Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

FW: '' ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ''...

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Friday, April 26, 2013 3:14 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: '' ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ''...

 

Με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση, τα στοιχεία που ανακοινώνονται επιβεβαιώνουν την πορεία σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας", αναφέρει το εβδομαδιαίο σχόλιο της Δ/νσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank...
υπό τον Μιχ. Μασουράκη. "Τα μεγάλα πρωτογενή δημοσιονομικά και εξωτερικά ελλείμματα του παρελθόντος -που μας οδήγησαν στη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία μας- μετατρέπονται πλέον σε εξυγιαντικά πλεονάσματα και στηρίγματα για έξοδο από την κρίση και ανάκαμψη της οικονομίας".

Επίσης, τα στοιχεία για τις παραγγελίες και τον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί και από την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής και των επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο για σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας (σε χαμηλά βέβαια επίπεδα) στους κύριους κλάδους της βιομηχανίας με κύριο στήριγμα τις εξαγωγές,  αλλά και με τάσεις σταθεροποίησης και της εγχώριας ζήτησης σε πολλούς κλάδους.  Πιο αναλυτικά:

Ο Προϋπολογισμός του 2013 εκτελείται πολύ καλύτερα του αναμενομένου στο 1ο 3μηνο του 2013, παρά τη συνεχιζόμενη μη ικανοποιητική πορεία των εσόδων. Ειδικότερα, από την εκτέλεση του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης στο 1ο 3μηνο του 2013 προκύπτουν τα ακόλουθα:

α) Το πρωτογενές ισοζύγιο της κεντρικής κυβέρνησης ήταν πλεονασματικό κατά € 520 εκατ. στο 1ο 3μηνο.'2013, ενώ ο στόχος που είχε τεθεί ήταν για έλλειμμα ύψους € 2,34 δισ. Ακόμη και με σημαντικές προσαρμογές (για τις επιστροφές φόρων και για τα έσοδα και τις δαπάνες του ΠΔΕ), ο προϋπολογισμός της Κεντρικής Κυβέρνησης εκτελέστηκε στο 1ο  3μηνο.2013 με θετικό περιθώριο από το στόχο κατά τουλάχιστον € 1,5 δισ.

β) Οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ήταν σημαντικά μειωμένες κατά -11,1% σε ετήσια βάση στο 1ο 3μηνο του 2013 έναντι πτώσης τους κατά -6,6% που προβλέπει το ΜΠΔΣ 2013-2016 - με την οποία πτώση επιδιώκεται και η δημιουργία αποθεματικού ύψους € 1,1 δισ. Έτσι, οι δαπάνες αυτές ήταν χαμηλότερες κατά € 1,1 δισ από τον στόχο που είχε τεθεί για το 1ο 3μηνο.'13. Η μείωση αυτών των δαπανών, που αποτελούν το βασικό κριτήριο του μεγέθους της δημοσιονομικής προσαρμογής που συντελείται  στη χώρα, οφείλεται στα δραστικά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που θεσπίστηκαν τον Νοέμβριο του 2012  και εφαρμόζονται από τις αρχές του 2013.

Δεν υπάρχει δε η παραμικρή ένδειξη ότι οφείλονται σε καθυστερήσεις πληρωμών, όπως παραπλανητικά  αναγράφεται από ορισμένους σχολιαστές. Αντίθετα, η Κυβέρνηση πλήρωσε στο 1ο 3μηνο  του 2013 όχι μόνο τις τρέχουσες πρωτογενείς δαπάνες αλλά και σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές της που είχαν καταγραφεί και επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των προηγουμένων ετών. Σχετικά σημειώνεται ότι η πτώση των πρωτογενών δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού (ΤΠ) στο 1ο 3μηνο.'13 σημειώθηκε παρά το ότι οι επιχορηγήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων (ΑΤ) ανέρχονται ήδη στο 29,6% της ετήσιας χρηματοδότησής τους. Αυτό δε συνέβη παρά το ότι τα Ταμεία είχαν λάβει πρόσθετες επιχορηγήσεις ύψους άνω των € 500 εκατ. προκαταβολικά τον Δεκ.'2012. Επομένως, δεν υπάρχει καμιά καθυστέρηση πληρωμών από τον Τ.Π. στον τομέα αυτό. Όσον αφορά τη μείωση των δαπανών των ΑΤ το 2013 αυτή προκύπτει  από τα σημαντικά μέτρα μείωσης αυτών των δαπανών που ελήφθησαν τον Νοέμβριο του 2012, όπως προαναφέρθηκε. Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι για πρώτη φορά σημειώνεται πτώση των δαπανών για συντάξεις στην κεντρική κυβέρνηση κατά -5,8% στο 1ο 3μηνο.'13, ενώ για το 2013 ως σύνολο η πτώση αναμένεται στο -12,2%.

Πηγή: newmoney.gr


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου