Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

FW: ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΑ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Thursday, August 30, 2012 9:26 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΑ

 

Ρεπορτάζ : Βούλα Κεχαγιά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Ολοκληρωμένη συμφωνία με την τρόικα πριν από την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων στη Βουλή αξιώνει το ΠΑΣΟΚ, ζήτημα που έθεσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος και στη χθεσινή σύσκεψη των τριών αρχηγών στο Μαξίμου. Ο πρόεδρος του...
ΠΑΣΟΚ φέρεται να είπε πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη των νέων μέτρων αν προηγουμένως δεν διασφαλιστούν τρεις βασικές παράμετροι που αφορούν την ελληνική οικονομία: η εμπροσθοβαρής εκταμίευση της δόσης, η παράταση εφαρμογής του προγράμματος και η μείωση του ονομαστικού βάρους του χρέους. «Πρέπει, όταν έρθουν τα μέτρα για ψήφιση στη Βουλή, να μπορούμε να πούμε την πλήρη ιστορία και να την έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας. Οτι δεχόμαστε να ψηφίσουμε τα μέτρα, να στηρίξουμε την κυβέρνηση, να αποδεχθούμε το πολιτικό κόστος και να διαβεβαιώσουμε τον κόσμο ότι αυτό έχει αρχή, μέση και τέλος» εξήγησε αμέσως μετά στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, η μείωση του χρέους πρέπει να γίνει όχι από κούρεμα του πρώτου διακρατικού δανείου ή του δανείου του EFSF προς την Ελλάδα ούτε με κούρεμα των δανείων του ΔΝΤ. Αυτό που χρειάζεται είναι η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από το EFSF, με επαναγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στη δευτερογενή αγορά, και με τη μεταφορά στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «υπάρχουν απαράβατα όρια», γι' αυτό και τα μέτρα πρέπει να έχουν «εσωτερική ισορροπία και δικαιοσύνη, να μην έχουν οριζόντιο χαρακτήρα και να ληφθούν υπόψη οι θυσίες και οι συμβολές στην εθνική προσπάθεια, που έχουν γίνει κυρίως από αδύναμους και μεσαίους».
Σε σύσκεψη που συγκάλεσε στην Ιπποκράτους με τη συμμετοχή των κ.κ. Κουκουλόπουλου, Σαχινίδη, Πρωτόπαπα και Κουτρουμάνη, οι οποίοι έκαναν τις διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο, έδωσε κατευθύνσεις για τα σημεία στα οποία θα έπρεπε να επιμείνουν στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ. Μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία τόνισε ότι ο κ. Στουρνάρας στις συναντήσεις που θα έχει με τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, κ.κ. Σόιμπλε και Μοσκοβισί, θα πρέπει να τους πει τι ακριβώς ζητάμε. «Να γίνει αντιληπτό πως χωρίς παράταση και χωρίς κάποια παρέμβαση στην ονομαστική τιμή του χρέους δεν βγαίνει το πρόγραμμα, το οποίο βασιζόταν στα πρωτογενή πλεονάσματα και στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εφόσον δεν έχουμε και τα δύο, δεν έχουμε πλήρες σύστημα αριθμών».
Κατέστησε σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση, αν και επέμεινε ότι πρέπει να συζητηθούν όλα τα θέματα «για τον τρόπο λειτουργίας της, το πολιτικό σύστημα και τις θεσμικές πρωτοβουλίες για τα μέτρα κοινωνικής προστασίας».
Στην παρέμβασή της η Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να γίνει το άλλοθι μιας δεξιάς κυβέρνησης» και ζήτησε να υπάρξει πρόταση για τη στήριξη οικογενειών στη Β. Ελλάδα σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι «είναι εθνική ανάγκη να ληφθούν τα μέτρα» και επανέλαβε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να βρίσκεται εκτός κυβέρνησης». Ο Κ. Σκανδαλίδης διατύπωσε προβληματισμούς για την υιοθέτηση των μέτρων από το ΠΑΣΟΚ και ζήτησε εναλλακτικές. Η Συλβάνα Ράπτη διερωτήθηκε αν θα υπάρξει διαζύγιο εφόσον δεν επέλθει συμφωνία και ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι «θέλουμε να πείσουμε τους εταίρους για συνολικό πακέτο». Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς θεωρεί ότι η σύνθεση των κομματικών οργάνων δεν είναι αντιπροσωπευτική του «όλου» ΠΑΣΟΚ.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου