Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

FW: ΝΕΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΡ. ΟΛΑΝΤ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Friday, August 31, 2012 9:41 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΝΕΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΡ. ΟΛΑΝΤ

 

Ρεπορτάζ : Λαλέλα Χρυναθοπούλου
(από την Ημερησία)
Ξεκάθαρα υπέρ των αγορών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τάχθηκε χθες ο Φρανσουά Ολάντ: «Τα υψηλά spreads των ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης θα δικαιολογούσαν παρέμβαση της Ευρωπαϊκής...
Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές», δήλωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος από τη Μαδρίτη, όπου είχε συνομιλίες με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.
Ο Ολάντ έστειλε επίσης νέο μήνυμα στήριξης προς την Αθήνα, σημειώνοντας πως «η Σύνοδος Κορυφής του Οκτωβρίου πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, εάν αυτή παραμείνει δεσμευμένη στις οικονομικές της μεταρρυθμίσεις.
Συνέχιση
Σε αυτή την περίπτωση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να επιτρέψουν τη συνέχιση του προγράμματος, ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το μέλλον». Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τα υπεσχημένα εμφανίστηκε και ο Ραχόι.
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντησή τους, ο Ολάντ ανέφερε ότι η πίεση των αγορών παραμένει ισχυρή και τα επιτόκια είναι πολύ υψηλά, υπενθυμίζοντας πως «στην εντολή της ΕΚΤ περιλαμβάνεται η σταθερότητα των τιμών και η νομισματική πολιτική. Τα υψηλά spreads θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν παρέμβαση της ΕΚΤ στο όνομα της νομισματικής σταθερότητας».
Αποφάσεις
Ο Ισπανός πρωθυπουργός από την πλευρά του αφού υπογράμμισε την ακλόνητη αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, επανέλαβε ότι θα λάβει τις αποφάσεις του για το εάν θα ζητήσει βοήθεια από την Ε.Ε. (πλέον του πακέτου των 100 δισ. ευρώ για τις ισπανικές τράπεζες) αφού πρώτα πληροφορηθεί τους όρους που θα συνοδεύουν τις αγορές ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να χαλαρώσει η πίεση στο ισπανικό χρέος. Κάτι που θα συμβεί -εκτός απρόοπτου- την προσεχή Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου, οπότε συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης, στο 6,59% καθώς εντείνεται η νευρικότητα όσο πλησιάζει η κρίσιμη αυτή ημερομηνία.
Ηχηρή υπενθύμιση των οικονομικών δυσκολιών της Ισπανίας, άλλωστε, αποτέλεσε χθες η είδηση ότι η περιφέρεια της Βαλένθια προτίθεται να ζητήσει οικονομική βοήθεια 4,5 δισ. ευρώ από την κεντρική κυβέρνηση, ενώ αρχικά υπολόγιζε το ποσό στα 3,5 δισ. ευρώ. Το ποσό που έχουν ζητήσει οι τρεις περιφέρειες που επιβεβαίωσαν ότι θα προσφύγουν στο Ταμείο Στήριξης των 18 δισ. ευρώ που έχει συστήσει η Μαδρίτη για τον σκοπό αυτό (Βαλένθια, Καταλονία, Μούρθια) ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ. Θεωρείται δε βέβαιο ότι θα πάρουν σειρά κι άλλες από τις 17 περιφέρειες, με αποτέλεσμα να εγείρονται ανησυχίες ότι τα κονδύλια του Ταμείου θα αποδειχθούν ανεπαρκή και η δημοσιονομική θέση της χώρας θα επιδεινωθεί περαιτέρω.
Ζημίες για την Bankia
Προβληματισμό προκαλεί και η πληροφορία ότι η ισπανική τράπεζα Bankia θα εμφανίσει ζημίες 4,3 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2012: Η διαρροή έρχεται μία ημέρα πριν από την παρουσίαση του σχεδίου της κυβέρνησης για την εξυγίανση του κλάδου, καθώς σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη δημιουργία της «κακής τράπεζας» που θα απορροφήσει τα τοξικά στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών που θα ζητήσουν κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου