Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

FW: ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Γ.ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ...

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Wednesday, October 16, 2013 9:33 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Γ.ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ...

 

Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 81 ετών, ο ομότιμος καθηγητής της αρχαιολογίας στο ΑΠΘ και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Α' Θεσσαλονίκης (εξελέγη στις εκλογικές αναμετρήσεις...
του 2000 και του 2004) Γιώργος Χουρμουζιάδης.
Νοσηλευόταν από τον Σεπτέμβριο, καθώς διαγνώστηκε με προχωρημένο καρκίνο. Η πολιτική κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στις 16.00, στα κοιμητήρια της Θέρμης.
Βιογραφικό
Σε βιογραφικό το οποίο είχε γράψει ο ίδιος σημείωνε: «Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και θα ήθελα να πεθάνω στην Κεντρική Ασία, ακριβώς πάνω στο Δρόμο του Μεταξιού. Άρχισα να γράφω από οκτώ χρονώ. Στην αρχή έγραφα κρυφά, προσευχές και βωμολοχίες. Ύστερα εκθέσεις ιδεών, ποιήματα. Αποπειράθηκα να γράψω κι ένα μυθιστόρημα: 'Το κορίτσι με τα γκρίζα μαλλιά'. Από τότε δε σταμάτησα να γράφω παντού και τα πάντα. Διηγήματα, θεατρικά μονόπρακτα, σενάρια, αρχαιολογικά άρθρα, βιβλιοκρισίες, διαλέξεις, δοκίμια, ευθυμογραφήματα, συστατικές επιστολές, εγκυκλοπαιδικά λήμματα, ανακοινώσεις για επιστημονικά συνέδρια, πολιτικές προκηρύξεις και πολιτικά άρθρα, επιφυλλίδες σε εφημερίδες, στίχους για λαϊκά τραγούδια, χαιρετισμούς για πολιτικές συγκεντρώσεις, ακόμα και για ένα γάμο στο Ασχαμπάτ, όπου με είχανε καλέσει, όταν επισκέφτηκα το Τουρκμενιστάν. Έγραψα εισηγητικές εκθέσεις για διδακτορικές διατριβές και εκλογές καθηγητών, κείμενα διαφημίσεων, 'αγορεύσεις' για τη βουλή, κατ' αρχήν και κατ' άρθρον. Έγραψα και δυο επικήδειους, έναν για τον Κίτσο Μακρή και έναν για τον Μανόλη Ανδρόνικο! Και σε έναν τοίχο, όταν ήμουνα πρόσκοπος, έγραψα με μεγάλα κόκκινα γράμματα: 'Σ' αγαπώ'. Κι όσο περνάει ο καιρός γράφω ασταμάτητα, γιατί εκείνο που θέλω να γράψω δεν το έγραψα ακόμα! Κι όταν πια δεν έχω τι άλλο να γράψω θα πάρω το Δρόμο του Μεταξιού».
Έργο
Ο Γ. Χουρμουζιάδης διακρίθηκε για το πλούσιο επαγγελματικό, ακαδημαϊκό και επιστημονικό του έργο, ιδιαίτερα στους κλάδους της ιστορίας, της αρχαιολογίας και της μουσειολογίας. Δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση τα χρόνια 1961 – 1964 και το 1965 ορίστηκε Έφορος Αρχαιοτήτων Θεσσαλίας. Το 1973 έγινε Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, ενώ την περίοδο 1976 – 1978, ως υπότροφος της Alexander v. Humbolt στη Χαϊδελβέργη, μετεκπαιδεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Ιστορία.
Το 1981 εκλέχθηκε καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κοσμήτορας το 1983. Το 1985 έγινε αντιπρύτανης στο ΑΠΘ. Ασχολήθηκε με την έρευνα της Νεολιθικής Περιόδου κάνοντας ανασκαφές σε προϊστορικούς οικισμούς της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, επίσης ασχολήθηκε συστηματικά με τη Μουσειολογία και οργάνωσε ειδικά φροντιστήρια στο ΑΠΘ. Υπήρξε πρωτοπόρος στη διάδοση και στην Ελλάδα των θεωρητικών «κινημάτων» της Αρχαιολογίας, που αναπτύχθηκαν στην Αμερική και στην Ευρώπη και εξέδωσε και διηύθυνε γι’ αυτό τον σκοπό τα περιοδικά «Ανθρωπολογικά» (1978 - 1982), «Γόρδων» (1991 - 1995) και «Ανάσκαμμα» (2008-2013). Συνέγραψε 5 βιβλία και ανέπτυξε πλούσια αρθρογραφία, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε μέλος πολλών Ευρωπαϊκών Αρχαιολογικών Ινστιτούτων. Από το 1992 ο σ. Γ. Χουρμουζιάδης διηύθυνε τις ανασκαφές στον προϊστορικό λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού Καστοριάς και υπήρξε, επίσης, επιστημονικός υπεύθυνος για το πρόγραμμα LIFE, για την οργάνωση στην περιοχή της λίμνης Καστοριάς του πρώτου Οικομουσείου, με βάση τα αποτελέσματα των ανασκαφών στο Δισπηλιό.
Για έναν περίπου χρόνο (το 1998) επιμελούνταν και παρουσίαζε σειρά εκπομπών για την αρχαιολογία στον πολιτιστικό ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ (9.58).
Η εκπομπή του έγινε βιβλίο και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Νησίδες» και τον 9.58 με τίτλο «Λόγια από χώμα».
Π. Παναγιωτόπουλος: Πολυσχιδής προσωπικότητα ο Γ. Χουρμουζιάδης
Την εξής συλλυπητήρια δήλωση για τον θάνατο του Γιώργου Χουρμουζιάδη, έκανε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος:
«Αφοσιωμένος ερευνητής της Ελληνικής αρχαιολογίας, ακάματος πανεπιστημιακός δάσκαλος, ο Γιώργος Χουρμουζιάδης υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα. Μία από εκείνες τις σοβαρές και συνάμα ενθουσιώδεις φυσιογνωμίες της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, στις οποίες οφείλουμε την προστασία και την ανάδειξη της κληρονομιάς μας και επομένως, μέσα από αυτή, της ταυτότητάς μας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
Συλλυπητήρια ανακοίνωση του ΚΚΕ
Τα συλλυπητήριά του στη σύζυγο και την οικογένεια του Γ. Χουρμουζιάδη εξέφρασε το ΚΚΕ: «Το ΚΚΕ με θλίψη ανακοινώνει τον θάνατο του συντρόφου Γιώργου Χουρμουζιάδη.Ο σ. Γ. Χουρμουζιάδης, ομότιμος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1932, όπου και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Το 1981 έγινε μέλος του ΚΚΕ και στο 13ο Συνέδριο του Κόμματος, το 1991, εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής. Υπηρέτησε το Κόμμα και τον λαό της Θεσσαλονίκης από διάφορες θέσεις και ως βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης, όπου εκλέχθηκε στις εκλογές του 2000 και του 2004. Παρέμεινε μέλος του Κόμματος ως το τέλος της ζωής του».
Ευ. Βενιζέλος: Ασυνήθιστη πνευματική εντιμότητα και ευαισθησία
Την ιδιαίτερη λύπη του εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος για το θάνατο του Γ. Χουρμουζιαδη.
«Ο Γ. Χουρμουζιάδης υπηρέτησε το πανεπιστήμιο, την αρχαιολογική επιστήμη και υπηρεσία αλλά και την μαχόμενη πολιτική με ασυνήθιστη πνευματική εντιμότητα και ευαισθησία» ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στους οικείους του εκλιπόντος.
ΣΥΡΙΖΑ: Διανοούμενος με την πλήρη έννοια του όρου
Ο Γ. Χουρμουζιάδης ήταν ένας διανοούμενος με την πλήρη έννοια του όρου, καθώς, εκτός από το επιστημονικό του έργο, ανέπτυξε μεγάλη κοινωνική και πολιτική δράση, υπηρετώντας σταθερά τις αξίες της αριστεράς και της δημοκρατίας, δήλωσε ο Τάσος Κουράκης, βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η επιστημονική κοινότητα θρηνεί έναν μεγάλο επιστήμονα, το έργο του οποίου άνοιξε νέους δρόμους και θα μείνει για πάντα σημείο αναφοράς στην ελληνική αρχαιολογία. Στην οικογένειά του και στους συντρόφους του, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια» πρόσθεσε ο κ. Κουράκης.
Ψήφισμα των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ για το θάνατο του Γ. Χουρμουζιάδη
«Με βαθιά οδύνη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του εκλεκτού και διακεκριμένου συναδέλφου Ομότιμου Καθηγητή και πρώην Αντιπρύτανη Γεώργιου Χ. Χουρμουζιάδη, του οποίου η συμβολή τόσο στην επιστήμη όσο και στην ελληνική κοινωνία υπήρξε σημαντικότατη. Το ΑΠΘ τον ευγνωμονεί» αναφέρεται σε σχετικό ψήφισμα των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ.
Σύνδεσμος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Πήρε σήμερα τον δικό του δρόμο του Μεταξιού
Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) αποχαιρετά «τον δάσκαλο και συνάδελφο, καθηγητή Γ. Χ. Χουρμουζιάδη, ανανεωτή της αρχαιολογικής σκέψης στην Ελλάδα και εισηγητή της θεωρητικής συζήτησης στην ελληνική αρχαιολογία, ακαταπόνητο επιμελητή αρχαιοτήτων στην Θεσσαλία, δάσκαλο αρκετών γενεών αρχαιολόγων, διανοητή, βουλευτή του ΚΚΕ, διευθυντή των ανασκαφών του λιμναίου οικισμού Δισπηλιού».
«Ο Γ. Χουρμουζιάδης πήρε σήμερα τον δικό του Δρόμο του Μεταξιού...» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΕΑ.
Πηγή: ΑΜΠΕ


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου