκαινιάσει στο Διοικητήριο την έκθεση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης με τίτλο: «Το '40 έτσι πολεμήσαμε».

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί όλη η ιστορία του έπους του 1940-41 μέσα από κείμενα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μοναδικά κειμήλια, τα οποία συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα προκειμένου να μεταφέρουν στους επισκέπτες το «άρωμα» και το πνεύμα των ηρωικών μαχητών της Αλβανίας, των οχυρών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και της ηρωικής αντίστασης κατά τη διάρκεια της μάχης της Κρήτης. Μεταξύ των εκθεμάτων είναι η στολή του αρχιστράτηγου Αλέξανδρου Παπάγου, πίνακες του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη, του Κενάν Μεσαρέ, αλλά και λιθογραφίες εποχής.

Την ίδια ώρα (11 π.μ.) θα γίνει και η μαθητική παρέλαση.

Τόσο στη δοξολογία στον Αγιο Δημήτριο όσο και στη στρατιωτική παρέλαση, τα μέτρα ασφάλειας θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά και 3.000 αστυνομικοί θα είναι επί ποδός.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου