Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

FW: MHNΥΜΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Thursday, November 22, 2012 5:45 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: MHNΥΜΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ

 

 

Για πρώτη φορά σε κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γίνεται ρητή αναφορά στο ότι οι διμερείς διαφορές πρέπει να επιλύονται πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, γεγονός που ενισχύει τις ελληνικές θέσεις στο θέμα...
της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε, με συντριπτική πλειοψηφία 571 υπέρ σε σύνολο 640, την έκθεση της επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένας Κόππα, για τη «Διεύρυνση: πολιτικές, κριτήρια και στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ». Αφορμή για τη σύνταξη της έκθεσης αποτέλεσε η συμπλήρωση των 20 χρόνων από τότε που καθορίστηκαν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης που αφορούν τις ενταξιακές προοπτικές για της χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.


Η έκθεση αναγνωρίζει ότι οι διμερείς διαφορές επηρεάζουν αναπόφευκτα τη διαδικασία διεύρυνσης, και καλεί κάθε υποψήφια χώρα να επιλύσει τα βασικά της διμερή προβλήματα το νωρίτερο δυνατό στη διαδικασία προσχώρησης, με εποικοδομητικό τρόπο, πνεύμα καλής γειτονίας, και κατά προτίμηση πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. 


Παράλληλα, η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία να λαμβάνεται υπόψη το ευρωπαϊκό κεκτημένο και οι αξίες και αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώνεται η ΕΕ.Τα αρμόδια όργανα της Ένωσης καλούνται να στηρίζουν τις προσπάθειες επίλυσης εκκρεμών διαφορών, σύμφωνα με τις διατάξεις των Συνθηκών της ΕΕ και του Διεθνούς Δικαίου.


Μετά το πέρας της ψηφοφορίας η εισηγήτρια της έκθεσης Μαριλένα Κόππα δήλωσε ότι «η εμπειρία έχει δείξει ότι τα άλυτα διμερή προβλήματα παρεμποδίζουν σοβαρά τις διαδικασίες της διεύρυνσης. Για αυτό η μόνη ρεαλιστική αντιμετώπιση είναι να ξεπερνιούνται τα εμπόδια πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πάντα βέβαια μέσα στο πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των αξιών και αρχών της ΕΕ».


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου