Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

FW: ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ - ΕΞΠΡΕΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Thursday, November 29, 2012 1:44 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ - ΕΞΠΡΕΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

 

Ρεπορτάζ : Ελευθερία Αρλαπάνου
(από την Ημερησία)
Με διαδικασίες - εξπρές η κυβέρνηση δρομολογεί το σχέδιο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, με τον υπουργό Οικονομικών να χαρακτηρίζει χθες «πατριωτικό καθήκον» την επιτυχία του προγράμματος, στέλνοντας...
μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως είναι θέμα αξιοπιστίας για τη χώρα το πρόγραμμα να στεφθεί με επιτυχία. Πάντα υπάρχει κίνδυνος περιπλοκής, εκτίμησε χθες ο υπουργός, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση -στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξή του στο MEGA- σχετικά με τις επιπτώσεις μιας μη ικανοποιητικής επαναγοράς, σημείωσε πως το ΔΝΤ ίσως συναρτήσει τη συμμετοχή του. Όπως διευκρίνισε η συμμετοχή του είναι μικρή ποσοτικά στη φάση αυτή, αλλά η μη συμμετοχή του ίσως δημιουργήσει προβλήματα σε άλλα κράτη - μέλη.

Στις αρχές της εβδομάδας, ίσως και τη Δευτέρα, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από τον ΟΔΔΗΧ για τους όρους συμμετοχής στο πρόγραμμα το οποίο στόχος είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε όλα να είναι έτοιμα για το Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου. Εκεί θα αποτιμηθεί το αποτέλεσμα του σχεδίου επαναγοράς, που αναμένεται να χρηματοδοτηθεί μέσω του EFSF με κεφάλαια 10,2 δισ. ευρώ και στοχεύει στην επαναγορά χρέους σε τιμές που εκτιμάται πως θα κινηθούν στην περιοχή των 30 λεπτών ανά ευρώ και να οδηγήσει σε καθαρή ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 22 δισ. ευρώ το 2020. Ο υπουργός υποστήριξε ότι υπάρχει και «Plan b» χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το πρόγραμμα θα φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

«Το σχέδιο πρέπει να πετύχει διότι συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του χρέους, όταν η υπόλοιπη Ευρώπη πάει την απόφαση στα Κοινοβούλια... η Ελλάδα ως μίνιμουμ υποχρέωση έχει να πετύχει η διαδικασία επαναγοράς», δήλωνε χθες ο υπουργός. Είπε πως αναμένει συμμετοχή ελληνικών και ξένων τραπεζών, ενώ ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες υποστήριξε πως η συμμετοχή δεν σημαίνει νέα κεφάλαια γι' αυτές, διότι τα ομόλογα έχουν εγγραφεί σε χαμηλότερες τιμές. Όσον αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία διευκρίνισε πως η συμμετοχή είναι καθαρά εθελοντική, ενώ τόνισε πως τα ταμεία είναι ειδική περίπτωση, γιατί ως μέρος της γενικής κυβέρνησης «είναι μια η άλλη η συμμετοχή τους», αλλά τις αποφάσεις θα πρέπει να τις λάβουν τα ίδια. Υποστήριξε δε πως οι συντάξεις δεν πληρώνονται από τα κέρδη των ομολόγων που έχουν τα ταμεία στα αποθεματικά τους. «Δεν τίθεται θέμα συντάξεων», υπογράμμισε.

Εκτιμήσεις για 20 - 25 δισ. σε hedge funds
Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία των επαναγορών αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ίσως και τη Δευτέρα, από τον ΟΔΔΗΧ. Η διαδικασία υποβολής προσφορών αναμένεται να διαρκέσει περίπου 5 μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες βρίσκονται στα χέρια hedge funds, ορισμένες εκτιμήσεις προσδιορίζουν το συνολικό ποσό στα 20 ? 25 δισ. ευρώ, που αγόρασαν σε πολύ χαμηλές τιμές και εφόσον τώρα πουλήσουν, για παράδειγμα, σε μια τιμή 30 λεπτών θα έχουν μεγάλα κέρδη. «Όποιος προλάβει παίρνει, το ποσό που θα διαθέσουμε για τις επαναγορές είναι περιορισμένο», εκτίμησε χθες το στέλεχος του ΟΔΔΗΧ Β. Μαστρόκαλος εκτιμώντας πως υπάρχουν επενδυτές που στο σημείο αυτό έχουν διπλασιάσει τα χρήματά τους. «Η επαναγορά χρέους σε τιμές υψηλότερες ιστορικά από όσες έχουν υπάρξει όσο αυτό είναι σε κυκλοφορία δεν νομίζω ότι είναι τόσο αρνητικό για τους επενδυτές», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως τα ομόλογα στα οποία επιδιώκεται να γίνει η επαναγορά είναι αυτή τη στιμή στην υψηλότερη τιμή τους από την Άνοιξη που εκδόθηκαν (μετά το PSI). Σύμφωνα με το Reuters, Deutsche Bank και Morgan Stanley θα είναι οι σύμβουλοι του Δημοσίου.

Στο Eurogroup η αποτίμηση << Όταν ολοκληρωθεί η υποβολή προσφορών στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα θα παραπεμφθεί στο Eurogroup που θα κάνει την τελική αποτίμηση. Εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα ο τρόπος με τον οποίο θα πληρωθούν τα συγκεκριμένα κεφάλαια στους ιδιώτες, μέσω του EFSF, αλλά και ο τρόπος που θα αποπληρωθούν τα δάνεια περίπου 10,2 δισ. ευρώ που λαμβάνει η Ελλάδα για να εκτελέσει το πρόγραμμα. Εάν το πρόγραμμα δεν είναι επιτυχές, θα πρέπει να επανεξεταστούν όλες οι παράμετροι στη συμφωνία του Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου.

Δραχμική αβεβαιότητα, τέλος

Το τέλος της δραχμικής αβεβαιότητας θα φέρει επενδύσεις, επιστροφή καταθέσεων και αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, εκτίμησε Γ. Στουρνάρας, μιλώντας χθες στο Mega. Όπως είπε, αυτά θα λειτουργήσουν ως αντίβαρο στην ύφεση που συνεπάγονται τα σκληρά μέτρα που ψηφίστηκαν για το 2013. «Υστερα από πολύμηνες και δύσκολες διαπραγματεύσεις καταλήξαμε σε μια σημαντική απόφαση, πετυχαίνοντας το σύνολο σχεδόν των στόχων μας», σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι τίποτα δεν ήταν δεδομένο και ότι πολλές φορές φοβήθηκε για την έκβαση της συνεδρίασης. Μάλιστα αποκάλυψε ότι κάποια στιγμή που κινδύνεψαν να χαθούν όλα, ο Ζ. Γιούνκερ σηκώθηκε και απείλησε ότι δεν θα φύγει κανείς, εάν δεν υπάρξει απόφαση. Το μεσημέρι στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Στουρνάρας, αφού υπογράμμισε ότι «δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς», δήλωσε ότι «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα».

Ο Ξένος Τύπος

Reuters
Χρυσή ευκαιρία για τα hedge funds To Reuters υποστηρίζει πως το σχέδιο επαναγοράς εξελίσσεται σε μία από τις καλύτερες μπίζνες της χρονιάς για κάποια hedge funds. Όπως αναφέρει για τα περισσότερα funds τα ελληνικά ομόλογα αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέρος των χαρτοφυλακίων τους, αλλά μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη, καθώς πολλά τοποθετήθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές, π.χ. 12 ? 15 λεπτά. Για παράδειγμα η Third Point με έδρα τη Ν. Υόρκη και κεφάλαια υπό διαχείριση 9,3 δισ. δολάρια ανακοίνωσε ότι τα ελληνικά ομόλογα ήταν για αυτήν μια από τις πέντε πιο κερδοφόρες θέσεις της τον Οκτώβριο. Άλλο fund, το Adelante Asset Management με έδρα το Λονδίνο, ξεκίνησε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στην τιμή των 12,5 λεπτών ανά ευρώ, με τον επικεφαλής του να λέει πως συνεχίζει να κατέχει τους τίτλους τους οποίους θεωρεί καλή επένδυση.

WSJ
Το «ξέσπασμα» του τραπεζίτη... Πολλοί επενδυτές φοβούνται πως η κυβέρνηση μπορεί να εκβιάσει τις ελληνικές τράπεζες να διαθέσουν τα ομόλογά τους σε χαμηλή τιμή, αναγκάζοντάς τες να παραιτηθούν απο μελλοντικά κέρδη, αναφέρει χθες η Wall Street Journal. «Σε μία μέση σταθμισμένη τιμή των 30 ? 35 σεντς θα μπορούμε να έχουμε τώρα ένα μικρό κέρδος, αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε καμία προσδοκία για περισσότερα οφέλη. Έχω χάσει τα πάντα», δηλώνει στην εφημερίδα ανώτερος Έλληνας τραπεζίτης. Τονίζει πως, όπως είναι τώρα η κατάσταση, η καθαρή αξία του ενεργητικού μας είναι αρνητική ήδη. Με το σχέδιο εξαγοράς πρόκειται να γίνει ακόμη πιο αρνητική, υποστηρίζει.

FT
Γιατί μια... αποτυχία συμφέρει την Ελλάδα
Εκπρόσωπος hedge fund που φιλοξενούν οι FT εκτιμά πως τουλάχιστον 20 δισ. ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στην κατοχή hedge fund και υποστηρίζει πως κάποιοι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στα 40 σεντς. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ελληνικές τράπεζες και ταμεία πιθανότατα θα εξαναγκαστούν να συμμετάσχουν, αλλά τα hedge funds ίσως απαιτήσουν καλύτερη συμφωνία. Οι FT τονίζουν πως εάν υπάρξει αποτυχία, το ΔΝΤ θα επιστρέψει ζητώντας μεγαλύτερη ανακούφιση του χρέους. «Η αποτυχία ίσως είναι η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα», σημειώνουν, και τονίζουν πως οι ειδικοί λένε ότι τα κεφάλαια για τις επαναγορές θα ήταν καλύτερα να δοθούν αλλού. «Προτίμησαν την εύκολη λύση, πιο περίπλοκες και αποδοτικές λύσεις δεν εξετάστηκαν», σχολιάζει τραπεζίτης. «Είναι χαράμι για τα επίσημα κεφάλαια και αναπόφευκτα το ελληνικό πακέτο θα πρέπει να ξανανοίξει», εκτιμά.

Γερμανικός Τύπος
«Για το ατελείωτο σίριαλ της βοήθειας προς την Ελλάδα» κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος, μεγάλη μερίδα του οποίου κατηγορεί την κυβέρνηση Μέρκελ ότι δεν λέει την αλήθεια στην κοινή γνώμη για το πραγματικό κόστος κι ότι το «κούρεμα» των κρατικών δανείων δεν θα μπορέσει τελικά να αποφευχθεί. Το θερμόμετρο στο Βερολίνο ανεβαίνει ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή για τη συμφωνία της Δευτέρας. Η έγκριση του deal θεωρείται δεδομένη λόγω της στήριξης της αντιπολίτευσης, πλην όμως η εντεινόμενη δυσαρέσκεια που εκφράζουν πολλοί βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού (με την εφημερίδα Bild να προβλέπει τουλάχιστον 25 «ανταρσίες» στην ψηφοφορία) αναδεικνύει πόσο δύσκολο είναι για την καγκελάριο να διαχειριστεί πολιτικά το ελληνικό ζήτημα ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου