Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

FW: ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

 

 

Feed: 11fim
Posted on: Friday, August 31, 2012 10:06 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

 

Ρεπορτάζ : Ελένη Κομίνη
(από την Ημερησία)
Η έλευση της τρόικας την επόμενη Παρασκευή αποτελεί «κλειδί» των εξελίξεων για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αφού ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα των εκπροσώπων...
των πιστωτών μας, είναι ο τρόπος διαχείρισης για την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.
Η απόφαση για το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι ειλημμένη, λένε πληροφορίες. Η τράπεζα θα διαχωριστεί σε «καλή» και «κακή» και το «καλό» της τμήμα θα πωληθεί ύστερα από τη διαδικασία που θα καθορίσει και θα διεξάγει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις ανεξάρτητες εποπτικές αρχές και την τρόικα. Το πρόβλημα όσον αφορά την επίσπευση των διαδικασιών είναι η εξεύρεση κεφαλαίων που θα χρησιμοποιηθούν για την επανακεφαλαιοποίηση του υγιούς τμήματος της τράπεζας, δεδομένου ότι η δόση της χώρας (ύψους 31,5 δισ. ευρώ) που περιλαμβάνει τα περίπου 24 δισ. ευρώ που θα χορηγηθούν για το τραπεζικό σύστημα, θα δοθούν μέσα στον ερχόμενο Οκτώβριο.
Πηγές αναφέρουν, ότι ο σκόπελος αυτός θα μπορούσε να ξεπεραστεί εφόσον η τρόικα συμφωνήσει, κατ' εξαίρεση, να χορηγήσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την επανακεφαλαιοποίηση του Τ.Τ., φέρνοντας τις εξελίξεις πιο μπροστά χρονικά, απομακρύνοντας έτσι, το ενδεχόμενο συστημικού κινδύνου.

Δρομολόγηση
Σε διαφορετική περίπτωση, η πώληση θα δρομολογηθεί άμεσα έτσι ώστε η ενδιαφερόμενη τράπεζα που θα προκριθεί από τις διαδικασίες πώλησης, να μπορέσει να απορροφήσει το υγιές τμήμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μέσα στον Οκτώβριο, οπότε θα λάβει και τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ η χώρα.
Οι ενδιαφερόμενες τράπεζες θα αναζητηθούν από το ελληνικό δημόσιο μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έχουν κριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, βιώσιμες. Εκτιμάται, ότι και οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες θα καταθέσουν προσφορά, ωστόσο, κρίνεται ότι οι τράπεζες Εθνική και Eurobank έχουν κάποιο προβάδισμα αφού κατέχουν από 6% του μετοχικού κεφαλαίου του Τ.Τ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ρευστότητα της τράπεζας για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί μέχρι την ιδιωτικοποίησή της καλύπτεται πλήρως από τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, τον ELA.
Οι εργαζόμενοι
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι του Τ.Τ. αντιδρούν στις εξελίξεις που δρομολογούνται για την τράπεζα και με δελτίο Τύπου, απαντούν στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, ότι το Τ.Τ. δεν είναι βιώσιμο.
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι:
1. Το Τ.Τ. πριν από το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ήταν η πρώτη τράπεζα της Ελλάδος και η τρίτη στην Ευρώπη σε επάρκεια κεφαλαίων.
2. Ουδέποτε έως σήμερα στην πορεία των 112 χρόνων έχει επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο έστω και με ένα ευρώ. Αντίθετα την τελευταία μόνο πενταετία το ελληνικό δημόσιο έχει εισπράξει πάνω από 3 δισ. ευρώ από το Τ.Τ.
3. Η ποιότητα χαρτοφυλακίου χορηγήσεων είναι η καλύτερη της αγοράς και οι επισφάλειες δανείων οι χαμηλότερες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
4. Η εξάρτησή του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα Ελλάδος σε σχέση με τις καταθέσεις του είναι κάτω του 25% όταν σε συγκεκριμένες συστημικές είναι πάνω από 120%.
Aνησυχία από τους μικρομετόχους για την αναστολή της μετοχής
Ερευνα διεξάγει η Κεφαλαιαγορά για τις συναλλαγές στο Τ.Τ. το τελευταίο διήμερο
Ανεστάλη χθες η διαπραγμάτευση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο χρηματιστήριο, μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθώς το πιστωτικό ίδρυμα δήλωσε αδυναμία να προβεί στη δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για την περίοδο που έληξε 31/12/2011 εντός της προβλεπόμενης από τη κείμενη νομοθεσία, προθεσμίας.
Με βάση τη μετοχική σύνθεση του Τ.Τ. μόνον το 34,43% ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, ενώ το 9,9% στα ΕΛ.ΤΑ. Από εκεί και πέρα ποσοστό 6,075% έχει η Eurobank και άλλο τόσο η Εθνική ενώ το υπόλοιπο ποσοστό περίπου 44% ανήκει στη διασπορά.
Το στοιχείο αυτό από μόνο του καθιστά το θέμα της αναστολής της διαπραγμάτευσης της μετοχής εξαιρετικά ευαίσθητο για πλήθος μικρομετόχων που αγωνιούν για την τύχη της μετοχής που φυσικά θα εξαρτηθεί απολύτως από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την τύχη της εταιρείας.
Εν τω μεταξύ έρευνα έχει διατάξει η κεφαλαιαγορά για όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από προχθές στη μετοχή, δεδομένου ότι χθες η μετοχή έκλεισε με άνοδο 2,14% ενώ χθες απώλεσε το 29,71% της αξίας της κλείνοντας στο 0,1680 ευρώ με διακίνηση 1.240.669 τεμαχίων και ανεκτέλεστη προσφορά στο limit down 2.280.468 μετοχές.
Ας σημειωθεί πως η λύση που επελέγη να μη δημοσιοποιηθούν οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2011 -η σχετική προθεσμία λήγει σήμερα- αντιμετωπίζει τεχνικής φύσεως ζητήματα σε σχέση με την εταιρεία, ωστόσο αφήνει πολλά ερωτήματα για το είδος του χειρισμού που επελέγη.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου