Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

FW: O ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ...

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Monday, April 29, 2013 7:37 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: O ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ...

 

Συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής πρότεινε ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Μαυραγάνης κατά την ομιλία του σε διεθνή ημερίδα για την καταπολέμηση των φαινομένων αυτών, η οποία...

πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση επισημαίνοντας ότι η μη πάταξή της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής στερεί τις χώρες από τους απαραίτητους πόρους και δεν βοηθά στην εμπέδωση της αρχής της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Θέμα της ημερίδας αποτέλεσε «Η ενίσχυση της καταπολέμησης της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής. Η παρούσα κατάσταση και η μελλοντική πορεία».

Αναλυτικότερα ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πρέπει να προωθηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες μέλη της, τους διεθνείς οργανισμούς ( μεταξύ άλλων, τον ΟΟΣΑ και το G20) για τον στόχο αυτόν. Αυτές είναι, όπως τις κατέγραψε ο υφυπουργός:

Η ενίσχυση της διοικητικής συνεργασίας μέσω της ανταλλαγής των πληροφοριών.

Για παράδειγμα η τυποποιημένη πρόσβαση σε πληροφορίες θα πρέπει να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί.

Η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και ειδικότερα σε ευρωπαϊκό μέσω ενός κοινό πλαισίου δράσης.

Η εφαρμογή κοινής στρατηγικής από την Ε.Ε. για τις τρίτες χώρες ειδικά σε θέματα φορολογικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων και των εξαρτώμενων και συνδεδεμένων εδαφών, όπως επίσης και συμφωνιών για τη φορολόγηση μη δηλωθέντων εισοδημάτων.

Ο εντοπισμός των offshore, μέσω ανταλλαγής πληροφοριών και συντονισμένη δράση, έτσι ώστε να αποκαλύπτονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους και να υπόκεινται σε φορολογία, αλλά και να επιβάλλονται πολύ αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση φοροδιαφυγής.

Στο περιθώριο της ημερίδας ο κ. Μαυραγάνης συζήτησε για φορολογικά θέματα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα φορολογίας, κ. Αλγκίρντας Σεμέτα, ενώ το απόγευμα θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με την υπουργό Οικονομικών της Φιλανδίας, κα. Γιούτα Ουρπιλάινεν και με άλλους αξιωματούχους.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου