Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

FW: ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤON Κ. AΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ" ΕΚΑΝΕ...Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Wednesday, January 23, 2013 4:20 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤON Κ. AΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ" ΕΚΑΝΕ...Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ

 

 

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας

Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ

Αγαπητό Fimotro, 

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο απευθύνεται με επερώτησή του ο βουλευτής επικρατείας της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκηςσχετικά με την... "υποβάθμιση" του μαθήματος... της "Πολιτειακής Παιδείας" στο πρόγραμμα του Νέου Σχολείου.

Ο Γιάννης Μιχελάκης τονίζει σχετικά:

 

 

Γιάννης Μιχελάκης

 

·  Η Πανελλήνια Ένωση Νομικών και Πολιτικών Επιστημόνων εκφράζει την εύλογη διαμαρτυρία της με αφορμή την από 2-4-2012 Υπουργική Απόφαση της τότε Υφυπουργού Παιδείας κας Εύης  Χριστοφιλοπούλου, η οποία οδηγεί στην υποβάθμιση του μαθήματος της Πολιτειακής Παιδείας στο πρόγραμμα του Νέου Σχολείου.

·  Πιο συγκεκριμένα, δυνάμει της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης το μάθημα της Πολιτειακής Παιδείας ουσιαστικά καταργείται ως διακριτό υποχρεωτικό μάθημα, από τη στιγμή που μετατρέπεται σε μάθημα επιλογής και μάλιστα μόνο για τη θεωρητική κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι αποτελεί το μοναδικό μάθημα Παιδείας του Πολίτη στο πρόγραμμα του Νέου Σχολείου για μαθητές Λυκείου .

·  Με ανάλογο πνεύμα αντιμετωπίζεται και το αντίστοιχο μάθημα Κοινωνική - Πολιτική Αγωγή της Γ` Γυμνασίου, καθώς έχει μετατραπεί σε project της μιας διδακτικής ώρας χωρίς διδακτέα ύλη και εξετάσεις.

·  Όμως η Πολιτειακή Παιδεία θα έπρεπε να κατέχει δεσπόζουσα θέση στο σχολικό πρόγραμμα, εάν αναλογιστούμε ότι η χώρα μας διέρχεται μια σοβαρή κρίση θεσμών και αξιών και ότι το σχολείο καλείται να προετοιμάσει τους σημερινούς μαθητές για να γίνουν αύριο συνειδητοποιημένοι πολίτες με σεβασμό στη δημοκρατία και τους θεσμούς.  

·  Το μάθημα της Πολιτειακής Παιδείας συμβάλει στη στήριξη του δημοκρατικού μας πολιτεύματος μέσα από την εμπέδωση των δημοκρατικών αρχών και αξιών, ενώ παράλληλα βοηθά τους μαθητές στην απόκτηση βασικών γνώσεων για τα θεσμικά όργανα και τη λειτουργία του ελληνικού κράτους και της διεθνούς κοινότητας.

·  Η Πολιτειακή Παιδεία μπορεί να αποτελέσει την ασπίδα προστασίας ενάντια στον αποπροσανατολισμό και την καλλιεργούμενη αποστροφή μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού για τους πολιτικούς θεσμούς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μη παραδεκτές για μια δημοκρατική κοινωνία μορφές αντιδράσεων.

·  Είναι προφανές ότι η μεγάλη προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης για την αναμόρφωση της χώρας μέσα από μια σειρά  θεσμικών και νομοθετικών μεταρρυθμίσεων για να βρει ανταπόκριση και πρόσφορο έδαφος στη νέα γενιά προϋποθέτει πρωτίστως την ολοκληρωμένη διαπαιδαγώγηση των νέων για το αξίωμα του πολίτη.

 

 

Κατόπιν των ανωτέρω, Ερωτάσθε κ. Υπουργέ :

  

·  Ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα ;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 Ιωάννης Μιχελάκης


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου