Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

FW: ΑΝΗΣΥΧΕΙ Ο ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ...

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Wednesday, May 22, 2013 11:24 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΑΝΗΣΥΧΕΙ Ο ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ...

 

Ο ΟΗΕ λαμβάνει όλο και περισσότερες αναφορές περί χρήσης χημικών όπλων στη διετή ήδη εμφύλια σύρραξη στη Συρία, καθώς η βία κλιμακώνεται στο έπακρο, υποστήριξε σήμερα ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού...
«Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν εξακολουθεί να ανησυχεί βαθύτατα για τις καταγγελίες περί της χρήσης χημικών όπλων», είπε απευθυνόμενος προς τα μέλη του ΣΑ του Οργανισμού ο ειδικός του απεσταλμένος για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Σέρι.

 

«Εν μέσω των αυξανόμενων αναφορών για την χρήση χημικών όπλων, για ακόμη μία φορά προτρέπουμε τη συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει να προχωρήσουν οι έρευνες δίχως άλλη χρονοτριβή», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

«Η αποστολή που έχει επιφορτιστεί να ερευνήσει τις αιτιάσεις αυτές έχει κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να συγκεντρώσει και να αναλύσει τις διαθέσιμες πληροφορίες», είπε ο Σέρι. Μία επιτροπή ειδικών στα χημικά όπλα του ΟΗΕ ήδη είναι έτοιμη εδώ κι έναν μήνα αναμένοντας την άδεια να εισέλθει στη Συρία, όπως υπάρχουν πολλά διπλωματικά αδιέξοδα, ενώ επίσης προκύπτουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά της.

 

Ο Σέρι αναφέρθηκε επίσης στην επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, όπου ο ΟΗΕ εκτιμά πως ίσαμε 80.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου ξεκίνησε η λαϊκή εξέγερση τον Μάρτιο του 2011.

 

«Ο ΓΓ ανησυχεί βαθύτατα επίσης και για την κλιμακούμενη βία στη Συρία. Η ανθρωπιστική κρίση συνεχίζει να επιδεινώνεται, με έναν για κάθε τρεις Σύρους να έχει ανάγκη πλέον από επείγουσα βοήθεια. Ο ένας στους τέσσερις, δε, έχει εκριζωθεί από το σπίτι του/της», επεσήμανε ο ίδιος.

 

Ο Σέρι επανέλαβε τις ελπίδες που εναποθέτει ο ΟΗΕ στην επιτυχία της Ρωσοαμερικανικής πρωτοβουλίας για μία ειρηνευτική συνδιάσκεψη στη Γενεύη, προσθέτοντας πως ο διεθνής Οργανισμός «είναι πλήρως προσηλωμένος στη βοήθεια που πρέπει να δοθεί στους Σύρους ώστε να επιτύχουν μία πολιτική λύση».

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου