Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

FW: H ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗ ΔΟΣΕΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Thursday, August 30, 2012 11:46 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: H ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗ ΔΟΣΕΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ

 

Πρόταση η Ελλάδα να ζητήσει «εμπροσθοβαρή» εκταμίευση των δόσεων που ήδη προβλέπονται από το δεύτερο πακέτο στήριξης, ώστε να αποφύγει τον «σκόπελο» της χρηματοδότησης του επιπλέον χρόνου προσαρμογής με νέα...
κεφάλαια από την τρόικα, έριξε χθες στο τραπέζι των συζητήσεων με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ο Ολλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπ. Κνάπεν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που είχαν οι δύο υπουργοί, παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών από τα επιτελεία τους, ο Ολλανδός υπουργός «συμβούλεψε» την ελληνική πλευρά να ζητήσει την πρόωρη εκταμίευση των δόσεων, των δανείων που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Όπως υποστήριξε, αυτή τη στιγμή, επιμήκυνση με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να δοθούν νέα κεφάλαια στην Ελλάδα αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις περισσότερες χώρες του πλούσιου ευρωπαϊκού βορρά.
Να σημειωθεί ότι έως το τέλος του 2014, με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα έχει να λαμβάνει περίπου 70 δισ. ευρώ, ενώ το 2015 προβλέπεται η εκταμίευση 8,2 δισ. από το ΔΝΤ.
Αν και η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει εξειδικευθεί και τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με ενδεχόμενη εφαρμογή της είναι πολλά, εφόσον τελικά προχωρούσε θα είχε το πλεονέκτημα της τροφοδοσίας της ελληνικής οικονομίας με σημαντική ρευστότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενισχύοντας την προοπτική σταθεροποίησης και ανάκαμψης. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους ανέρχονται περίπου σε 7 δισ. ευρώ, τα οποία εάν μπορούσαν να πληρωθούν άμεσα θα ενίσχυαν σημαντικά τη ρευστότητα στην αγορά, κυρίως όμως θα βελτίωναν το κλίμα. Πάντως, από την ελληνική πλευρά δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα, επισήμως, όπως επίσης τυπικά δεν έχει υπάρξει και το αίτημα για την παράταση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ με πρόσθετη χρηματοδότηση από την τρόικα.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου