Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

FW: ΣΤΗΝ "ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ" ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Thursday, August 30, 2012 9:18 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΣΤΗΝ "ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ" ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

 

Ρεπορτάζ : Γιάννης Σεϊτανίδης
(από την Καθημερινή)
Η αποτυχία των δύο μεγάλων της Κύπρου, της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας, να πετύχουν με ιδιωτικά κεφάλαια την ανακεφαλαιοποίησή τους -1,56 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου και 1,971 δισ. ευρώ για τη...
Λαϊκή- με αποτέλεσμα να ζητήσουν κρατική στήριξη, έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στο νησί.
Παραιτήθηκε χθες από την προεδρία του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου ο Θεόδωρος Αριστοδήμου.
Η χθεσινή παραίτηση του Θεόδωρου Αριστοδήμου από την προεδρία του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου αποτελεί το τελευταίο κομμάτι ενός «blame game» για τη δεινή κατάσταση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και της κυπριακής οικονομίας, γενικότερα.
Οι δύο τράπεζες βαρύνονται με την κατηγορία ότι με την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα (5 δισ. ευρώ) και την ελληνική οικονομία (χορηγήσεις 24 δισ. ευρώ) επιβάρυναν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, την οδήγησαν εκτός αγορών και τελικά στην αγκαλιά του Μηχανισμού Στήριξης.
Αυτή είναι η κυρίαρχη αντίληψη της κυβέρνησης Χριστόφια, αλλά και ενός σημαντικού κομματιού του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας. Σε αυτή τη βάση η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) έχει αναθέσει στην Alvarez and Marsal (A&M) τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι δύο τράπεζες οδηγήθηκαν σε κρατική στήριξη, μη αποκλείοντας την απόδοση ποινικών ευθυνών.
Η εποπτική πίεση για έρευνα των διοικητικών πεπραγμένων φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερες εντάσεις στην Τράπεζα Κύπρου.
Ο κ. Αριστοδήμου, ο μεγαλύτερος ιδιώτης Κύπριος μέτοχος της Τράπεζας, επικαλείται λόγους υγείας για την παραίτησή του, αλλά στην επιστολή του προς το διοικητικό συμβούλιο κάνει λόγο για πολλά και ποικίλα προβλήματα που επισώρευσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και ιδιαίτερα τα προβλήματα της Ελλάδας, «που προστέθηκαν σε δικές μας αδυναμίες».
Αυτή δεν είναι η μόνη παραίτηση στη διοικητική πυραμίδα της ηγεσίας της Τράπεζας, καθώς είχε προηγηθεί η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου, Ανδρέα Ηλιάδη. Παραίτηση έχει υποβάλει και ο ανεξάρτητος μη εκτελεστικός διοικητικός σύμβουλος, Μάνθος Μαυρομμάτης.
Η εκτελεστική διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου χρεώνεται τις επενδύσεις του Ιδρύματος σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και τη ζημιά από το κούρεμα, αλλά και την επιθετική πολιτική επέκτασης τα προηγούμενα χρόνια σε Ελλάδα, Ρουμανία, Ρωσία και Ουκρανία. Ενδεικτικό της νευρικότητας είναι ότι τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος στο εσωτερικό της Τράπεζας με διαρροές εγγραφών (έκθεση εσωτερικού ελεγκτή για τη χορήγηση στεγαστικού δανείου στον κ. Ανδρέα Ηλιάδη ύψους 2 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,6%, με τον κ. Ηλιάδη να χαρακτηρίζει ψευδή τα στοιχεία και έγγραφα για την εκ την υστέρων έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της αγοράς ελληνικών ομολόγων). Η διοίκηση της Τράπεζας υποχρεώθηκε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη λύπη της για τις διαρροές, ανακοινώνει ότι θα διεξάγει έρευνα για τις διαρροές και τονίζει ότι αρκετά από αυτά τα δημοσιεύματα αποτελούν αντικείμενο εσωτερικών ερευνών, αλλά και ερευνών των εποπτικών αρχών.
Στη Λαϊκή Τράπεζα η κατάσταση δείχνει προς ώρας πιο ήρεμη. Η Τράπεζα έχει κρατικοποιηθεί και το υπουργείο Οικονομικών έχει διορίσει δικά του μέλη στη διοίκηση και νέο πρόεδρο, τον κ. Ανδρέα Φιλίππου, ενώ έχει ετοιμασθεί σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο προβλέπει σημαντικές περικοπές δαπανών και σμίκρυνση του μεγέθους της τράπεζας.
H National Securities σε χθεσινή της έκθεση εκτιμά ότι η προσπάθεια των δύο τραπεζών για μείωση της παρουσίας τους στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα πίεσης από την Κεντρική Τράπεζα και τους μετόχους, παρά αποτέλεσμα λήψης στρατηγικής απόφασης από τις διοικητικές ομάδες.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου