Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

FW: ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ DEALS ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

 

 

Feed: 1
Posted on: Sunday, July 29, 2012 4:21 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ DEALS ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

 

Ρεπορτάζ : Άγης Μάρκου
(από το Βήμα της Κυριακής)
Σε νέα φάση ανασυγκρότησης εισήλθε από την περασμένη Παρασκευή το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την πώληση του υγιούς κομματιού της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς. Πρόκειται για την...
πρώτη μεγάλη κίνηση συγκέντρωσης που πραγματοποιείται στην ελληνική αγορά, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την ολοκλήρωση του προηγούμενου κύκλου συγχωνεύσεων, που καθόρισε τη φυσιογνωμία του τραπεζικού κλάδου από την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ ως και σήμερα. Επειτα από καθυστέρηση τεσσάρων και πλέον μηνών λόγω των δύο εκλογικών αναμετρήσεων που προηγήθηκαν, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και υπό την έγκριση της τρόικας, προχώρησε στη διευθέτηση της κεφαλαιακής εκκρεμότητας της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία δεν ήταν δυνατόν να πάρει άλλη αναβολή.
Με τον τρόπο αυτόν υλοποιείται κατά το ήμισυ το προ διετίας σχέδιο του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα που προέβλεπε την τριπλή συγχώνευση του ομίλου με την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά τραπεζικοί κύκλοι, δεν υπήρχε η δυνατότητα άλλης παράτασης για την Αγροτική Τράπεζα καθώς ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας είχε φτάσει στο -22% καθιστώντας απαραίτητη μια «ένεση» της τάξεως άνω των 5 δισ. ευρώ για την επαναφορά του στο ελάχιστο επίπεδο του 8%. Με λίγα λόγια, η τράπεζα ήταν έτοιμη για «λουκέτο». Με τη λύση που προκρίθηκε διασφαλίζονται το σύνολο των καταθέσεων, το δίκτυο και οι εργαζόμενοι της τράπεζας που μεταφέρθηκαν στο «καλό» νέο πιστωτικό ίδρυμα το οποίο απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς έναντι τιμήματος 95 εκατ. ευρώ.
Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι μετά την επίλυση του ζητήματος της Αγροτικής Τράπεζας σειρά παίρνει η Εμπορική. Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά, η βασικός της μέτοχος Credit Agricole, συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα, έχει αποφασίσει να παραμείνει στην Ελλάδα και αναζητεί συνεταίρο. Κατά ορισμένες πληροφορίες, προβάδισμα για τη γαλλική θυγατρική έχουν η Alpha Bank και η Eurobank. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Γάλλοι στοχεύουν στη δημιουργία ενός μεγάλου σχήματος που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Εμπορικής Τράπεζας με άλλο πιστωτικό ίδρυμα.
Με βάση τα σχέδια που βρίσκονται υπό επεξεργασία, η νέα τράπεζα θα ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα του ΤΧΣ και της Credit Agricole. Με τον τρόπο αυτόν οι βασικοί μέτοχοι της ελληνικής τράπεζας που θα είναι παρούσα στο σχήμα θα διατηρήσουν το μάνατζμεντ εξασφαλίζοντας την ελάχιστη δυνατή συμμετοχή στις απαραίτητες αυξήσεις κεφαλαίου χωρίς να βάλουν «το χέρι στην τσέπη», ενώ ο γαλλικός όμιλος θα αποκτήσει έναν ισχυρό σύμμαχο στην ελληνική αγορά εισφέροντας λιγότερα χρήματα σε σχέση με την περίπτωση που η Εμπορική συνέχιζε την αυτόνομη πορεία της.
Σε επόμενη φάση αναμένεται να δοθεί μάχη για τον έλεγχο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα πρώτα θα ανακεφαλαιοποιηθεί και εν συνεχεία θα πουληθεί σε όποιον δώσει τα περισσότερα χρήματα. Οπως υπογραμμίζουν κύκλοι της αγοράς, όποιος χάσει την «κούρσα» της Εμπορικής θα κινηθεί για την απόκτηση του ΤΤ. Κορυφαία τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι η λύση που θα προκαλέσει τις λιγότερες αντιδράσεις προβλέπει την απορρόφησή του από την Εθνική Τράπεζα, ωστόσο δεν αποκλείουν τελικά να υπερισχύσει άλλος ενδιαφερόμενος. Παράλληλα, και εφόσον φτάσει στην Ελλάδα η επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ, στην οποία περιλαμβάνονται τα υπόλοιπα 23 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης, θα δρομολογηθεί το «μάζεμα» των μικρότερων τραπεζών.


Το δίκτυο και οι εργαζόμενοι
Από αύριο όλο το δίκτυο καταστημάτων της Αγροτικής θα λειτουργεί υπό το σχήμα της Πειραιώς, διατηρώντας όμως την εμπορική επωνυμία ATEbank, ενώ όλες οι συναλλαγές των πελατών της θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως ως σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των εργαζομένων θα λάβει αποζημίωση απόλυσης και θα υπογράψει νέα σύμβαση με την Τράπεζα Πειραιώς. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δε θα υπάρξουν εισοδηματικές απώλειες για το προσωπικό, υπογραμμίζουν ωστόσο ότι λοιποί όροι εργασίας θα προσαρμοστούν στα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως και το 2014 από τους 5.500 εργαζομένους στην ΑΤΕ οι 1.200 βγαίνουν στη σύνταξη.
Μετά τη συγχώνευση το νέο σχήμα θα διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο ενεργητικό μεταξύ των ελληνικών ομίλων, ύψους 75 δισ. ευρώ, καταθέσεις 35 δισ. ευρώ και χορηγήσεις 47 δισ. ευρώ. Για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς, θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου