Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

FW: ΣΤΟ 2,7% Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Thursday, November 29, 2012 6:17 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΣΤΟ 2,7% Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

 

Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με τις προβλέψεις. Όπως δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 2,7% το τρίμηνο από τον... Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο.

Τον προηγούμενο μήνα η αμερικανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τις πρώτες προβλέψεις της για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου, όπου γινόταν λόγος για αύξηση του ΑΕΠ κατά μόνο 2%.

Η άκρως ενθαρρυντική επί τα βελτίω αναθεώρηση αποδίδεται κυρίως στη συσσώρευση αποθεμάτων από τις επιχειρήσεις και στην αύξηση των εξαγωγών. Έτσι αντισταθμίστηκε η αδύναμη εσωτερική ζήτηση και η μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Το δεύτερο τρίμηνο η αμερικάνικη οικονομία είχε παρουσιάσει ανάπτυξη 1,3%.  Πολλοί οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι δεν θα διατηρούσε το ρυθμό αυτό στο τρίτο τρίμηνο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση μάχεται να αποφύγει το δημοσιονομικό αδιέξοδο.

Οι ειδικοί διαψεύστηκαν παταγωδώς. Αλλά η ανησυχία για τις δημοσιονομικές εξελίξεις το τέταρτο τρίμηνο παραμένει, γι' αυτό και το Κογκρέσο και η κυβέρνηση Ομπάμα συμμετέχουν σε συνομιλίες για να μην πέσει η οικονομία στον δημοσιονομικό γκρεμό (fiscal cliff). 

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του νέου έτους θα εφαρμοστούν αυτόματες περικοπές των δημόσιων δαπανών και αύξηση της φορολογίας, που θα απορροφήσουν 600 δισ. δολάρια από την αμερικάνικη οικονομία. Κάποιοι αναλυτές φοβούνται μήπως τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης οδηγήσουν  την οικονομία σε νέα ύφεση.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου