Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

FW: ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΝΟΥΝ ΕΘΝΙΚΗ, EUROBANK KAI ALPHA BANK

 

 

Feed: 1
Posted on: Wednesday, August 01, 2012 9:47 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΝΟΥΝ ΕΘΝΙΚΗ, EUROBANK KAI ALPHA BANK

 

Ρεπορτάζ : Γιάννης Παπαδογιάννης
(από την Καθημερινή)
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η Emporiki Bank, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για την απόκτησή της θα δώσουν σκληρή μάχη Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Alpha Bank. Χθες η Alpha απαντώντας σε επιστολή της Επιτροπής...
Κεφαλαιαγοράς σημείωσε ότι έχει υποβάλει στην Credit Agricole πρόταση για την εξαγορά του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Emporiki Bank. Αντίστοιχες προτάσεις προετοιμάζουν Εθνική Τράπεζα και Eurobank, τις οποίες αναμένεται να καταθέσουν σύντομα. Αυτό που κάνει περιζήτητη την Emporiki είναι η απαίτηση της Τράπεζας της Ελλάδος να ανακεφαλαιοποιηθεί πριν μεταβιβαστεί σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα αλλά και οι προσδοκίες ότι η Credit Agricole θα «προικοδοτήσει» το νέο σχήμα με πρόσθετα κεφάλαια. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την ανακεφαλαιοποίηση της Emporiki Bank, όπως προέκυψε από τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock, θα χρειαστούν 2,5 δισ. ευρώ ενώ οι εγχώριες τράπεζες ζητούν από τον γαλλικό όμιλο να ενισχύσει το νέο σχήμα με κάποια επιπλέον κεφάλαια λόγω της βαθιάς ύφεσης και της αναπόδραστης περαιτέρω επιδείνωσης των χαρτοφυλακίων δανείων. Σε αντάλλαγμα οι Γάλλοι θα λάβουν ένα μικρό πακέτο μετοχών, πιθανότατα κοντά στο 5%, του νέου σχήματος.

Οποια τράπεζα, από τις τρεις μεγάλες, αποκτήσει την Emporiki θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση της στην αγορά. Στο τέλος του 2011 η Emporiki είχε ενεργητικό ύψους 21 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις δανείων έφταναν τα 19 δισ. ενώ οι καταθέσεις τα 11 δισ. Στον όμιλο απασχολούνται 5.200 εργαζόμενοι.
Η δημοσιοποίηση της πρότασης της Alpha Bank επιταχύνει τις εξελίξεις καθώς γρήγορα αναμένεται να εκδηλωθεί η αντίδραση της Εθνικής Τράπεζας η οποία επισήμως έχει δηλώσει το ενδιαφέρον της για την Emporiki, αλλά και της Eurobank. Σύμφωνα με αναλυτές, η τράπεζα που θα ζητήσει τη μικρότερη επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση θα έχει το προβάδισμα.
Ωστόσο στην τελική επιλογή καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος των τραπεζών. Το ΤΧΣ θα εξετάσει τις συνέργειες που δημιουργούν οι επιμέρους συνδυασμοί και αναμένεται να εγκρίνει εκείνο το σχήμα που επιτυγχάνει τις μεγαλύτερες ωφέλειες σε βάθος χρόνου.
Οποια τράπεζα, από τις τρεις μεγάλες, αποκτήσει την Emporiki θα ενισχύσει αποφασιστικά τη θέση της στην αγορά. Στο τέλος του 2011 η Emporiki είχε ενεργητικό ύψους 21 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις δανείων έφταναν τα 19 δισ., ενώ οι καταθέσεις τα 11 δισ. Στον όμιλο απασχολούνται 5.200 εργαζόμενοι. Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ενεργητικό ύψους 104 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 70,7 δισ. και καταθέσεις 57,4 δισ., η Eurobank ενεργητικό 73 δισ., χορηγήσεις 50 δισ., καταθέσεις 31 δισ., ενώ η Alpha Bank διαθέτει ενεργητικό 57 δισ., χορηγήσεις 48 δισ. ευρώ και καταθέσεις ύψους 27 δισ. ευρώ.
Εν πολλοίς όποιος αποκτήσει την ανακεφαλαιοποιημένη Emporiki Bank αφενός θα ενισχύσει αποφασιστικά το μέγεθος και το ειδικό βάρος του στην τραπεζική αγορά και αφετέρου θα ωφεληθεί από τα πρόσθετα κεφάλαια που θα εισφέρει η Credit Agricole. Δηλαδή το νέο σχήμα θα χρειαστεί λιγότερα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στην πράξη η Credit Agricole δέχεται να καταβάλει 2,5 με 3 δισ. ευρώ επιπλέον προκειμένου να πετύχει την πλήρη αποσύνδεση από την επένδυση στην Emporiki Bank. Σημειώνεται ότι εκτός της εξαγοράς το 2006, ο γαλλικός όμιλος έχει ενισχύσει, μέσω αυξήσεων κεφαλαίων, την Emporiki Bank με πάνω από 3,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με αναλυτές, η εξαγορά της Emporiki Bank ήταν μια από τις χειρότερες επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει η Credit Agricole στην ιστορία της και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η διοίκηση του ομίλου έχει αποφασίσει να προχωρήσει στη νέα ενίσχυση της Emporiki ώστε να τερματίσει την ελληνική περιπέτεια.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου