Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

FW: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ 6 ΔΙΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

 

 

Feed: 1
Posted on: Wednesday, August 01, 2012 10:07 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ 6 ΔΙΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

 

Ρεπορτάζ : Βασίλης Ζήρας
(από την Καθημερινή)
Σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων - ύψους 6 δισ. ευρώ θα προχωρήσει τον Αύγουστο το ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να καλύψει τις δανειακές του ανάγκες, μεταξύ των οποίων και την αποπληρωμή του ομολόγου των 3,2 δισ. που...
λήγει στις 20 του μήνα και έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η σχετική απόφαση ελήφθη χθες από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, καθώς οι όποιες συζητήσεις για παροχή δανείου - γέφυρα από την Ευρωζώνη προσέκρουσαν στην κάθετη άρνηση των κρατών - μελών.
Επίσης, εξετάσθηκε η δυνατότητα ενεργοποίησης της ρήτρας που περιέχουν τα συγκεκριμένα ομόλογα και η οποία προβλέπει παράταση ενός μήνα για την πληρωμή του ομολόγου με τη σύμφωνη γνώμη του κατόχου του, εν προκειμένω της ΕΚΤ. Μάλιστα, συζητήθηκε η παράταση να είναι ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει η ρήτρα και να φτάσει στους δύο μήνες. Και η λύση της παράτασης αποκλείσθηκε τελικά, καθώς κρίθηκε ότι θα προκαλούσε δυσμενείς εντυπώσεις, αρνητικά σχόλια από αναλυτές και διεθνή ΜΜΕ και αναστάτωση στις αγορές, καθώς πρόκειται για de facto χρεοκοπία.
Ετσι, το οικονομικό επιτελείο κατέληξε στη λύση με το μικρότερο κόστος, δηλαδή στην αύξηση των εκδόσεων εντόκων γραμματίων στα 6 δισ. ευρώ, από 4 δισ. περίπου που εκδίδει συνήθως κάθε μήνα. Ωστόσο, η υλοποίηση της έκδοσης προϋποθέτει ότι θα δοθεί η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Πέμπτη. Κι αυτό γιατί επί της ουσίας θα χρηματοδοτηθεί από τη Φρανκφούρτη. Δηλαδή η ΕΚΤ θα χρηματοδοτήσει την Τράπεζα της Ελλάδος και αυτή με τη σειρά της θα χορηγήσει την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες, με ενέχυρο στοιχεία του ενεργητικού τους, ώστε να καλύψουν την έκδοση. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο, θα έπρεπε να έχει αρχίσει ο σταδιακός περιορισμός των εντόκων γραμματίων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους οι ελληνικές τράπεζες, ώστε να υποχωρήσουν στα 8 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους και στα 6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2013. Προς τα παρόν, οι τράπεζες έχουν έντοκα γραμμάτια ύψους 14,5 δισ. ευρώ περίπου και σε αυτά θα προστεθούν άλλα 3,4 δισ. τον Αύγουστο (από τα 6 δισ. ευρώ των νέων εκδόσεων θα πρέπει να αφαιρεθούν 2,6 δισ. που λήγουν).
Με τη μεγάλη έκδοση εντόκων και με τη χρήση των υπολοίπων κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (συνολικά είναι 3 δισ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες 1 δισ. ευρώ έχει ήδη χρησιμοποιηθεί), το Δημόσιο θα καλύψει τις υποχρεώσεις του τον Αύγουστο και πιθανόν τον Σεπτέμβριο. Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ότι μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα και η γνωμοδότησή της θα είναι θετική, ώστε η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ να εγκρίνουν έγκαιρα την καταβολή της επόμενης δόσης. Κατά συνέπεια, τα ταμειακά διαθέσιμα θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και η χώρα θα αντιμετωπίζει διαρκώς τον κίνδυνο ενός «ξαφνικού θανάτου». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη ΝΕΤ αναγνώρισε ότι «τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται σε οριακό σημείο».
Ωστόσο, δεν είναι μόνο η καθυστέρηση των δόσεων που έχουν φέρει τα ταμειακά διαθέσιμα σε αυτό το σημείο, αλλά και οι αστοχίες σε σχέση με την υλοποίηση του προϋπολογισμού. Αφενός, η εισροή φορολογικών εσόδων έχει καθυστερήσει λόγω των αλλεπάλληλων παρατάσεων στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Από την άλλη, οι ταμειακές ανάγκες των ασφαλιστικών Ταμείων και άλλων δημοσίων φορέων απορρόφησαν ταχύτερα τις πιστώσεις του προϋπολογισμού. Το Δημόσιο καλύπτει ακόμη τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του, δηλαδή την καταβολή μισθών και συντάξεων, επειδή καθυστερεί την εξόφληση των υποχρεώσεών του προς τους ιδιώτες.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου