Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

FW: ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ Ο,ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΙΚ...

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Friday, August 30, 2013 8:50 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ Ο,ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΙΚ...

 

Τη μεγαλύτερη εταιρεία αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, που θα έχει στο χαρτοφυλάκιό της τα περισσότερα από τα 81.000 ακίνητα της Εταιρείας Ακινήτων ...
Δημοσίου (ΕΑΔ) Α.Ε., που θα περνούν σταδιακά στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ, ετοιμάζεται να δημιουργήσει το ΥΠΟΙΚ.
Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της εταιρείας θα είναι η τριπλή τιτλοποίηση ακινήτων (δύο εκδόσεις των 300 εκατ. ευρώ και μία των 400 εκατ. ευρώ), που πρόκειται να γίνει σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, με στόχο την προείσπραξη μελλοντικών εσόδων, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.
Βάση για την τιτλοποίηση θα αποτελέσουν 1.000 «καθαρά» από υποχρεώσεις και νομικά προβλήματα ακίνητα, τα οποία θα περάσουν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Η δημιουργία της εταιρείας αυτής θα έχει ως βασική παραδοχή πως, ένα χρόνο μετά, το διεθνές κλίμα θα έχει αναστραφεί πλήρως για την Ελλάδα.
Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 και μια τάση ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας από τα μέσα του 2014.
Οι παραδοχές αυτές είναι απαραίτητες, ώστε το ελληνικό Δημόσιο να μην έχει δυσάρεστες εκπλήξεις από την αρχή της προσπάθειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια για τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας είχε αρχίσει από το 2011.
Τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία επεξεργάστηκαν το όλο θέμα, αντιμετώπισαν τεράστια δυσπιστία από την αγορά.
Η φημολογία περί της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε συνδυασμό και με την πολιτική κρίση που βίωνε εκείνη την εποχή η χώρα, έκανε τους θεσμικούς επενδυτές εξαιρετικά αρνητικούς στην πρώτη προσπάθεια τιτλοποίησης.
Συγκεκριμένα, έναντι των ομολόγων που θα εκδίδονταν, είχαν ζητήσει επιτόκιο περίπου 8,5%. Ζήτησαν, επίσης, από τα έσοδα που υπολόγιζε ότι θα είχε το Δημόσιο μέσω των ακινήτων, να τιτλοποιήσει τα μισά ή ίσως λιγότερα.
Οπως ήταν φυσικό, το σχέδιο τιτλοποίησης δεν προχώρησε.
Τώρα το κλίμα φαίνεται ότι βελτιώνεται και, τον επόμενο χρόνο -αν επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου-, θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, ώστε η Ελλάδα να στραφεί ξανά στις αγορές για δανεισμό.
Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, σε πρόσφατες δηλώσεις του, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι, αν όλα πάνε καλά, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να κάνει μια απόπειρα εξόδου στις αγορές για ένα περιορισμένο ποσό, στα μέσα του επόμενου χρόνου.
Στοίχημα για την επιτυχία της πρώτης τιτλοποίησης θα αποτελέσει η επιλογή του πρώτου «καλαθιού» ακινήτων. Εκτιμάται ότι θα αποτελείται από εμπορικά ακίνητα με σταθερή και, μελλοντικά, αυξανόμενη απόδοση και από έναν αριθμό από τουριστικά ακίνητα που θα έχουν επίσης μεγάλη προοπτική ανάπτυξης.
Στελέχη του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι το εγχείρημα έχει σημαντικές προοπτικές, με δεδομένη την τεράστια ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, η οποία θα αποκαλύπτεται σιγά σιγά τα επόμενα χρόνια, για λόγους στρατηγικής.
Θα πρέπει δηλαδή η αγορά να μην «υπερφορτωθεί» από ακίνητα με συνέπεια την κατάρρευση των τιμών. Θα πρέπει, συνεπώς, η όποια κίνηση να ακολουθεί και όχι να προηγείται των τάσεων της διεθνούς αγοράς ακινήτων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να γίνουν καλές επιλογές, οι οποίες και θα αυξάνονται συνεχώς, όσο θα ξεκαθαρίζεται σταδιακά η τεράστια ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, που αριθμεί 81.000 ακίνητα.
Η περιουσία αυτή θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, αν σε αυτήν προστεθεί και η περιουσία των δημοσίων οργανισμών και των ασφαλιστικών ταμείων, η οποία σήμερα βρίσκεται στο στάδιο της καταγραφής.
Στα πλεονεκτήματα της λύσης που έχει επιλεγεί, είναι ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας είναι σαφώς πιο σίγουρη, αφού έχει ως βάση τη δημόσια γη και, ως εκ τούτου, είναι σχεδόν βέβαιη η συμμετοχή μεγάλων θεσμικών επενδυτών από όλο τον κόσμο.
Τριπλός στόχος
Ανακινώντας το θέμα το οποίο θα συζητηθεί και κατά την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας, ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι τριπλός:
* Να επιταχύνει τη μείωση του δημοσίου χρέους μέσω των εισπράξεων από τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων ακινήτων, που διαφορετικά θα έπαιρνε χρόνια για να αξιοποιηθούν. Αν οι πρώτες εκδόσεις είναι επιτυχημένες, τότε η Ελλάδα θα μπορεί να πείσει ότι είναι εφικτός ο στόχος για είσπραξη εσόδων από αξιοποίηση ακινήτων ύψους 28 δισ. ευρώ από ακίνητη περιουσία που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.
* Να δώσει απάντηση σε όσους επιμένουν ότι (το ΥΠΟΙΚ) σκόπιμα καθυστερεί να προχωρήσει στην αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας, καθυστερώντας και το πρόγραμμα.
Η αγορά των ομολόγων επί των ακινήτων θεωρείται ότι όχι μόνο θα διευκολύνει τις αποκρατικοποιήσεις δημόσιας γης, αλλά είναι δυνατό να αυξήσει και την αξία της, στρέφοντας προς την Ελλάδα το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών, ειδικών στην ακίνητη περιουσία.
* Να σταματήσει οριστικά το σενάριο -το οποίο επανέρχεται από καιρό εις καιρόν ως πιθανό ενδεχόμενο- περί της δημιουργίας και λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τη σχετική -γερμανική- πρόταση, το ελληνικό ταμείο θα είχε έδρα το Λουξεμβούργο, ξένο επικεφαλής και θα διαχειριζόταν την ακίνητη περιουσία, όπως το αντίστοιχο ταμείο αξιοποίησης που είχε συσταθεί με την ένωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία, το περίφημο Τρόχαϊντ, τη δεκαετία του 1990.
Το συγκεκριμένο ταμείο δεν αξιοποιούσε, αλλά ρευστοποιούσε τα εργοστάσια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, για ένα συμβολικό τίμημα.
Διαψεύδει τα σενάρια η Κομισιόν για τα περί σύστασης εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων στο εξωτερικό

Τα σενάρια περί μεταφοράς του Ταμείου στο Λουξεμβούργο διέψευσε, χθες, και ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος Τύπου του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Ολι Ρεν. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αποτελεί «πολύ σημαντικό κομμάτι στις προσπάθειες της Ελλάδας για μείωση του χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενώ πρόσθεσε πως «η κυριότητα του προγράμματος είναι και πρέπει σε κάθε περίπτωση να παραμείνει στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως, κατά την επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, τις ερχόμενες εβδομάδες, θα συζητηθεί η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ενώ θα εξεταστούν και τρόποι αποτελεσματικότερης λειτουργίας του Ταμείου.
Σημειώνεται ότι, το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η τρόικα θα προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου Συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο, μέσω του οποίου ξένοι managers θα διαχειρίζονται τις πωλήσεις της δημόσιας ελληνικής περιουσίας.
Ο κ. Ο Κόνορ επανέλαβε τη θέση του, ότι ούτε η Επιτροπή ούτε η τρόικα ούτε και το συμβούλιο υπουργών της Ευρωζώνης έχουν πάρει απόφαση για τη μετεγκατάσταση του ελληνικού Ταμείου στο Λουξεμβούργο ή οπουδήποτε αλλού.
Σε ερώτηση, όμως, που ακολούθησε, για το εάν είναι πιθανό η Επιτροπή να προωθήσει την ιδέα της διεθνοποιημένης διοίκησης του ελληνικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, δεν ήταν τόσο κατηγορηματικός.
«Σας είπα ότι οι ιδέες και τα σχέδια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσω του Τύπου δεν είναι απόφαση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής», είπε ο εκπρόσωπος.
Πηγή : naftemporiki.gr


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου