Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

FW: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ...

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Saturday, September 14, 2013 11:26 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ...

 

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, νομοσχέδιο που επιτρέπει την υπό προϋποθέσεις έκτιση ποινής φυλάκισης κατ' οίκον, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των φυλακών...
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα έκτισης της ποινής κατ' οίκον και με ηλεκτρονική παρακολούθηση του κρατούμενου, εφόσον έχει εκτίσει τα 2/5 της ποινής ή (για περιπτώσεις ισόβιας κάθειρξης) τουλάχιστον 14 χρόνια.
Σε περίπτωση που εκτίει πολλαπλές ποινές, το ελάχιστο όριο κάθειρξης εντός σωφρονιστικού καταστήματος είναι τα 17 χρόνια.
Του ευεργετήματος εξαιρούνται οι κατάδικοι για κακουργήματα ιδιαίτερα ειδεχθή και επιβλαβή για τη δημόσια ασφάλεια - η μεγαλεμπορία ναρκωτικών, η εσχάτη προδοσία, η σύσταση συμμορίας και η τρομοκρατική δράση, ο βιασμός, η κατάχρηση σε ασέλγεια, η παιδεραστία, η κατ' επάγγελμα ή συνήθεια παιδική πορνογραφία, η εκπόρνευση ανηλίκου, η ένοπλη ληστεία και η ανθρωποκτονία από πρόθεση (εφόσον στην περίπτωση αυτή δεν έχουν αναγνωριστεί ελαφρυντικά).
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη δυνατότητα να ανατεθεί η ηλεκτρονική επιτήρηση των κατ' οίκον κρατουμένων σε ιδιωτικές εταιρείες.

Επίσης στην τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης με περιλαμβάνονται οι ακόλουθες ρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες είχαν ενταχθεί σε παλαιότερη τροπολογία στο νομοσχέδιο για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά είχε αποσυρθεί.

Συγκεκριμένα:

-καταργείται η διάταξη του Ποινικού Κώδικα σύμφωνα με την οποία δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης.

-παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη αδικημάτων που έχουν τελεστεί μέχρι 31 Αυγούστου 201. Τα αδικήματα αυτά είναι α) πταίσματα και β) πλημμελήματα που επιφέρουν ποινή φυλάκισης μέχρι 1 έτος ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές.

-παραγράφονται και δεν εκτελούνται ποινές μέχρι 6 μηνών που έχουν επιβληθεί μέχρι την δημοσίευση του νομοσχεδίου, εφόσον δεν έχουν κατασεί αμετάκλητες και δεν έχουν εκτιθεί.

-επεκτείνεται και για κρατουμένους που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου 4043/2012 η δυνατότητα απόλυσης υπό τον όρο της ανάκλησης.

-τροποποιούνται οι διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ώστε α) επαναπροσδιορίζονται οι υποθέσεις που υπάγονται στην αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων και β) καθορίζεται εκ νέου ο τρόπος εξέτασης μαρτύρων ενώπιον του οριζόμενου, από τον Πρόεδρο των Πρωτοβάθμιων Δικαστηρίων, εισηγητή δικαστή.

-ρυθμίζονται θέματα που αφορούν ακυρωτικές διαφορές σε εκκρεμείς δίκες. Ουσιαστικά αφορούν υποθέσεις του νόμου περί αλλοδαπών (αρνήσεις αιτημάτων εισόδου, παραμονής κ.λπ.)

-ορίζεται ότι το 1/3 του παράβολου για ασφαλιστικά μέτρα καταβάλλεται με την κατάθεση της αίτησης, το 1/3 μέχρι την πρώτη συζήτηση και αν ο αιτών καταδικάζεται στην καταβολή του υπόλοιπου 1/3 με την απόφαση δικαστηρίου.

-ορίζεται ότι οι αιτήσεις και τα υπομνήματα των απόρων κρατουμένων θα υποβάλλονται ατελώς (σήμερα καταβάλουν 3 ευρώ υπέρ του ΤΑΧΔΙΚ).

-όσοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα ή αμετάκλητα σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης για εγκλήματα που προβλέπονται στο νόμο για τα ναρκωτικά, αποφυλακίζονται αν έχουν συμπληρώσει το 1/3 της πραγματικής ποινής που τους επιβλήθηκε.

-για τους ιατροδικαστές ορίζεται ότι το Υπηρεσιακό Συμβούλιό τους θα αποτελεί από 5 μέλη (αντί 7) και ότι συνιστάται Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατροδικαστών με 5 μέλη και διετή θητεία.

-δίνεται η δυνατότητα σε όσους υποβάλλουν αιτήσεις αποζημίωσης για

να στέλνουν το παράβολο των 100 ευρώ με τραπεζικό έμβασμα.

-για την ασφαλέστερη τήρηση των πρακτικών των δικαστηρίων ορίζεται ότι οι μάρτυρες θα εξετάζονται ξεχωριστά για κάθε υπόθεση ενώπιον του, ορισμένου από τον Πρόεδρο, εισηγητή δικαστή. 

Πηγή : naftemporiki.gr με πληροφορίες ΑΜΠΕ


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου