Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

FW: ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

 

 

Feed: 1
Posted on: Wednesday, August 01, 2012 8:29 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

 

Τη στήριξη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινού, εξασφάλισε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου...
Παιδείας που ρυθμίζει θέματα που αφορούν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τροποποιεί διατάξεις του ν.4009 της Άννας Διαμαντοπούλου.
Το νομοσχέδιο συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με συμφωνία και του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας - πιθανότατα εκφραζόμενο με «ψήφο κατά συνείδηση».
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αιτιολόγησε την επιδίωξη της κυβέρνησης να ακολουθηθούν ταχύτατες διαδικασίες επεξεργασίας και ψήφισης του νομοσχεδίου, προκειμένου να καλυφθεί ο χαμένος κοινοβουλευτικός χρόνος των δύο μηνών και να αντιμετωπιστούν επείγοντα ζητήματα σίτισης και στέγασης των φοιτητών, καθαρισμού των σχολείων, κάλυψης των οικονομικών οφειλών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ.λπ.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, οι εξηγήσεις του υπουργού κρίθηκαν «επαρκείς», ενώ ενάντιος στάθηκε ο εκπρόσωπος των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων», Νότης Μαριάς, ο οποίος υποστήριξε πως «λίγες μόνον ρυθμίσεις επείγουν πραγματικά - και τα ζητήματα που αφορούν ήταν γνωστά ήδη από την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου».
Ανάμεσα στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ξεχωρίζουν η καθιέρωση της επιστολικής και ηλεκτρονικής ψήφου σε περίπτωση που οι κανονικές εκλογικές διαδικασίες για τα όργανα διοίκησης παρακωλύονται, η εκ νέου ανάδειξη των Τμημάτων ως βασικών εκπαιδευτικών μονάδων των ΑΕΙ, η εκλογή των Κοσμητόρων των Σχολών από το εκπαιδευτικό προσωπικό τους (αντί των Συμβουλίων Διοίκησης), η έγκριση με βάση τη διαδικασία του 2009 των προϋπολογισμών εκείνων των Σχολών που δεν είχαν εγκριθεί, η παράταση της θητείας των οργάνων των Σχολών μέχρι την κανονική τους λήξη, η επαναφορά των μεταπτυχιακών σπουδών σε επίπεδο Σχολής, η ρύθμιση ζητημάτων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.
«Δεν πρόκειται για καινούργιο νόμο, είναι ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με εφαρμογή νόμου και προσαρμογή μιας-δυο διατάξεων», τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων που συνήλθε εκτάκτως στο Λαύριο, χαρακτήρισε ελλείπεις τις αλλαγές που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας. Στο ομόφωνο ψήφισμα της αναφέρεται ότι το ν/σ δεν αποτελεί λύση για τα Πανεπιστήμια, δεν συμβάλλει στην ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργεί τους και δεν λύνει τα επείγοντα οικονομικά και θεσμικά προβλήματά τους.
Νωρίτερα την συνολική απόσυρση του νόμου 4009 και των τροποποιήσεων του ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας και επιτέθηκε προσωπικά στην Άννα Διαμαντόπουλου. Ζήτησε επίσης την έναρξη διαλόγου με ορίζοντα τον Αύγουστο του 2013 και τη συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Γενικότερη ήταν η τοποθέτηση της Χρυσής Αυγής σε ανακοίνωση της τονίζει: «Η παιδεία μας έχει χάσει τον εθνικό της προσανατολισμό και έχει εμπορευματοποιηθεί, ενώ τα πανεπιστήμια της χώρας παραμένουν άσυλα εγκληματιών».
Η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Αριστεράς είπε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για αλλαγές ώστε ο νόμος να εφαρμοστεί και η μεταρρύθμιση να γίνει.
«Είχε διακοπεί κάθε επικοινωνία και με τις υγιείς δυνάμεις των Παν. Μια ρήξη πολιτείας και Πανεπιστημίων. Το πρώτο θετικό ότι γίνεται αποκατάσταση αυτής της επικοινωνίας», τόνισε.
Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει τις ρυθμίσεις μικροαλλαγές στο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ που δείχνουν την αγωνία της κυβέρνησης να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις η εφαρμογή του που ολοκληρώνει την εικόνα του «Πανεπιστημίου ΑΕ».


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου