Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Ας δούμε όμως το τσουνάμι των φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έως το τέλος του έτους:

Αγωνία για τα έσοδα

Του Σπύρου Δημητρέλη

Στην κρισιμότερη περίοδο από την έναρξη της κρίσης μπαίνει η δημοσιονομική διαχείριση της χώρας. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για την πορεία του σκέλους των εσόδων του προϋπολογισμού τους τελευταίους τέσσερις μήνες του έτους λόγω του απίστευτα μεγάλου όγκου φορολογικών υποχρεώσεων που θα κληθούν το αμέσως προσεχές διάστημα να αναλάβουν οι φορολογούμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι θα κληθούν να πληρώσουν έξι φόρους και ρυθμίσεις προηγούμενων φορολογικών χρεών συνολικού λογαριασμού άνω των 8 δισ. ευρώ.

Και αν δημοσίως το οικονομικό επιτελείο αποφεύγει να δείξει την ανησυχία και τον προβληματισμό του γνωρίζοντας ότι εφόσον προκύψει δημοσιονομικό κενό εντός του 2013 θα κληθεί αυτόματα από την τρόικα να λάβει πρόσθετα μέτρα -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την σταθερότητα και τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας- η τρόικα δεν κρύβει τα λόγια της. Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά σε κινδύνους στο δημοσιονομικό πεδίο λόγω του οπισθοβαρούς χαρακτήρα του σκέλους των εσόδων του προϋπολογισμού και των προβλημάτων ρευστότητας που εντείνονται στην οικονομία.

Οι ανησυχίες του οικονομικού επιτελείου για την πορεία των εσόδων έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω και της απογοητευτικής πορείας των νέων ρυθμίσεων για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις 400 εκατ. ευρώ χρέος προς τις εφορίες έχει ρυθμιστεί με τις εισπράξεις να είναι πολύ λιγότερες από τα 1,9 δισ ευρώ που έχει εγγραφεί ως πρόβλεψη στον προϋπολογισμό.

Ας δούμε όμως το τσουνάμι των φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έως το τέλος του έτους:

- Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2011. Περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν (σε ατομική βάση) την 1η Ιανουαρίου 2011 ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα παραλάβουν, σημειώματα για να καταβάλουν τον φόρο σε επτά μηνιαίες δόσεις. Τα σχετικά εκκαθαριστικά θα αποσταλούν εντός του πρώτου 15θημέρου του Αυγούστου.

- Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2012. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2012 ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα πληρώσουν και τον ΦΑΠ του 2012 επίσης σε επτά μηνιαίες δόσεις. Τα σχετικά εκκαθαριστικά θα αποσταλούν εντός του πρώτου 15θημέρου του Σεπτεμβρίου. 

-Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2013. Όσοι φορολογούμενοι είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2013 εντός σχεδίου ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν τον ΦΑΠ του 2013, σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

- Χαράτσι ακινήτων (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων) 2014. Οι ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων άρχισαν ήδη να πληρώνουν σε 5 διμηνιαίες δόσεις για το «χαράτσι» του έτους 2013 μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. 

- Φόρος εισοδήματος. Τα σχετικά εκκαθαριστικά έχουν αρχίσει ήδη να εκδίδονται μετά την επιτάχυνση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. 

- Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης. Οι κάτοχοι ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, πισίνας και αεροσκάφους θα κληθούν με ξεχωριστό εκκαθαριστικό να πληρώσουν το φόρο μέσα στο φθινόπωρο.

- Τέλη κυκλοφορίας 2014. Η έναρξη της πληρωμής των τελών θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου.

- Δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο που έχουν ρυθμιστεί με βάση τις νέες ρυθμίσεις.



Πηγή:www.capital.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου