Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

FW: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΣΕΕ ΣΤΟΝ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ...

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Monday, June 24, 2013 8:49 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΣΕΕ ΣΤΟΝ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ...

 

Επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη απέστειλε η ΕΣΕΕ με αφορμή την επικείμενη διάταξη για την απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές...

Ολόκληρη η επιστολή:
«Κύριε υπουργέ, σύμφωνα με ενέργειές σας, επίκειται μέσα στις επόμενες ημέρες η κατάθεση του σχεδίου νόμου για τον Αγορανομικό Κώδικα στη Βουλή, το οποίο περιέχει τις επίμαχες διατάξεις για την απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.
Η ΕΣΕΕ συνεχίζει να αντιτίθεται στο συγκεκριμένο τμήμα του σχεδίου νόμου και με την παρούσα επιθυμεί να σας υπενθυμίσει το ισχύον πλαίσιο για τις τουριστικές περιοχές, το οποίο θα μπορούσατε με επιτυχία να εντάξετε και να επεκτείνετε στις παραθεριστικές περιοχές και τις λιμενικές ζώνες.
Σύμφωνα με το ισχύον άρθρο 42 ν. 1892/1990, προβλέπεται ότι, με απόφαση του οικείου νομάρχη, μπορεί να επιτρέπεται η επέκταση του ωραρίου τις καθημερινές και η λειτουργία την Κυριακή καθώς και τις ημέρες αργίας ορισμένων καταστημάτων που εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση σε αυστηρά οριοθετούμενες περιοχές δήμων και κοινοτήτων που έχουν ανακηρυχθεί ως τουριστικοί τόποι.
Η σχετική αρμοδιότητα, μετά την εισαγωγή του Καλλικράτη, ασκείται σήμερα από τον Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος ρυθμίζει άμεσα, μετά από σχετική διαβούλευση, τις τοπικές ανάγκες, εκδίδοντας τις ανάλογες αποφάσεις.
Άρα, δεν υπάρχει λόγος κεντρικού καθορισμού των τουριστικών περιοχών καθώς μπορεί να οδηγήσει σε συγκρουόμενες και αλληλεπικαλυπτόμενες αποφάσεις και διατάξεις. Το υπάρχον πλαίσιο καλύπτει ήδη με επιτυχία από μακρού τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και τους επισκέπτες τουρίστες, σε θερινούς και χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς χωρίς να υπάρχει λόγος για περαιτέρω ρυθμίσεις.
Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην πρόσφατη υπ’ αριθμ. 873/2013 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου (ΦΕΚ 1067 Β΄, το οποίο επισυνάπτουμε στην παρούσα), ο οποίος επιτρέπει για σαφώς καθορισμένο χρονικό διάστημα την επέκταση του ωραρίου και το άνοιγμα τις Κυριακές συγκεκριμένων καταστημάτων που εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση σε ένα καθαρά τουριστικό νομό.
Η απόφαση αυτή του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου προσεγγίζει τις θέσεις της ΕΣΕΕ, δηλαδή οι τοπικές κοινωνίες καθορίζουν το άνοιγμα τις Κυριακές ανάλογα με τις ανάγκες τους με τη ρητή εξαίρεση των πολυχώρων, των υπερκαταστημάτων, των εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών.  Το μόνο που λείπει για να καταστεί το πλαίσιο πλήρες είναι η σύμφωνη γνώμη του Εμπορικού Συλλόγου στο περιεχόμενό της, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες των καταστημάτων στην κάθε περιοχή.
Θεωρούμε ότι η ως άνω αναφερόμενη απόφαση και το πλαίσιο που την στηρίζει θα παράξει πολύ καλύτερα αποτελέσματα ως προς τον καθορισμό του τι σημαίνει «τουριστική περιοχή» από τα πεπαλαιωμένα νομοθετικά διατάγματα - απότοκα μίας άλλης εποχής (ΝΔ 180/1946, ΒΔ 436/1971 κ.λπ.) ή τα βιαστικά νομοθετήματα – εφευρήματα προς εξυπηρέτηση άσχετων με την τουριστική κίνηση σκοπών (ΒΔ 899/1976, ΒΔ 667/1977 ή το καταργημένο ΠΔ 376/1992 για τις περιοχές ένθεν – κακείθεν των εθνικών δρόμων).
Συνακόλουθα, σας παρακαλούμε για μία ακόμη φορά να αποσύρετε τη σχετική διάταξη και να υιοθετήσετε τις προτάσεις της ΕΣΕΕ που προέκυψαν από έναν ευρύ διάλογο με όλο το ελληνικό εμπόριο σε κάθε πόλη και γωνιά της χώρας και καθορίζουν από κοινού με τους καταναλωτές τις απαιτούμενες βελτιώσεις για να καταστεί το σχετικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς περισσότερο λειτουργικό».
Πηγή : enikos.gr


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου