Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

FW: ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ...

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Wednesday, October 16, 2013 9:40 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ...

 

Την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης των Σκοπίων στην ΕΕ πρότεινε εκ νέου στο Συμβούλιο ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Φούλε, ...
επισημαίνοντας ωστόσο ότι «τα Σκόπια θα πρέπει να αξιολογήσουν το κόστος της έλλειψης διάθεσης για συμβιβασμούς και της συνεχιζόμενης αδράνειας».
Σήμερα, δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ, στην οποία η Κομισιόν πρότεινε για πέμπτη φορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, σημειώνοντας όμως ότι παραμένει ουσιαστική η διαπραγμάτευση για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, υπό την αιγίδα των ΗΕ.
Ειδικότερα, στην έκθεση σημειώνεται πως η ΠΓΔΜ εξακολουθεί να συμμετέχει τόσο στις συνομιλίες που διενεργούνται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όσο και στις απευθείας επαφές με την Ελλάδα. «Οι συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Η.Ε. για εξεύρεση, μέσω διαπραγματεύσεων, μιας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας πρέπει να συνεχιστούν με αυξημένη ένταση, ενώ το ίδιο ισχύει για τις διμερείς συναντήσεις και επαφές», αναφέρεται συγκεκριμένα στην έκθεση.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι συνεχίζουν να επηρεάζονται από το ζήτημα της ονομασίας.
Εν τω μεταξύ, νέες συναντήσεις για το Σκοπιανό θα πραγματοποιηθούν στις 24 και 25 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη.
Όπως ανακοίνωσε η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς έχει καλέσει τους εκπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, αντίστοιχα, για να τους συναντήσει στην έδρα του Οργανισμούς στις 24 και 25 του μηνός.
Σημειώνεται πως και οι δύο πλευρές έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση, ενώ διευκρινίζεται ότι ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί με τους δύο αντιπροσώπους χωριστά και στη συνέχεια από κοινού, με σκοπό τη συνέχιση της διαμεσολάβησης του ΟΗΕ στις συνομιλίες και με στόχο την εξεύρεση «αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος».
Πηγή: ΑΜΠΕ


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου