Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

FW: ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ...

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Sunday, June 23, 2013 12:22 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ...

 

 

...ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ...
Η ελληνική οικονομία διανύει τον έκτο χρόνο ύφεσης και οι συνέπειες στις επιχειρήσεις και στην ποιότητα ζωής είναι περισσότερο από εμφανείς. Η ανεργία σε ύψη-ρεκόρ, η κάθετη πτώση στα εταιρικά αποτελέσματα και στο φορολογητέο εισόδημα...
και, βέβαια, το γενικό αίσθημα απογοήτευσης και ανασφάλειας, οδηγούν το κράτος και τις επιχειρήσεις να αναθεωρήσουν τη θέση τους και τα πλάνα για το μέλλον.
Το μοντέλο της «δανεικής» ανάπτυξης και ευδαιμονίας απεδείχθη αποτυχημένο παράδειγμα ανάπτυξης και η Ελλάδα έχει ανάγκη απεγνωσμένα από ένα νέο μοντέλο. Βασισμένο σε μια υγιέστερη αντίληψη της στρατηγικής θέσης της χώρας, των δυνατοτήτων και των προοπτικών της.
Το νέο μοντέλο πρέπει να απαντάει κυρίως σε τρία ερωτήματα: απασχόληση, ισοζύγιο πληρωμών και μισθοί. Το «κλειδί» της επιτυχίας βρίσκεται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αυτό, βέβαια, απαιτεί εξωστρεφή προσανατολισμό της οικονομίας ακόμη και σε επίπεδο τοπικής παραγωγικής μονάδας και χρηματοδότηση σε συνεργασία με διεθνή funds και εισροή ξένων κεφαλαίων.

Εστω και σήμερα, λοιπόν, είναι ζήτημα επιβίωσης να καταστεί εθνική συνείδηση ότι για να υπάρξει νέο μοντέλο ανάπτυξης, θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο και δομικές μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό το σημείο, αναφέρομαι στη σημασία του ρόλου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Το Επιμελητήριο έχει την υποχρέωση και την ευκαιρία να ηγηθεί της προσπάθειας ανάπτυξης ενός νέου μοντέλου, να βοηθήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός οικονομικού περιβάλλοντος φιλικού για την επιχειρηματικότητα και σίγουρα πιο ελκυστικού για τους επενδυτές.
Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο δεν είναι μόνο ένα διμερές εμπορικό επιμελητήριο, αλλά ένας οργανισμός με το όραμα, τη δυνατότητα και την επιθυμία να υποστηρίξει την αναμόρφωση της χώρας, να ανοίξει και να υποστηρίξει την ατζέντα των θεμάτων που αναχαιτίζουν την ανάπτυξη και να εισηγηθεί πολιτικές που προωθούν την αποτελεσματικότητα και βελτιώνουν την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς.
Προτάσεις και λύσεις
Το Επιμελητήριο, δουλεύοντας μέσα από τις επιτροπές του, παράγει προτάσεις και λύσεις. Παράλληλα, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, με στόχο πάντα την προάσπιση της επιχειρηματικότητας, τη διαφύλαξη του σωστού περιβάλλοντος και τη συνεργασία με τη δημόσια διοίκηση για την αναμόρφωση της Ελλάδας.
Δύο προγράμματα του Επιμελητηρίου αξίζουν ιδιαίτερης μνείας. Το MakeInnovationWork, που προωθεί την καινοτομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα, θα συνεχίσει το έργο του, μετά τη σημαντική επιτυχία του πρώτου κύκλου και την εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή. Επίσης, το Επιμελητήριο λειτούργησε το BreakthroughGreece, με σκοπό την προβολή εξωστρεφών, υγιών ελληνικών επιχειρήσεων και την προβολή της θετικής εικόνας μιας Ελλάδας, που παράγει και αναπτύσσεται στις παγκόσμιες αγορές και το διεθνή Τύπο.
Αναμφίβολα, σημαντικός ρόλος του Επιμελητηρίου είναι να συμμετέχει και να συντονίζει σε ένα βαθμό την εθνική προσπάθεια εξωστρέφειας προς τις ΗΠΑ. Επιθυμία δε είναι η ολοένα ενίσχυση του ρόλου αυτού, η μεγιστοποίηση της παρουσίας του στις ΗΠΑ και η εδραίωση του Επιμελητηρίου ως πύλης εισόδου των ελληνικών επιχειρήσεων στην αμερικανική αγορά.
Η χώρα αλλάζει και, στη μεταμόρφωσή της, το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο δεν θα είναι απλά παρόν, αλλά αρωγός στην εθνική προσπάθεια, προσαρμόζοντας τη λειτουργία του, για να μπορεί να απαντήσει στις νέες προκλήσεις και να είναι σε θέση να συνεχίζει να παράγει λύσεις και προτάσεις για την οικονομική και δημόσια διοίκηση της χώρας.
Πηγή : naftemporiki.gr


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου