Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

FW: ΠΩΣ Η ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΑΞΙΩΣΕ ΕΝΑΝ ΟΜΙΛΟ

 

 

Feed: 1
Posted on: Tuesday, July 31, 2012 9:17 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΠΩΣ Η ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΑΞΙΩΣΕ ΕΝΑΝ ΟΜΙΛΟ

 

Ρεπορτάζ : Γιάννης Παπαδογιάννης
(από την Καθημερινή)
Στα... -3 δισ. ευρώ υπολογίζονταν τα ίδια κεφάλαια της ATEBank, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφωνόταν στο -20% πριν από τη διάσπαση και μεταβίβαση του υγιούς τμήματος. Η δραματική αυτή εικόνα είναι αποτέλεσμα...
του κουρέματος των ομολόγων (PSI) και των συσσωρευμένων προβλημάτων έπειτα από δεκαετίες κακοδιαχείρισης.
Η Αγροτική Τράπεζα αποτελούσε για δεκαετίες εκκολαπτήριο σκανδάλων. Το σκάνδαλο του Χ. Α. το 1999, όταν η ΑΤΕ «διατάχθηκε» από την τότε κυβέρνηση να ξοδέψει δισ. για τη στήριξη του Χρηματιστηρίου, μετοχοδάνεια που εγκρίνονταν αυθημερόν, το σκάνδαλο των δομημένων, «επενδύσεις» σε επικίνδυνα παράγωγα προϊόντα, δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις ακόμα και σε επιχειρηματίες που θεωρούνταν από την αγορά χρεοκοπημένοι (Μπατατούδης, Αλλαμανής κ.ά.), δάνεια σε αγροτικούς συνεταιρισμούς αποτελούν ορισμένα μόνο -τα πλέον τρανταχτά- παραδείγματα της διακομματικής διαχρονικής κακοδιαχείρισης που είχε λάβει χώρα στην ΑΤΕ. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθεί ένα μεγάλο δίκτυο θυγατρικών εταιρειών, όπου η διασπάθιση χρήματος δεν έχει προηγούμενο: από τα κεφάλαια που επένδυσε η τράπεζα για τη δημιουργία και υποστήριξη των εταιρειών αυτών, σήμερα έχει χαθεί το 82%.
Με όλα αυτά δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι από το 1997 μέχρι το 2011 το Δημόσιο είχε διαθέσει 5 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας τα οποία έγιναν «καπνός». Μόνο το 2011 το Δημόσιο ενίσχυσε την ΑΤΕ με νέα κεφάλαια ύψους 1,55 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διάστημα 2002-2010 η τράπεζα παρουσίασε ζημίες ύψους 300 εκατ. ευρώ ενώ αν υπολογιστεί το εννεάμηνο του 2011 (που περιλαμβάνει μικρό μόνο μέρος του PSI), οι ζημίες για την τράπεζα ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ. Ακόμα και κατά τα «χρυσά» χρόνια για το τραπεζικό σύστημα, η τράπεζα παρουσίαζε συγκριτικά χαμηλή κερδοφορία, ενώ την περίοδο 2005-2010 το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της -ύψους 10 δισ. ευρώ- διατέθηκε για την αντιμετώπιση των επισφαλειών. Από 5.671 εργαζομένους που απασχολούνταν το 2001 στον Ομιλο ΑΤΕ, ξεπέρασαν τους 10.000 το 2010, ενώ σήμερα -μετά την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσηςέχουν περιοριστεί στους 9.300. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 10% των εργαζομένων είναι καθαρίστριες. Επιπρόσθετα, περίπου 15 εργαζόμενοι της τράπεζας είναι αποσπασμένοι σε κόμματα και γραφεία βουλευτών! Στο τελευταίο stress test (2011) η ATEBank βρέθηκε στην τελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών που συμμετείχαν στην άσκηση (περίπου 90).
Η μεγάλη προσπάθεια της διοίκησης Πανταλάκη, να τερματίσει το κακό αυτό ιστορικό και να προχωρήσει στη ριζική αναδιάρθρωση του ομίλου, δεν στάθηκε ικανή για τη σωτηρία της ΑΤΕ. Για να ανακεφαλαιοποιηθεί και να αποκτήσει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 8% (το ελάχιστο εποπτικό όριο), το ελληνικό Δημόσιο θα έπρεπε να διαθέσει 4 δισ. ευρώ.
Το πρόβλημα της ΑΤΕ έπρεπε να λυθεί το αργότερο μέχρι σήμερα, καθώς έληγε η παράταση που είχε δώσει η ΕΚΤ. Αν το πρόβλημα δεν είχε λυθεί, η ΑΤΕ θα θεωρούνταν μη βιώσιμη και θα έπρεπε να επιστραφούν άμεσα τα 6,3 δισ. ευρώ που έχει λάβει ως ρευστότητα από το ευρωσύστημα. Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) έχοντας την εισήγηση του ανεξάρτητου συμβούλου (Bain), η οποία συμφωνούσε με μελέτη της Alvez & Marsal (Μάιος 2012) που έγινε για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, αποφάσισε τη διάσπαση της ATE. Ετσι, ακολουθώντας το σχετικό νομικό πλαίσιο διοργάνωσε εμπιστευτική διαδικασία υποβολής προσφοράς καλώντας στις αρχές Μαΐου τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες (ΕΤΕ, Eurobank, Alpha και Πειραιώς), να υποβάλουν προσφορές. Παράλληλα απευθύνθηκε σε δύο διεθνείς επενδυτικές τράπεζες προκειμένου να διερευνήσουν την ύπαρξη ενδιαφέροντος από το εξωτερικό. Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό ήταν μηδενικό ενώ δεν κατέθεσαν προσφορά Εθνική και Alpha. Πρόταση υπέβαλαν η Πειραιώς και η Eurobank και σημαντικό ρόλο στην επιλογή έπαιξε η δέσμευση της Πειραιώς για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας της ΑΤΕ.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου