Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

FW: ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΛΕΕΙ Ο ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

 

 

Feed: 1
Posted on: Wednesday, August 01, 2012 9:34 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΛΕΕΙ Ο ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

 

Ρεπορτάζ : Ελευθερία Αρλαπάνου
(από την Ημερησία)
Για την οριακή κατάσταση που επικρατεί στα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου προειδοποίησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας την ώρα που κορυφώνονται οι πολιτικές διεργασίες για το...
«πακέτο» των 11,5 δισ. και τη στρατηγική διεκδίκησης επιπλέον χρόνου για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε προτεραιότητα τη χρονική επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής ενώ υποστήριξε πως δεν θα θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.
«Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι ουσιαστικά μηδαμινά. Το να πει κάποιος μέχρι πότε [θα διαρκέσουν] είναι πολύ παρακινδυνευμένο γιατί πάντα είναι συνάρτηση του προϋπολογισμού» δήλωσε χθες μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ. Πρόσθεσε όμως πως «σίγουρα είμαστε σε οριακό σημείο ήδη, δεν πήραμε τη δόση που έπρεπε να πάρουμε και έχουμε και την εκκρεμότητα της 20ής Αυγούστου που λήγει ένα ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».
Ομόλογο
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει η «Η», ένας από τους τρόπους που εξετάζονται για την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, με ορίζοντα την πληρωμή του επίμαχου ομολόγου ύψους 3,3 δισ., είναι να γίνουν εντός του μήνα επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων, με τη στήριξη της ΕΚΤ. Τεχνικά, αυτή η έκτακτη διευκόλυνση ρευστότητας, εφόσον προκριθεί αυτό το σενάριο από την τρόικα, θα αντισταθμιστεί πιθανόν αργότερα, μέσω του προγράμματος αποπληρωμής εντόκων γραμματίων που έχει ήδη προβλεφθεί να γίνει σταδιακά τους επόμενους μήνες από το δεύτερο πακέτο στήριξης.
Από την Ε.Ε. διάφοροι αξιωματούχοι το τελευταίο διάστημα έχουν πει πως θα υπάρξει τρόπος ώστε να καλυφθεί χωρίς να υπάρξει θέμα χρεοκοπίας ομόλογο που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και το οποίο λήγει στις 20 Αυγούστου, χωρίς όμως ακόμη να έχει γίνει γνωστός, δημοσίως, ο τρόπος με τον οποίο θα ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος. Η επόμενη δόση από την τρόικα έχει καθυστερήσει και δεν πρέπει να αναμένεται πριν από τον Σεπτέμβριο αφού πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και η σύνταξη της νέας της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Διαπραγμάτευση
Σχετικά με το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε πως απαιτείται από την ελληνική πλευρά «σκληρή διαπραγμάτευση, φερεγγυότητα, αξιοπιστία» και από τη μεριά των εταίρων «αλληλεγγύη και σεβασμός στις θυσίες του ελληνικού λαού». «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πακέτο παρεμβάσεων στο σκέλος των δαπανών, διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις και ανάπτυξη. Αυτό το πακέτο αρχίζει να διαμορφώνεται. Οι βαθμοί ελευθερίας είναι πολύ περιορισμένοι» είπε και τόνισε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει από την πρώτη μέρα προβλήματα, δηλαδή μεγάλη ύφεση και ανεργία και μηδαμινά ταμειακά διαθέσιμα.
Ερωτηθείς για το εάν θα μειωθούν πάλι μισθοί και συντάξεις επισήμανε πως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το πακέτο να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιο, σημειώνοντας πως χρειάζεται συζήτηση με τους εταίρους για να δούμε τις «κόκκινες γραμμές» αλλά και συζήτηση με τα υπουργεία.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου