Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

FW: ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΗΣ ''ΠΡΑΣΙΝΗΣ'' ΤΙΝΑΣ...

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Wednesday, September 18, 2013 12:29 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΗΣ ''ΠΡΑΣΙΝΗΣ'' ΤΙΝΑΣ...

 

Γράφει η Μαρία Ψαράκη
Τίνα Μπιρμπίλη : ένα όνομα, μια ιστορία. Το κορίτσι της διπλανής πόρτας που αθόρυβα, αλλά πάντοτε αποτελεσματικά, ...
κυριολεκτικά από το πουθενά, κερδίζει αργά αλλά σταθερά έναν-έναν στόχους και θώκους.
Τι κι αν ακούμε για την ανεργία που μαστίζει τους νέους ανθρώπους και όλο το φάσμα των παραγωγικών ηλικιών, εκείνη δεν καταλαβαίνει τίποτα. Προχωρά το δρόμο της κλείνοντας τα αυτιά σε όσους μιλάνε, σχολιάζουν, κατακρίνουν, αναρωτιούνται, απορούν.
Εκείνη βλέπει ψηλά και έχοντας ξεκινήσει νωρίς, συνεχίζει τη λαμπρή πορεία της, πιστεύοντας πάντα στον εαυτό της. Περνάει και σαρώνει. Χτίζοντας βήμα-βήμα μια λαμπρή καριέρα.  Η σύγχρονη Σταχτοπούτα, που τη γνωρίσαμε όταν της φόρεσε και της ταίριαξε στο πόδι το γοβάκι της υπουργού Περιβάλλοντος ο Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τη γνωριμία τους σε ένα γυμναστήριο στο Παγκράτι, έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στους δρόμους της περιβαλλοντικής δράσης.
Το βιογραφικό της περιλαμβάνει σπουδές στο τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1986-1990), μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Περιβαλλοντική Τεχνολογία από το Imperial College of Science, Technology and Medicine του Λονδίνου (1991-1992), ενώ οι μεταπτυχιακές της σπουδές ολοκληρώνονται με την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Περιβαλλοντική Οικονομία και Διαχείριση στο ίδιο πανεπιστήμιο (1992-1995).
Και ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός. Εργάζεται πυρετωδώς σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, ανακοινώνει εργασίες σε συνέδρια. Συμμετέχει σε εκδόσεις καθώς και στη συγγραφή εκπαιδευτικού υλικού για το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, όπου και διδάσκει. Συνεχίζει ως αξιολογητής ευρωπαϊκών προγραμμάτων για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη συνέχεια βρίσκεται στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου. Ως σύμβουλος του,  όταν εκείνος γίνεται υπουργός Εξωτερικών (2002-2004), εργάζεται για την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής πολιτικής στις εξωτερικές σχέσεις των κρατών. Η Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Α’ εξάμηνο 2003) τη βρίσκει υπεύθυνη, εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών, για το συντονισμό 24 ομάδων εργασίας διαφόρων θεματικών ενοτήτων. Συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου για τη διπλωματία σε θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης, στο οποίο και εκπροσωπεί την Ελλάδα. Μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004, εργάζεται ως σύμβουλος του προέδρου του κόμματος σε θέματα περιβάλλοντος και πράσινης ανάπτυξης.
Η Τίνα Μπιρμπίλη δεν ήταν υποψήφια βουλευτής στις εκλογές του 2009. Ανήκε στον κύκλο των στενών συνεργατών του Γεωργίου Παπανδρέου και αποτέλεσε προσωπική του επιλογή για τη θέση της υπουργού Περιβάλλοντος.
Κατά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου τον Ιούνιο του 2011, απομακρύνθηκε από την θέση της και αντικαταστάθηκε από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Η θητεία της χαρακτηρίστηκε από αρκετές προτάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και για την εγκατάλειψη ρυπογόνων μορφών ενέργειας. Ωστόσο, ελάχιστες από αυτές υλοποιήθηκαν.
Όλα αυτά όμως δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα ακολουθήσουν. Αφού η ''πράσινη'' Τίνα, στοχεύει ψηλά. Ο επόμενος προορισμός οδηγεί τα βήμα της στο Παρίσι, αφού από τις 30 Σεπτεμβρίου 2011, είναι πλέον Πρέσβειρα της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, απολαμβάνοντας όλα τα χλιδάτα προνόμια που συνοδεύουν τον εξέχοντα αυτό τίτλο. Τι κι αν οι κακές γλώσσες κατακρίνουν και πάλι, εκείνη απτόητη, στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού, συνεχίζει να δίνει τα φώτα της. Και δεν πτοείται ακόμα και όταν η θητεία της στην Πόλη του Φωτός τελειώνει άδοξα. Ξέρει βαθιά μέσα της ότι τα ταλέντα δε χάνονται.
Και η ζωή αποδεικνύει ότι έχει δίκιο. Αφού τρεις μήνες μετά, και  έχοντας περάσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα από το Υπουργείο Εξωτερικών και από το τμήμα Εμπειρογνωμόνων, το Σεπτέμβριο του 2013, ο Μπαν Κι Μουν, την επιλέγει και την τοποθετηθεί , ύστερα από διεθνή διαδικασία επιλογής, εκτελεστική γραμματέα της Σύμβασης της Βιέννης και του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για την προστασία της στιβάδας του όζοντος. Η θητεία της και αυτή τη φορά πενταετής. Μόνο ο προορισμός αλλάζει, αφού η δραστήρια Τίνα, του ΟΗΕ πια, ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Ναΐρόμπι της Κένυα.
Και όλα δείχνουν ότι η λαμπρή της σταδιοδρομία θα έχει συνέχεια. Καθώς η Τίνα στοχεύει ψηλά. Κάθε φορά και ψηλότερα. Διεκδικώντας και κατακτώντας ότι ακριβώς της αξίζει: πάντα το καλύτερο.

.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου