Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

FW: ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Friday, November 23, 2012 2:11 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

 

Ρεπορτάζ : Βαγγέλης Δεμίρης
(από το Έθνος)
Με στόχο να περιορίσει τις απώλειες σε εισροές κοινοτικών πόρων προσήλθε η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής «των μεγάλων περικοπών» για τον κοινοτικό προϋπολογισμό (2014-2020) που άρχισε χθες στις Βρυξέλλες, εν μέσω απόλυτης...
αβεβαιότητας για την έκβασή της. Μεταξύ των ισχυρών της Ευρώπης πρυτανεύει η λογική του «κόψε, κόψε, κόψε», για την οποία όμως έχουν ήδη «βγει τα μεγάλα μαχαίρια».

Ειδικά για την Ελλάδα ο κίνδυνος εντοπίζεται στο να λάβει η χώρα μας μόνο 11,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 20,2 δισ. ευρώ που δικαιούται από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013. Η Αθήνα διεκδικεί να ληφθούν υπόψη στους υπολογισμούς για την κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων στις χώρες-μέλη οι αρνητικές επιπτώσεις από την εκδήλωση της κρίσης μετά το 2009.

Σε αυτήν τη σκληρή διπλωματική μάχη των Βρυξελλών για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας η αρχική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, για περικοπές 30 δισ. ευρώ στην πολιτική της Συνοχής και 25,5 δισ. ευρώ στην αγροτική πολιτική θίγει άμεσα την Ελλάδα.

Η χώρα μας, που εμφανίζει τις υψηλότερες κατά κεφαλήν κοινοτικές χρηματοδοτήσεις στην ΕΕ, απειλείται με απώλειες ύψους 2,2 δισ. ευρώ σε αγροτικές επιδοτήσεις. Οπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, σε αυτήν τη μάχη η Ελλάδα διεξάγει συγχρόνως δύο δύσκολες διαπραγματεύσεις -για τη δόση και τον προϋπολογισμό-, τις οποίες προσπαθεί, έως έναν βαθμό, να συνδέσει.

Mάχη για να διατηρηθούν οι επονομαζόμενες «επιστροφές κονδυλίων» ή «εξαιρέσεις» (rebates) για τη Βρετανία ξεκαθάρισε ότι θα δώσει o Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον

Mάχη για να διατηρηθούν οι επονομαζόμενες «επιστροφές κονδυλίων» ή «εξαιρέσεις» (rebates) για τη Βρετανία ξεκαθάρισε ότι θα δώσει o Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον

Επί της ουσίας, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να μετατρέψει το «μειονέκτημα» σε «πλεονέκτημα», προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι τα κοινοτικά κονδύλια θα βελτιώσουν τον δείκτη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλουν θετικά στην προσπάθεια να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Αυτό θα μπορούσε να αμβλύνει τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

«Εμμένουμε στο γεγονός ότι η Ελλάδα πλήττεται έντονα από την κρίση. Είναι αδιανόητο να λαμβάνονται υπόψη στατιστικά στοιχεία που δεν αντικατοπτρίζουν την ειδική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η ελληνική οικονομία», είναι η θέση της Αθήνας.

Πάντως είναι σαφές ότι το συνολικό ποσό που θα λάβει η Ελλάδα από τα κοινοτικά κονδύλια της επόμενης επταετίας εξαρτάται από τρεις παραμέτρους, οι οποίες παραμένουν ακόμη άγνωστες. Πρόκειται για το συνολικό ποσό των δαπανών για την ΕΕ, το ποσό που θα διατεθεί για την πολιτική Συνοχής και βεβαίως το εάν θα επιτευχθεί συμφωνία σε αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν «δύσκολη» την επίτευξη συμφωνίας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών είναι μεγάλες. Ανέφεραν, ειδικότερα, ότι οι χώρες που είναι καθαροί συνεισφορείς του κοινοτικού προϋπολογισμού πιέζουν για περαιτέρω μείωση των συνολικών δαπανών κατά 50 δισ. ευρώ και υπενθύμισαν ότι η πρόταση του Χ. βαν Ρομπάι προβλέπει μείωση των δαπανών κατά 80 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από τη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, μετά τις διμερείς επαφές που είχε με τους «27» στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, θα εξαρτηθούν οι προοπτικές επίτευξης συμφωνίας σήμερα, ενδεχομένως και αύριο.

Δύο μπλοκ
Η Σύνοδος εξελίχθηκε σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ των εννέα χωρών που συνεισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό και των υπολοίπων που επωφελούνται από τους ευρωπαϊκούς πόρους, με τα ιδιαίτερα εθνικά οικονομικά συμφέροντα να προκαλούν όμως ρήγματα σε κάθε στρατόπεδο. Ιταλία και Πορτογαλία απειλούν ήδη με βέτο, ενώ η Γαλλία δεν δέχεται περικοπές στην αγροτική πολιτική.

Στη διμερή συνάντηση που είχαν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ πριν από τη Σύνοδο, το Παρίσι αναζήτησε τη στήριξη του Βερολίνου για τη διατήρηση των πόρων υπέρ της Γεωργίας, στην οποία όμως αντιδρά έντονα η Μεγάλη Βρετανία.

Το μπλοκ του κοινοτικού Βορρά (Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία και Αυστρία) ξεκαθαρίζει ότι ο προϋπολογισμός δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 τρισ. ευρώ για το σύνολο της επταετίας, ενώ ερωτηματικό παραμένει το τι θα γίνει με τις επιστροφές, γνωστό και ως «βρετανικό τσεκ», ύψους 3,6 δισ. ευρώ που λαμβάνει η Μ.Βρετανία από το 1984, επί Μάργκαρετ Θάτσερ.

Το Λονδίνο, που αρκετοί επιχειρούν να απομονώσουν, υπολογίζει στη στήριξη της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Θέση της Μεγάλης Βρετανίας είναι ότι θα πρέπει να περιοριστούν αισθητά οι πόροι στις μεταφορές, την ενέργεια και ο αριθμός των ευρωυπαλλήλων.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου