Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

FW: ME ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ "ΤΡΙΩΝ" ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

 

 

Feed: 1
Posted on: Wednesday, August 01, 2012 9:52 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ME ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ "ΤΡΙΩΝ" ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

 

Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κατσαβού
(από τον Ελεύθερο Τύπο)
Σε νέα κρίσιμη συνάντηση με αντικείμενο το «πακέτο» των 11,6 δισ. ευρώ προσέρχονται σήμερα στις πέντε το απόγευμα οι κυβερνητικοί εταίροι. Μετά την εμπλοκή της προχθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου από τη στροφή...
του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, ο πρωθυπουργός και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα καθίσουν και πάλι στο ίδιο τραπέζι για την αναζήτηση των τελικών μέτρων και την εφαρμογή κοινής στρατηγικής.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου εκφράζουν την πεποίθηση ότι «αυτή τη φορά θα κυριαρχήσει η υπευθυνότητα», ενώ η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο πρόγραμμα περικοπών που απαιτούν οι δανειστές για να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της χώρας. Νωρίτερα, στις εννέα χθες το πρωί, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τα στελέχη της Τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση έγινε για την παροχή διευκρινίσεων γύρω από ορισμένα κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την έκθεση που θα συντάξουν οι εκπρόσωποι των δανειστών για την πορεία του προγράμματος.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα τις προσεχείς ημέρες. Οπως επισημαίνουν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, η εξεύρεση των μέτρων για το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ είναι μονόδρομος και η ανακοίνωσή τους θα γίνει μέχρι τα μέσα Αυγούστου, πιθανότατα στο πρώτο δεκαήμερο.
Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου επιχειρείται να μη μεταφερθεί εικόνα «ασυνεννοησίας» μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων προς το εξωτερικό, αλλά να δοθεί έμφαση στην αποφασιστικότητα όλων να τηρηθούν οι δεσμεύσεις.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. «Η κυβέρνηση παραμένει αρραγής και δεν έχει άλλη επιλογή από το να πετύχει. Είναι βαρύ και δύσκολο εισιτήριο τα 11,6 δισ., αλλά είναι ο μόνος δρόμος για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και να μην ξαναγυρίσουμε δεκαετίες πίσω». Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τα 11,6 δισ. είναι προϋπόθεση αξιοπιστίας, συμπληρώνοντας ότι «είναι προαπαιτούμενο, το οποίο έχει αποφασιστεί και υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Βενιζέλος τα είχε υπογράψει». Επιβεβαίωσε ότι κατά την προχθεσινή συζήτηση δεν έγινε καμία αναφορά στο «πακέτο» των 11,6 δισ., εμμένοντας όμως στο μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ότι «δεν πρέπει να ακυρώσουμε τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης και τη δυνατότητα να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε (ΝΕΤ) ότι γίνεται σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια ώστε το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ να είναι όσο το δυνατό κοινωνικά δικαιότερο». Ηδη, σύμφωνα με τα κ. Σταϊκούρα, η κατάσταση στα δημόσια ταμεία είναι οριακή, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται με γρήγορους ρυθμούς. Ο ίδιος δήλωσε ότι ισχύει η δέσμευση πως δεν θα θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι και υποστήριξε ότι επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί ένα πακέτο που θα φέρει ανάταση και ανάπτυξη. «Συνεκτιμούνται οι πολιτικές, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει τις ελάχιστα δυνατές επιβαρύνσεις στο σκέλος των συντάξεων», είπε, ενώ, όπως πρόσθεσε, σε κάθε περίπτωση, το πρώτο ζητούμενο είναι να υλοποιήσουμε το φετινό Προϋπολογισμό με θρησκευτική ευλάβεια τουλάχιστον στο σκέλος των δαπανών και δεύτερον να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές που έχουμε δεσμευτεί ή έχουμε επιλέξει ως κυβέρνηση να κάνουμε. Τον Σεπτέμβριο, συμπλήρωσε, θα πρέπει να έχουμε κανονίσει κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές, να έχουμε καταθέσει μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, έναν Προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά και να χουμε καταλήξει σε συμφωνία με την Τρόικα.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου