Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

FW: ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΤΡΙΜΗΝΟ Η ΕΘΝΙΚΗ...

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Friday, May 24, 2013 8:57 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΤΡΙΜΗΝΟ Η ΕΘΝΙΚΗ...

 

Κερδοφορία για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο εμφάνισε ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας,
Tα καθαρά κέρδη του Ομίλου το α' τρίμηνο του 2013 διαμορφώθηκαν σε €186 εκατ., έναντι ζημιών €265 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012...
Λαμβάνοντας υπόψη τη μη επαναλαμβανόμενη απομείωση λόγω της απόκτησης της Eurobank, ύψους €159 εκατ., τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €27 εκατ.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Ομίλου, ιδιαίτερα θετική, στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων ήταν η συμβολή της Finansbank, με κέρδη ύψους €155 εκατ., ενώ οι θυγατρικές της ΝΑ Ευρώπης είχαν, μετά από πέντε τρίμηνα, θετική συνεισφορά στην κερδοφορία.
Σημειώνεται ακόμη πως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο πεδίο της οικονομικής προσαρμογής, οδήγησε στη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και επέτρεψε τον αντιλογισμό προβλέψεων ύψους €276 εκατ. για ενδεχόμενη απομείωση απαιτήσεων έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη χαρακτηρίζεται επίσης η σταθεροποίηση των οργανικών τραπεζικών εσόδων του Ομίλου, μετά από πολλά τρίμηνα, «δίνοντας τις πρώτες ενδείξεις ολοκλήρωσης του καθοδικού τους κύκλου».
Σύμφωνα με την ΕΤΕ, η εξέλιξη αυτή αποκτά βαρύνουσα σημασία καθώς ο Όμιλος εμφάνισε σταθεροποίηση των πηγών των οργανικών τραπεζικών εσόδων (καθαρά επιτοκιακά έσοδα και έσοδα από προμήθειες) σε όλες τις κύριες γεωγραφικές περιοχές όπου δραστηριοποιείται.
Ακόμη οι λειτουργικές δαπάνες στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη μειώθηκαν κατά 10% και 3% αντίστοιχα, σε σχέση με το α' τρίμηνο 2012, τάση που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναμένεται να συνεχιστεί, μεταξύ άλλων, και λόγω της προσφάτως υπογραφείσας νέας κλαδικής σύμβασης.
Όσον αφορά στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ομίλου, σημειώνεται πως η επιβράδυνση της δημιουργίας νέων επισφαλειών συνεχίστηκε, με καταγραφή νέων επισφαλειών ύψους €616, έναντι €662 εκατ. του προηγούμενου τριμήνου και €1.244 εκατ. στην κορύφωση της κρίσης το β' τρίμηνο του 2012.
Επισημαίνεται πως απόρροια αυτής της επιβράδυνσης ήταν η διενέργεια χαμηλότερων προβλέψεων τόσο σε ετήσια όσο και σε τριμηνιαία βάση με ταυτόχρονη όμως διατήρηση του υψηλού επιπέδου κάλυψης των επισφαλών απαιτήσεων από προβλέψεις το οποίο διαμορφώθηκε στο 54%.
Στη ανακοίνωση του Ομίλου τονίζεται πως η αύξηση των καταθέσεων κατά 5% σε ετήσια βάση, σε συνδυασμό με την κατά 2% αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου, βελτίωσαν το δείκτη ρευστότητας (δάνεια : καταθέσεις) κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, στο 104%.
Στη δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Αλέξανδρος Τουρκολιάς κάνει λόγο για ορατή πλέον βελτίωση του οικονομικού κλίματος, επισημαίνοντας πως παράλληλα με την πρόοδο μιας σειράς μακροοικονομικών μεγεθών, παρατηρείται σταδιακή αλλά σταθερή επιστροφή των καταθέσεων και τη σχετική βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου.
Σύμφωνα με τον κ. Τουρκολιά, η Εθνική διαθέτει σήμερα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, όσον αφορά τη ρευστότητα, καθώς ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις διαμορφώνεται στο 95% στην Ελλάδα με καθοδική τάση.
Αναφερόμενος στις ανακεφαλαιοποίηση, τόνισε πως τις επόμενες ημέρες «η Εθνική θα φτάσει σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, το εγχείρημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της, που θα της επιτρέψει να συνεχίσει να επιτελεί τον κομβικό της ρόλο στην Ελληνική οικονομία, όπως αποδεδειγμένα τον έχει επιτελέσει κατά τη διάρκεια της ιστορικής της διαδρομής».


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου