Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

FW: ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΗ Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Tuesday, November 06, 2012 7:30 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΗ Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

 

 

Οι φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή, σκιαγραφούν μια ζοφερή προοπτική για την Ισπανία και εκθέτουν ως ένα σημείο την ισπανική κυβέρνηση, σύμφωνα...
με δημοσίευμα της εφημερίδας El Pais.

Η ισπανική εφημερίδα βασιζόμενη σε ένα προσχέδιο των οικονομικών προβλέψεων αναφέρει ότι αυτές βασίζονται σε δείκτες και προϋποθέσεις που θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον πληρούνται ή όχι. «Αλλά αν οι προβλέψεις των Βρυξελλών αποδειχθούν αληθείς, θα προκαλέσουν ένα μεγάλο κενό αξιοπιστίας στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι», εκτιμά η El Pais.


Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προβλέπει συρρίκωση του ισπανικού ΑΕΠ κατά 1,6% εφέτος και κατά 1,5% το 2013, ενώ προβλέπει έξοδο από την ύφεση το 2014, με ένα αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης 0,5%.


Οι προβλέψεις της κυβέρνησης Ραχόι, ωστόσο, μιλούν για μείωση 1,5% του ΑΕΠ το τρέχον έτος και μόνο 0, 5% το 2013, κάτι που οι Βρυξέλλες κρίνουν υπερβολικά αισιόδοξο.


Ο πραγματικά ανησυχητικός δείκτης για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η αύξηση της φορολογίας και το ψαλίδισμα των δημόσιων δαπανών αποδεικνύονται λιγότερο αποδοτικά μέτρα από το αναμενόμενο.


Η Επιτροπή εκτιμά ότι το έλλειμμα στο τέλος του τρέχοντος έτους θα είναι 8% και ενδέχεται να πέσει στο 7%, αν τελικά πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών.


Για το 2013 το δημοσιονομικό έλλειμμα υπολογίζεται στο 6% και στο 5,8% για το 2014. Η ομάδα του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος όμως προβλέπει έλλειμμα 7,3% εφέτος, 4,5% το 2013 και 2,8% το 2014.


Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στις προβλέψεις των Βρυξελλών δεν προσμετρώνται πλήρως τα μέτρα που εγκρίθηκαν τον Ιούλιο (αύξηση ΦΠΑ, περικοπές σε φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων και μειώσεις μισθών), επειδή εκτιμάται ότι τα αποτελέσματά τους θα φανούν καλύτερα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.


Ωστόσο τα στοιχεία των δύο πλευρών συγκλίνουν ως προς τους υπολογισμούς για το δημόσιο χρέος: εφέτος θα φτάσει στο 83,7%, την επόμενη χρονιά στο 89,5% και το 2014 στο 93,9% του ΑΕΠ. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι το χρέος θα σταματήσει να αυξάνεται και γι' αυτό η ΕΕ κρίνει ως μόνη λύση την δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις.


Σημειωτέον ότι η ισπανική κυβέρνηση ακόμη αρνείται να δεχθεί ένα νέο πακέτο διάσωσης.

 


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου