Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

FW: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ : ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΑ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΔΙΕΤΙΑΣ, ΤΩΝ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

 

 

Feed: 1
Posted on: Sunday, July 29, 2012 3:37 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ : ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΑ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΔΙΕΤΙΑΣ, ΤΩΝ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

 

Ρεπορτάζ : Δημήτρης Κοτταρίδης
(από τον Τύπο της Κυριακής)
Αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση των μέτρων εκείνων που χρειάζονται για να καλυφθεί το ποσό των 11,6 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εκτιμά πως σε αντίθετη περίπτωση αυτά που θα...
χάσουμε ως χώρα και ως κοινωνία θα είναι πολύ περισσότερα.
Μετά την ενημέρωση του οικονομικού επιτελείου και τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως ο στόχος να βρεθούν τα 11,6 δισ. χωρίς να υπάρξουν επώδυνες θυσίες είναι πάρα πολύ δύσκολος, είναι όμως αποφασισμένοι να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη στα μέτρα αυτά και να μην πληγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί δεδομένη τη στήριξη τόσο του Ευάγγελου Βενιζέλου όσο και του Φώτη Κουβέλη, αν και η αλήθεια είναι πως το κλίμα κατά την τελευταία τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ιδιαίτερα βαρύ. Εκτιμά όμως πως και αυτοί πλέον έχοντας μια πλήρη εικόνα της κατάστασης θα κατανοήσουν πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος που θα μπορούσε να ακολουθήσει η χώρα μας.Στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν για μια ουσιαστική μάχη με το χρόνο, η οποία πρέπει να κερδηθεί πάση θυσία, και ήδη ετοιμάζεται ένα δραστικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων με πρώτο στη λίστα τον ΟΠΑΠ αλλά και με παράλληλη επιτάχυνση σειράς επενδυτικών πρότζεκτ.
Ο Αντώνης Σαμαράς θα καταθέσει το επίσημο αίτημα για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο, χωρίς αυτό όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει μια έκτακτη Σύνοδος ακόμα και μέσα στον Αύγουστο. Σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανό το αίτημα της χώρας να κατατεθεί τότε.
Ο πρωθυπουργός επιμένει στην άποψη πως η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι πολιτική και θα πρέπει να παρθεί από τους ηγέτες της Ε.Ε., σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει η Αθήνα να έχει κάποια ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα στα χέρια της. Το βασικό διαπραγματευτικό όπλο του κ. Σαμαρά θα είναι, φυσικά, το γεγονός ότι με την οικονομική πολιτική, η οποία ασκείται στη χώρα τα τελευταία χρόνια και έχει ουσιαστικά επιβληθεί από την Τρόικα, η ύφεση έχει εκτοξευθεί στο 7% με την ανεργία να καλπάζει και να πλησιάζει το 25%. Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει και η ελληνική κυβέρνηση να έχει παρουσιάσει κάποιο σημαντικό έργο, το οποίο ο Αντώνης Σαμαράς θα μπορέσει να επικαλεστεί στις συναντήσεις που θα έχει με Ευρωπαίους ηγέτες και παράγοντες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει να κλείσει τα ραντεβού του Ελληνα πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ για το τέλος Αυγούστου, ενώ συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν και με τον κ. Ντράγκι, αλλά και τα στελέχη της Κομισιόν.
Ο Αντώνης Σαμαράς προτίθεται, μάλιστα, να αναθερμάνει και την πρωτοβουλία του για μια στενότερη συνεργασία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα και σε αυτή τη λογική από το φθινόπωρο θα πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία. Στην κυβέρνηση, πέραν των σκληρών μέτρων που θα περιλαμβάνουν περικοπές και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, επισημαίνουν και συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν και θα έχουν ως στόχο και την ανακούφιση μερίδας πολιτών που περνά δύσκολα. Μεταξύ άλλων τονίζουν το ειδικό επίδομα στους μακροχρόνια ανέργους που θα έχουν εξαντλήσει τη διάρκεια παροχής επιδόματος και έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα αλλά και το Ειδικό Σχέδιο για τους Νέους που θα υποστηρίξει περισσότερους από 80 χιλιάδες νέους ανέργους σε όλη τη χώρα.
Ο εξορθολογισμός των προνοιακών μεταβιβάσεων τονίζουν πως θα συνδυασθεί με μια προσπάθεια καλύτερης στόχευσής τους στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού, αλλά και τη δημιουργία νέων πολιτικών, ενώ με το κλείσιμο των ΚΤΕΟ και των μεγάλων φορέωντων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι που θα μπορούν να ενισχύσουν την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το κοινωνικό έργο των δήμων.
Με την κατάργηση θέσεων συμβούλων δημάρχων εξοικονομούνται 60 εκατ. ευρώ, ενώ με την κατάργηση των επιστημονικών συμβούλων για τους βουλευτές το Δημόσιο γλιτώνει άλλα 10 εκατ. ευρώ. Κυρίως όμως με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών και τις μειώσεις σε μισθούς και παροχές στον πρωθυπουργό, στους υπουργούς, στους περιφερειάρχες, στους δημάρχους κ.ά. εξοικονομείται ένα ποσό το οποίο είναι ισοδύναμο των περικοπών που προβλέπονταν για τους κτηνοτρόφους.
Εμφαση δίνεται και στην αξιοποίηση της περιουσίας των υπουργείων και των δημόσιων οργανισμών, ενώ ήδη οι υπουργοί έχουν αποστείλει στο γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, κ. Παναγιώτη Μπαλτάκο, κατάλογο με τα ακίνητα που τους ανήκουν ή εποπτεύονται από φορείς τους, καθώς και προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίησή τους, αλλά και για το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης άλλων υπηρεσιών σε αυτές. Ηδη στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας έχουν φτάσει 15 κατάλογοι με τα ακίνητα που ανήκουν σε υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς και άμεσα θα αρχίσει η αξιολόγησή τους και κυρίως θα αρχίσουν να κατατίθενται προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίησή τους.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου