Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

FW: ΠΩΛΗΣΗ - ΕΞΠΡΕΣ ΟΠΑΠ ΚΑΙ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ

 

 

Feed: 1
Posted on: Wednesday, August 01, 2012 10:16 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΠΩΛΗΣΗ - ΕΞΠΡΕΣ ΟΠΑΠ ΚΑΙ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ

 

Ρεπορτάζ : Ελευθερία Αρλαπάνου
(από την Ημερησία)
Η κυβέρνηση προχωρεί στην πώληση του ΟΠΑΠ, με την έναρξη των διαδικασιών να αναμένεται στις αρχές Φθινοπώρου, και του Τ.Τ., όπου αναμένονται εξελίξεις ίσως και εντός του Αυγούστου, επιδιώκοντας να στείλει ένα ηχηρό...
μήνυμα στις αγορές και την τρόικα πως επισπεύδεται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Εν τω μεταξύ, χθες το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοίνωσε πως επτά υποψήφιοι επενδυτές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση της έκτασης στην περιοχή Αφάντου Ρόδου.
Ο «φάκελος» των επόμενων κινήσεων στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και οι βασικές κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής, τέθηκαν χθες επί τάπητος σε διευρυμένη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Στη σύσκεψη συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης και η νέα ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή ο πρόεδρος Τ. Αθανασόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Εμίρης.

Προτεραιότητες
Κυβερνητικό στέλεχος το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμα λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης αναφέρει πως «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η πώληση του ΟΠΑΠ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» ενώ προωθούνται επίσης η πώληση των Κρατικών Λαχείων και η αξιοποίηση του Κέντρου Τύπου (IBC). Σύμφωνα με την ίδια πηγή υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από τραπεζικούς ομίλους για το Τ.Τ. και δεν απέκλεισε εξελίξεις ακόμη και μέσα στον Αύγουστο. Για τον ΟΠΑΠ, πρόσθεσε πως η έναρξη των διαδικασιών για την πώλησή του αναμένεται στις αρχές Φθινοπώρου.
Άλλες πληροφορίες ανέφεραν χθες πως στη σύσκεψη διαπιστώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις κατά 7 - 9 μήνες κατά μέσο όρο σε όλα σχεδόν τα projects που έχει αποφασιστεί πως θα αποκρατικοποιηθούν ενώ επισημάνθηκε η επιτακτική ανάγκη να επιλυθούν άμεσα όλες οι νομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν, «μπλοκάροντας» αυτή τη στιγμή πολλές κινήσεις. Στο τραπέζι βρίσκονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τουλάχιστον 19 σχέδια ενώ ειδική αναφορά έγινε στην αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει η διαδικασία.
Επιτάχυνση
Προτάσσοντας και επισπεύδοντας την πώληση του ΟΠΑΠ, στον οποίο το Δημόσιο κατέχει ποσοστό 34% -το 29% έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ και το 5% βρίσκεται απευθείας στην κατοχή του Δημοσίου- η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει θετικό «θόρυβο» στην αγορά: Αναμφίβολα πρόκειται για ένα από τα μεγάλα «φιλέτα» στη λίστα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η διαδικασία πώλησής του, οι όροι για την οποία αναμένεται να καθοριστούν στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας σήμερα υπερβαίνει οριακά το 1,5 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερο συμβολισμό έχει και η απόφαση για την ιδιωτικοποίηση του Τ.Τ., σε μία περίοδο που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στο «μέτωπο» της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Το Δημόσιο κατέχει στο Τ.Τ. ποσοστό 34,4%, ενώ τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έχουν ποσοστό περίπου 9,9%. Θέση στο Τ.Τ. έχουν επίσης η Εθνική Τράπεζα, με ποσοστό 6,070% και η EFG Eurobank με ποσοστό 6,075%. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας προσδιορίζεται περίπου στα 79 εκατ. ευρώ.
Επτά μνηστήρες στο διαγωνισμό για το ακίνητο στην Αφάντου Ρόδου
Ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη φάση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος με σκοπό την αξιοποίηση του ακινήτου στην περιοχή Αφάντου, στο ΒΑ τμήμα της Ρόδου, επιφάνειας περίπου 1.850.000 τ.μ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ εκδηλώθηκαν επτά επενδυτικές υποψηφιότητες τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, οι οποίες θα αξιολογηθούν από το Ταμείο.
Η διοίκηση του Ταμείου εκφράζει την ικανοποίησή της «για την εκδήλωση τόσο σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία».
Κάνει λόγο για συμμετοχή ισχυρών επενδυτικών ομίλων στη διαγωνιστική διαδικασία που όπως υποστηρίζει συνιστά «ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία».
Στο ακίνητο περιλαμβάνεται και γήπεδο γκολφ 18 οπών, έκτασης 450.000 τ.μ. περίπου.
ΑΤΕ-Τ.Τ.: Προθεσμία για την έκθεση φορολογικής συμμόρφωσης
Προθεσμία έως τις 10 Οκτωβρίου 2012 έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή της Έκθεσης Φορολογικής Συμμόρφωσης από την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για τις οποίες έχει παραταθεί ο χρόνος δημοσίευσης των ισολογισμών τους μέχρι και τις 31 Αυγούστου. Ειδικότερα με απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης η προθεσμία υποβολής της Έκθεσης Φορολογικής Συμμόρφωσης παρατείνεται για τα πιστωτικά ιδρύματα με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τις θυγατρικές αυτών, που έχουν λάβει για την περίοδο 1.1.2011 έως 31.12.2011 παράταση δημοσίευσης των ετήσιων οικονομικών εκθέσεων και παράταση υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων.
Who is Who
Κ. Λουρόπουλος
νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, νέος προέδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ αναλαμβάνει ο οικονομολόγος Κ. Λουρόπουλος, που αντικαθιστά τον Γ. Σπανουδάκη.
Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει κάνει μετεκπαίδευση στο Professional Education Division της Arthur Andersen ? Chicago. Επί 32 χρόνια έχει λειτουργήσει στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της οικονομίας ως εξωτερικός σύμβουλος, έχει μελετήσει και υλοποιήσει μεγάλα έργα μετασχηματισμού επιχειρήσεων και οργανισμών, ενώ έχει συνεργασθεί με μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ξεκίνησε την καριέρα του, το 1979, στην Arthur Andersen ως ελεγκτής. Στην Andersen ήταν επί 13 χρόνια (1984 ? 1997) μέλος της διοικητικής ομάδας, ως ανώτατος διευθυντής. Το 1991 ίδρυσε το ελληνικό γραφείο της Andersen Consulting (σήμερα ονομάζεται Accenture).


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου