Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

FW: ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ 1 ΕΚΑΤ. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ...

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Thursday, August 22, 2013 10:27 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ 1 ΕΚΑΤ. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ...

 

Στο «φουλ» βάζουν οι Εφορίες τη διαδικασία εκκαθάρισης περίπου 1 εκατ. δηλώσεων, που «λιμνάζουν» στα συρτάρια τους, ενώ οι φορολογούμενοι ...
που καλούνται να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους υποχρεωτικά θα καταθέτουν και τις αποδείξεις δαπανών του 2012, στις οποίες όμως θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος, για να μην καθυστερήσει περαιτέρω η εκκαθάριση.
Ωστόσο, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι όσοι έχουν κληθεί να προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά έχουν προθεσμία έως και τις 16 Σεπτεμβρίου για να περάσουν από την Εφορία τους, καθώς το υπουργείο έκρινε ότι λόγω των θερινών διακοπών πρέπει να δοθεί και ο ανάλογος χρόνος στους υπόχρεους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις σχετικές οδηγίες -μετά φυσικά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η σημαντική καθυστέρηση στην αποστολή των εκκαθαριστικών και έχει ως αποτέλεσμα 1 εκατ. φορολογούμενοι, αν και έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους, να υποχρεωθούν να εξοφλήσουν τον πρόσθετο φόρο σε περίπτωση χρεωστικού εκκαθαριστικού το πολύ σε δύο δόσεις, οι περισσότεροι όμως σε μία, εάν ληφθεί υπόψη ότι η προθεσμία για την προσκόμιση των δικαιολογητικών λήγει στις 16 Σεπτεμβρίου- έδωσε χθες με κατεπείγουσες εγκυκλίους του ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης.
Υπενθυμίζεται ότι περίπου 500.000 δηλώσεις δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμη, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διασταυρώσεις στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, επίσης άλλες 200.000 καθυστερούν, καθώς οι φορολογούμενοι έχουν ήδη κληθεί να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους, ενώ όσον αφορά 200.000 που υποβλήθηκαν μετά την ημερομηνία λήξης της σχετικής προθεσμίας, μέχρι πρότινος οι Εφορίες δεν γνώριζαν εάν θα τις θεωρήσουν εκπρόθεσμες, οπότε στην περίπτωση αυτή έπρεπε να καταλογίσουν τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Με εντολή όμως του κ. Θεοχάρη (υπ’ αριθμ. Δ12/ 1125315 ΕΞ/8.8.2013 εγκύκλιο) διευκρινίστηκε χθες προς όλες τις ΔΟΥ ότι «οι αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2013, καθώς και τα σημειώματα αυτοπεραίωσης του ΦΠΑ που υποβάλλονται στις ΔΟΥ μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ (ΠΟΛ.1154/26.6.2013 ΑΥΟ) και έως 30.08.2013, θα παραλαμβάνονται χωρίς την επιβολή προστίμων ή πρόσθετων φόρων, κατά περίπτωση, και θα παραμένουν σε εκκρεμότητα μέχρι και την ημερομηνία αυτή».

Με βάση, μάλιστα, τις νεότερες οδηγίες του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013 που έχουν αποσταλεί ταχυδρομικά στις ΔΟΥ, δεν θα αποστέλλονται πλέον στη ΓΓΠΣ, αλλά θα εκκαθαρίζονται από τις ΔΟΥ και δεν θα επιστρέφονται στους φορολογουμένους, ενώ «για τους φορολογουμένους που μετά την εμπρόθεσμη ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης έχουν ειδοποιηθεί να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά της δήλωσής τους στις ΔΟΥ και προκειμένου να διευκολυνθούν λόγω των θερινών διακοπών τους, ως καταληκτική ημερομηνία προσκόμισης αυτών των δικαιολογητικών στις ΔΟΥ, ορίζεται η 16η Σεπτεμβρίου 2013». Ο κ. Θεοχάρης, πάντως, ζήτησε από τους προϊσταμένους όλων των Εφοριών (υπ’ αριθμ. Δ12/1121500ΕΞ/1.8.2013) «μετά την παραλαβή των δηλώσεων και τον έλεγχο των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών από τη ΔΟΥ, να προβαίνετε στην τελική υποβολή τους, προκειμένου να εκκαθαριστούν άμεσα.
Τα δικαιολογητικά που έχουν παραληφθεί φυλάσσονται και αρχειοθετούνται στο φάκελο του φορολογούμενου.
Οι αποδείξεις δαπανών του κωδικού 049 της φορολογικής δήλωσης που προσκομίζονται με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά θα ελέγχονται δειγματοληπτικά και όχι σε κάθε δήλωση φορολογουμένου».
Κατάργηση - ενοποίηση
Το οικονομικό επιτελείο επιταχύνει και τις διαδικασίες κατάργησης - ενοποίησης των ΔΟΥ, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της τρόικας και να αποφύγει την «κόκκινη» κάρτα στην επικείμενη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η επιλογή των ΔΟΥ που παραμένουν εν λειτουργία έγινε αυστηρά βασιζόμενη σε συγκεκριμένα κριτήρια, όπως τα έσοδα που συνέλεξαν οι Εφορίες κατά το 2011, αλλά και διοικητικά έτσι ώστε κάθε νομός να έχει τουλάχιστον 1 ΔΟΥ εν λειτουργία.
Αξίζει να σημειωθεί πως ειδικά για τους δύο νομούς της χώρας που διαθέτουν ευρεία νησιωτικά συμπλέγματα, λήφθηκε μέριμνα ώστε να παραμείνουν σε λειτουργία 5 ΔΟΥ στις Κυκλάδες και 2 ΔΟΥ στα Δωδεκάνησα, σε αντίθεση με την πλειονότητα των νομών της χώρας, όπου πλέον λειτουργεί μόνο 1 ΔΟΥ. Η απόφαση αυτή ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των νησιών, καθώς και το άρθρο 101 (παράγραφοι 2 και 3) του ελληνικού Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο: «[…] ο νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών».
Επισημαίνεται ότι σε καθεμία από τις ΔΟΥ των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία ιδρύεται ένα Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ), το οποίο λειτουργεί ως ένα Φορολογικό ΚΕΠ. Τα ΓΕΦ στεγάζονται σε κτήρια των ΟΤΑ, ώστε να επιτευχθούν συνέργειες και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος λειτουργίας τους. Στα ΓΕΦ οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώνουν κάθε εργασία, για την οποία προσέρχονταν μέχρι σήμερα στις ΔΟΥ, ενώ ήδη λειτουργούν τέτοια ΓΕΦ σε αρκετές πόλεις πανελλαδικώς, καλύπτοντας τις ανάγκες των πολιτών.
Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι διοικητικές ρυθμίσεις έτσι ώστε οι πολίτες να μην υποχρεώνονται πλέον να προσέρχονται στις Εφορίες για διενέργεια φορολογικών εργασιών. Ηδη το υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί σε ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών στο πλαίσιο του TAXISnet, παρέχοντας ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες στους πολίτες μέσω διαδικτύου (www.taxisnet.gr), ενώ και νέες υπηρεσίες θα ενεργοποιηθούν στο άμεσο διάστημα.
Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται και οι εργασίες με στόχο μέχρι τέλος του 2013 να είναι εφικτή η διεκπεραίωση όλων των πληρωμών που διενεργούνταν στις ΔΟΥ αποκλειστικά στις τράπεζες, έτσι ώστε να καταργηθούν τα ταμεία από τις ΔΟΥ και συνεπώς να εξαλειφθεί η υποχρέωση των πολιτών να προσέρχονται στις ΔΟΥ για διεκπεραίωση πληρωμών.
Κλείνουν 14 ΔΟΥ
Από την 1η Σεπτεμβρίου, αναστέλλεται η λειτουργία και των τελευταίων 14 ΔΟΥ που λειτουργούν σήμερα σε νησιωτικές περιοχές της χώρας και ολοκληρώνεται η Δ’ και τελική φάση του σχετικού σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει τη λειτουργία 120 ΔΟΥ σε επίπεδο χώρας εντός του 2013, έναντι των 290 ΔΟΥ που λειτουργούσαν το 2011.
Οι 14 ΔΟΥ που αναστέλλεται η λειτουργία τους την 1η Σεπτεμβρίου είναι οι: Αγιου Κηρύκου, Αίγινας, Ανδρου, Καλύμνου, Κάρπαθου, Κέας, Λήμνου, Μήλου, Πόρου, Σκιάθου, Σκοπέλου, Σπετσών, Τήνου, Υδρας.
Ποια κέρδη από μετοχές απαλλάσσονται του φόρου
Τα κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α., σε τιμή ανώτερη της τιμής απόκτησής τους, απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος, ενώ, σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη μεταβίβαση μετοχών ημεδαπών ανωνύμων εταιρειών μη εισηγμένων στο Χ.Α., που αποκτώνται έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2013, φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 5% η πραγματική αξία πώλησης αυτών.

Εκτιμήσεις στοιχείων σε ελέγχους
Κατά τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων, των ανέλεγκτων χρήσεων 2010 και 2011, και σε περίπτωση ύπαρξης συναλλαγών με κράτη μη συνεργάσιμα ή με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, θα πρέπει να εκτιμάται κάθε στοιχείο της ελεγχόμενης επιχείρησης που αποδεικνύει ότι οι εν λόγω συναλλαγές είναι πραγματικές και συνήθεις (μαχητό τεκμήριο), προκειμένου να σχηματίζεται ασφαλής κρίση ως προς τη μη διάπραξη φοροαποφυγής ή φοροδιαφυγής.
Σε κάθε περίπτωση φορολογικού ελέγχου, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών (υπ’ αρίθμ. ΠΟΛ.1198/21.8.2013), θα πρέπει να εκτιμώνται τα πραγματικά περιστατικά και να εξετάζεται η παραγωγικότητα της εκάστοτε δαπάνης, δηλαδή κατά πόσο αυτή ενεργείται μέσα στα πλαίσια της οικονομικής αποστολής της επιχείρησης και συμβάλλει στη δημιουργία φορολογητέου εισοδήματος, προκειμένου για την έκπτωση ή μη αυτών από τα ακαθάριστα έσοδα.
Πηγή : naftemporiki.gr


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου