Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

FW: ΠΡΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ALPHA - EMPORIKI

 

 

Feed: 1
Posted on: Tuesday, July 31, 2012 9:18 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΠΡΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ALPHA - EMPORIKI

 

Ρεπορτάζ : Ελένη Κομίνη
(από την Ημερησία)
Σε ένα μεγάλο διπλό deal-έκπληξη βρίσκεται κοντά η διοίκηση του τραπεζικού ομίλου της Alpha Bank, με δύο στρατηγικής σημασίας συμφωνίες. Η πρώτη συμφωνία αφορά στρατηγική συμμαχία του ελληνικού ομίλου, με τον γαλλικό κολοσσό...
Credit Agricole μέσω της απόκτησης της ελληνικής θυγατρικής της, της Emporiki Bank και η άλλη, με την κεφαλαιακή στήριξη του νέου σχήματος, από το Paramount Fund του Κατάρ.
Οι στρατηγικές αυτές συμφωνίες, εφόσον οριστικοποιηθούν, θα ενδυναμώσουν περαιτέρω τον ελληνικό όμιλο, εξασφαλίζοντας παράλληλα μεγάλο τμήμα των κεφαλαιακών αναγκών της, από τον ιδιωτικό τομέα για το νέο τραπεζικό σχήμα της Alpha και, επομένως, θα μειώσει το ύψος των κεφαλαίων τα οποία θα κληθεί να αντλήσει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά την ανακεφαλαιοποίησή της. Παράλληλα, θα έχει εξασφαλισμένη την απαιτούμενη συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων -και συγκεκριμένα του 10% επί των κεφαλαιακών αναγκών- τα οποία προαπαιτούνται για την ένταξη, της κάθε μίας από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες, στο Ταμείο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ των δύο ομίλων, αλλά και τον καθιερωμένο έλεγχο (due diligence) που διενεργήθηκε από την Alpha Bank στην Emporiki Bank, τα στελέχη του γαλλικού ομίλου της Credit Agricole και της Emporiki Bank, έδωσαν τις προηγούμενες μέρες «τα χέρια» με τα ανώτατα στελέχη της Alpha Bank, σε μία συμφωνία «κυρίων». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όταν θα διευκρινιστούν κάποια διαδικαστικά ζητήματα που υπολείπονται, οι δύο όμιλοι θα προχωρήσουν και στις υπογραφές.
Το χρονοδιάγραμμα έχει ορίζοντα έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, περίοδο κατά την οποία θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες. Στις απαιτούμενες διαδικασίες εντάσσεται και η οριστικοποίηση των όρων της επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, γεγονός που θα είναι καθοριστικό και για τη συγχώνευση της Alpha Bank με την Emporiki, αλλά και για την κεφαλαιακή στήριξη του νέου ελληνικού τραπεζικού σχήματος από το Paramount Fund του Κατάρ. Βεβαίως, αυτό ισχύει για τα πλάνα και των τεσσάρων μεγαλύτερων και συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς).
Μετά τη συγχώνευση της Emporiki Bank με την Alpha Bank, η Credit Agricole θα κατέχει στο νέο τραπεζικό σχήμα στρατηγικό ποσοστό το οποίο θα προσδώσει, αφενός, μεγαλύτερη αξία στην προοπτική των Γάλλων στην ελληνική τραπεζική αγορά και, αφετέρου, στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης στις οποίες ο όμιλος Alpha Bank έχει σημαντική παρουσία. Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank διατηρεί παρουσία στην Αλβανία, την Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τα Σκόπια και την Ουκρανία.
Ο όμιλος Alpha Bank από την άλλη πλευρά, θα αποκτήσει έναν ισχυρό τραπεζικό εταίρο και καλύτερες προοπτικές ευνοϊκότερης χρηματοδότησης στο μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι οικονομικό περιβάλλον σε Ελλάδα και Ευρώπη βελτιωθεί και τα εξαγγελθέντα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη υλοποιηθούν από τους πολιτικούς αξιωματούχους .
Στον αγώνα για τη στρατηγική συμμαχία με την Credit Agricole φαίνεται να προηγείται η Alpha Bank, καθώς οι χαμηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις της μετά το PSI+ και τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock που αφορούσε την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών έκαναν πιο ελκυστικό τον εν λόγω ελληνικό όμιλο, προοπτική την οποία δείχνει να στηρίζει και ένας εκ των βασικών μετόχων της Alpha Bank, το Paramount Fund του Κατάρ το οποίο μετέχει στο κεφάλαιο της τράπεζας με ποσοστό 4,7% και προτίθεται, σύμφωνα με άλλες πηγές, να διατηρήσει το ποσοστό αυτό, αλλά και να συμμετάσχει περαιτέρω μέσω ομολογιακών δανείων COCOs. Υπενθυμίζεται, ότι η Alpha Bank από την προσωρινή επανακεφαλαιοποίηση που έγινε στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες, έλαβε μόλις 1,9 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 18 δισ. ευρώ που διετέθησαν για τον σκοπό αυτόν.
«Έχουμε μιλήσει με τους βασικούς μετόχους αλλά και με δυνητικούς μετόχους και υπάρχουν πολλές ιδέες. Πιστεύουμε ότι θα είμαστε ικανοί να γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η τράπεζα να παραμείνει ιδιωτική», είχαν δηλώσει χαρακτηριστικά ανώτατα στελέχη της Alpha Bank κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής διάσκεψης στις 20 Απριλίου του 2012 στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου της τράπεζας.
Παίρνουν θέση ΕΤΕ - Eurobank
Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank εξετάζουν ενδελεχώς τις επικρατούσες συνθήκες στον τραπεζικό κλάδο, με διαφορετικούς τρόπους η κάθε μία και εκτιμάται ότι θα εμπλακούν στην αναδιάταξη του τραπεζικού χάρτη. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα μπορούσαν να αποκλείσουν την ανάμειξή τους στην υπόθεση της Emporiki Bank. Η πρώτη ανακοίνωση που απέστειλε η νέα διοίκηση της Εθνικής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αφορούσε την επιβεβαίωση δημοσιευμάτων που έφεραν τη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα να συζητά με την Credit Agricole για τη συγχώνευσή της με την Emporiki.
Το γεγονός αυτό είχε την ίδια ημέρα επιβεβαιώσει και η Emporiki με δική της επίσημη ανακοίνωση. Είναι σίγουρο πως και η διοίκηση της Eurobank δε θα μείνει αμέτοχη στις διεργασίες και θα επιχειρήσει να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια. Ήδη έχουν προηγηθεί επιτυχημένες κινήσεις μείωσης στοιχείων του ενεργητικού της τράπεζας με τις πωλήσεις των θυγατρικών σε Πολωνία και Τουρκία.
Αμοιβαία οφέλη
Μετά τη συγχώνευση της Emporiki Bank με την Alpha Bank, η Credit Agricole θα κατέχει στο νέο τραπεζικό σχήμα στρατηγικό ποσοστό το οποίο θα προσδώσει, αφενός μεγαλύτερη αξία στην προοπτική των Γάλλων στην ελληνική τραπεζική αγορά και, αφετέρου, στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, στις οποίες ο όμιλος Alpha Bank έχει σημαντική παρουσία.
Ο όμιλος Alpha Bank, από την άλλη πλευρά, θα αποκτήσει έναν ισχυρό τραπεζικό εταίρο και καλύτερες προοπτικές ευνοϊκότερης χρηματοδότησης στο μέλλον.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου