Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

FW: "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΓΙΑ 150.000 ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Friday, August 31, 2012 10:12 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΓΙΑ 150.000 ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

 

Ρεπορτάζ : Ηλίας Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Η κατάργηση ή ο συμψηφισμός των ετήσιων ειδικών εποχικών επιδομάτων που εισπράττουν, επιπλέον του τακτικού επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ, περίπου 150.000 επιδοτούμενοι άνεργοι (ξενοδοχοϋπάλληλοι, οικοδόμοι, δασεργάτες, ηθοποιοί...
μουσικοί κ.ά.) βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων και εντάσσεται στο πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ. Το μέτρο προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις. «Για μας αποτελεί μια πολύ μεγάλη νέα απώλεια. Τον περασμένο Μάρτιο μάς το είχαν μειώσει πάρα πολύ και τώρα πρόκειται να μας το καταργήσουν», λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Τζανουδάκης, που εργάζεται ως ξενοδοχοϋπάλληλος στα Χανιά εδώ και 33 χρόνια. Οπως εξηγεί, πρόκειται για επίδομα που δίνεται μία φορά τον χρόνο και καλύπτει το διάστημα που τα ξενοδοχεία είναι κλειστά. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι παίρνουν ετήσιο εποχικό επίδομα της τάξεως των 458,15 ευρώ τον χρόνο. «Αναρωτιέμαι πώς θα ζήσουμε τόσες χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι, ειδικά εδώ στα Χανιά όπου πέρα από τον τουρισμό, πλέον δεν υπάρχουν καθόλου δουλειές. Πριν από χρόνια μπορούσες να βρεις κάποια εργασία στον αγροτικό τομέα ή άλλες δουλειές σε εποχικές χειμερινές εργασίες, αλλά πλέον δεν υπάρχει τίποτα, δεν υπάρχουν δουλειές», λέει ο κ. Τζανουδάκης και προσθέτει: «Δεν έχω σκεφτεί πραγματικά τι θα κάνουμε τον χειμώνα γιατί δεν είμαστε και 20-25 ετών για να φύγουμε για το εξωτερικό. Πλέον, μετά τα 50 είναι πολύ δύσκολο και αυτό. Είμαι πολύ προβληματισμένος για το τι θα γίνει από τις αρχές Νοεμβρίου, γιατί έστω και κουτσουρεμένο με αυτό το επίδομα κάλυπτες λίγο το ενοίκιο, το δάνειό σου, τα έξοδα των παιδιών. Κάτι κάλυπτες. Τώρα;».
Η αναθεώρηση των ειδικών εποχικών επιδομάτων σχεδιάζεται να γίνει είτε μέσω του συμψηφισμού του εποχικού επιδόματος με το καταβαλλόμενο μηνιαίο επίδομα ανεργίας, είτε με την κατάργησή τους. Δηλαδή, θα αφαιρείται το επίδομα ανεργίας - τουλάχιστον τα 360 ευρώ που είναι το κατώτερο - από τις εφάπαξ εποχικές επιδοτήσεις οι οποίες κυμαίνονται, ανάλογα με την κατηγορία του επαγγέλματος, από 458 ευρώ έως 916,30 ευρώ τον χρόνο (εμμέσως, ο δικαιούχος θα χάνει ένα ή και δύο επιδόματα ανεργίας). Το συνολικό κονδύλι που θα εξοικονομηθεί με την περικοπή των εποχικών επιδομάτων είναι πενήντα εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι φέτος είχαν ήδη μειωθεί κατά 22% (σε συνέχεια της μείωσης του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, με το οποίο υπολογίζονται τα επιδόματα του ΟΑΕΔ).
Πάντως, όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα τουριστικά - επισιτιστικά επαγγέλματα Παναγιώτης Προύτζος, με την ισχύουσα νομοθεσία υπάρχει ήδη ρύθμιση για περιορισμό των επιδομάτων από 1/1/2013. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει ότι κόβεται το εποχικό επίδομα σε όσους έχουν ξεπεράσει τις 450 ημέρες επιδότησης τα προηγούμενα τέσσερα έτη. «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με το νέο μέτρο», λέει ο κ. Προύτζος και επισημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα στον τουρισμό και στον επισιτισμό είναι εποχικά εργαζόμενοι.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου