Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

FW: ΣΙΩΠΗΡΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ ΤΙΣ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

 

Feed: 1
Posted on: Tuesday, July 31, 2012 9:31 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΣΙΩΠΗΡΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ ΤΙΣ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή)
Ολοκληρώνεται επισήμως σήμερα η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet θα είναι «ανοιχτό» μέχρι και την Κυριακή 5 Αυγούστου. Από την επόμενη Δευτέρα όσοι δεν...
έχουν υποβάλει δήλωση θα πρέπει να την καταθέσουν στη ΔΟΥ, καταβάλλοντας και τα σχετικά πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών 500.000 φορολογούμενοι δεν είχαν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση μέχρι χθες. Σημειώνεται ότι το ηλεκτρονικό σύστημα για περίπου τρεις ώρες ήταν εκτός λειτουργίας, γεγονός που αποδίδεται σε βραχυκύκλωμα. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε περίπου στη μία το μεσημέρι. Υπογραμμίζεται ότι όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση χάνουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, ενώ θα έχουν πρόστιμο και 1,5% τον μήνα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους δεν θα έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους κι έτσι δεν θα μπορούν να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο ποσό των 5.000 ευρώ. Αυτό που ενδιαφέρει όμως τους φορολογούμενους είναι το πότε θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τη ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των φόρων που περιλαμβάνονται στο τριπλό εκκαθαριστικό σημείωμα. Η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στο σχέδιο για την αποπληρωμή των φόρων καθώς και στον αριθμό των δόσεων.
Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να προκρίνει το σχέδιο που προβλέπει την καταβολή της πρώτης δόσης όπως αυτή έχει ήδη σταλεί από τη ΓΓΠΣ ή θα σταλεί τις επόμενες μέρες και τις υπόλοιπες σε 6-8 μηνιαίες δόσεις. Δηλαδή στην περίπτωση που κάποιος έχει λάβει χρεωστικό σημείωμα ύψους 4.500 ευρώ θα πληρώσει: την πρώτη δόση ύψους 1.500 ευρώ και τα υπόλοιπα 3.000 ευρώ σε 8 κατά ανώτατο όριο δόσεις. Δηλαδή 375 ευρώ μηνιαίως.
Μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής όλοι οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα ανεξαρτήτως εισοδήματος. Στο μεταξύ υψηλούς φόρους θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι που θα παραλάβουν τις επόμενες μέρες το εκκαθαριστικό τους σημείωμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία 474.188 φορολογούμενοι θα πληρώσουν μέσο φόρο περίπου 2.100 ευρώ. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαρισθεί 3,7 εκατ. δηλώσεις από τις οποίες προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
2.562.135 εκκαθαριστικά που
l αντιστοιχούν στο 68,12% του συνόλου είναι χρεωστικά με πληρωμή φόρου συνολικού ύψους 4,4 δισ. (Οσοι λάβουν χρεωστικό σημείωμα θα πληρώσουν κατά μέσο όρο το ποσό των 1.721 ευρώ).
313.349 εκκαθαριστικά που
l αντιπροσωπεύουν το 8,33% του συνόλου είναι πιστωτικά τα οποία αναγράφουν ποσά φόρου προς επιστροφή συνολικού ύψους 173 εκατ. ευρώ.
885.989 φορολογούμενοι ή το
l 23,55 % δεν θα πληρώσουν πρόσθετους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο. Το ελληνικό Δημόσιο θα βάλει στα ταμεία του το ποσό των 4,2 δισ. ευρώ από την εκκαθάριση των ανωτέρω δηλώσεων.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου