Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

FW: ''ΣΤΟΠ'' ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΕ ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ GREENPEACE...

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Thursday, August 22, 2013 9:22 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ''ΣΤΟΠ'' ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΕ ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ GREENPEACE...

 

Η Ρωσία απαγόρευσε σε παγοθραυστικό της Greenpeace να εισέλθει στα Αρκτικά της ύδατα, που ανοίγουν σταδιακά για εκμετάλλευση από ενεργειακούς ομίλους...
Το Arctic Sunrise κατευθύνεται στην περιοχή και αναμένεται να περάσει στα ρωσικά ύδατα την Παρασκευή.
Η περιβαλλοντική οργάνωση αντέδρασε έντονα κατηγορώντας τη Ρωσία ότι προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να αποφύγει το διεθνή έλεγχο για τις αμφιλεγόμενες δραστηριότητές της στην περιοχή. Εκπρόσωπός της, η οποία επιβαίνει στο Arctic Sunrise δήλωσε ότι τα επανειλημμένα «όχι» των Ρώσων στα αιτήματα της Greenpeace να επιτραπεί η πρόσβαση στο παγοθραυστικό συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
«Αυτές οι δυτικές εταιρείες έρχονται στη Ρωσία για να δραστηριοποιηθούν σε συνθήκες, όπου οι προδιαγραφές είναι λιγότερο αυστηρές και υπάρχουν λιγότεροι έλεγχοι και συνέπειες», υποστήριξε η Κρίστι Φέργκιουσον από το καναδικό παράρτημα της οργάνωσης.
Μέχρι στιγμής φέτος, η Ρωσία έχει εκδώσει περισσότερες από 400 άδειες για τη χρήση της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού, η οποία μπορεί να μειώσει έως και κατά 40% το χρόνο πλεύσης μεταξύ των ασιατικών και ευρωπαϊκών λιμανιών.
Η Greenpeace υποστηρίζει ότι και οι τρεις αιτήσεις που υπέβαλε για το Arctic Sunrise απορρίφθηκαν. Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών λέει ότι η οργάνωση δεν παρείχε επαρκείς πληροφορίες για το παγοθραυστικό της και ότι διατηρεί αμφιβολίες για τις δυνατότητές του.
«Πρόκειται για συγκεκαλυμμένη προσπάθεια να καταπνίξουν τις ειρηνικές διαμαρτυρίες και να αποσπάσουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από τις έρευνες για πετρέλαιο στην Αρκτική», είπε η Φέργκιουσον στο Associated Press. «Το Arctic Sunrise είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο παγοθραυστικό με μακρά εμπειρία σε τέτοιες συνθήκες, ενώ οι πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εδώ παίρνουν πρωτοφανή ρίσκα σε μια περιοχή γεμάτη πολικές αρκούδες, φάλαινες και άλλα είδη άγριας ζωής.»
Η Greenpeace λέει ότι θέλει να ρίξει φως στις δραστηριότητες της Rosneft και της Exxon Mobil στη Θάλασσα Κάρα, βορείως της δυτικής Σιβηρίας. Οι δύο όμιλοι ετοιμάζονται για γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή μέσα στο 2014.
Πηγή : naftemporiki.gr


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου