Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

FW: ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ...ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΦΠΑ Ο "ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Wednesday, November 28, 2012 9:44 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ...ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΦΠΑ Ο "ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ

 

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας

Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ

Αγαπητό Fimotro,

Επίκαιρη Ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ... 
Γιάννης Μιχελάκης ο οποίος σε σχετική επερώτησή του αναφέρει...γιατί δεν καταβάλλει ΦΠΑ η εταιρεία ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ-ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ !

Ο κ. Γιάννης Μιχελάκης ρωτά...Γιατί η εν λόγω εταιρεία δεν αποδίδει στο ελληνικό δημόσιο τον ΦΠΑ που εισπράττει από τους πελάτες της ;

Πόσοι φορολογικοί έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί στην εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Ελ. Βενιζέλος» από τους αρμόδιους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και ποια είναι τα αποτελέσματα τους ;

Σε ποιες ενέργειες... σκοπεύει να προβεί το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διασφαλίσει πλήρως τα οικονομικά συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου ;

Είναι αλήθεια ότι δεν είναι καιρός για τέτοιου είδους παραλήψεις ας δούμε όμως αναλυτικά τι υποστηρίζει ο Γ.Μιχελάκης:

Είναι γνωστό ότι η εθνική μας οικονομία διανύει τον πέμπτο χρόνο βαθιάς ύφεσης, ότι έχουμε ήδη απολέσει το 1/3 του βιοτικού μας επιπέδου και ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού βιώνει μια σκληρή και επώδυνη καθημερινότητα.

Όμως οι πολίτες που υπομένουν όλα τα δυσβάστακτα μέτρα με την ελπίδα αυτά να βοηθήσουν στη διάσωση της χώρας, δεν ανέχονται την προκλητική αδικία στην κατανομή των φορολογικών βαρών, για την οποία ευθύνεται η ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή.

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι εάν είχαμε καταφέρει να ελέγξουμε έστω και ένα μέρος της τεράστιας φοροδιαφυγής, που κυμαίνεται ετησίως περίπου στα 60 δις ευρώ, θα είχαμε αποφύγει σχεδόν το σύνολο των επώδυνων μέτρων που υποχρεωθήκαμε να λάβουμε.

Γι’ αυτό λοιπόν και κάθε φορά που γίνεται λόγος στα ΜΜΕ για φαινόμενα εκτεταμένης φοροδιαφυγής, ιδίως από μεγάλες και κερδοφόρες εταιρείες, που ζημιώνουν το Δημόσιο Ταμείο εν μέσω της σημερινής δραματικής οικονομικής συγκυρίας, προκαλείται η εύλογη και δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση της κοινής γνώμης.

Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις σχετικά με οφειλές της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών - Ελ. Βενιζέλος» προς το ελληνικό δημόσιο, ύψους 500 εκ. ευρώ.

Μάλιστα η επίμαχη αυτή οφειλή φέρεται να προκύπτει από τη μη καταβολή ΦΠΑ επί μία ολόκληρη δεκαετία!

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σε σχετικό πόρισμα της Έκθεσης Ελέγχου ΦΠΑ, που συντάχθηκε από Ειδικό Συνεργείο Ελέγχου, μόνο για τα έτη 2001, 2002 και 2003 βεβαιώνεται η μη καταβολή ΦΠΑ ύψους 150 εκ ευρώ !

Την ώρα λοιπόν που η Γερμανία διακηρύσσει την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρώπη, μια εταιρεία το 40% της οποίας ανήκει στη Γερμανική Hochtief, αρνείται να καταβάλλει ΦΠΑ στο ελληνικό δημόσιο.

Από την πλευρά της η εταιρεία επικαλείται αυθαίρετα αφ’ ενός δικαίωμα συμψηφισμού έναντι του ελληνικού δημοσίου και αφ’ ετέρου ότι οι δαπάνες πολυτελείας, ψυχαγωγίας ή κοινωνικής παραστάσεως (δηλαδή η πώληση ποτών και τσιγάρων, έσοδα από πάρκινγκ κ.λπ.) απαλλάσσονται.

Όμως ήδη από το 1997 το ΝΣΚ (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) έχει αποφανθεί αρνητικά επ’ αυτού του ζητήματος.

Πιο συγκεκριμένα στην υπ’ αριθμ. 162/1997 Γνωμοδότηση του ΝΣΚ (Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) επί του υπ’ αριθμ. 1109230/5468/1682/1996 ερωτήματος του Υπουργείου Οικονομικών, για το εάν η ανωτέρω εταιρεία έχει δικαίωμα συμψηφισμού ΦΠΑ, που αφορά σε δαπάνες της παρ. 4 του άρθρου 23 του Ν 1642/1986, το ΝΣΚ με ομόφωνη γνωμοδότηση των μελών του έκρινε ότι «…. οπωσδήποτε θα αποκλείονται του δικαιώματος προς έκπτωση οι δαπάνες οι οποίες δεν έχουν επαγγελματικό χαρακτήρα, όπως είναι οι δαπάνες πολυτελείας, ψυχαγωγίας ή κοινωνικής παραστάσεως, δοθέντος ότι οι δαπάνες οι απαριθμούμενες με την παράγραφο 4 του άρθρου 23 του Ν 1642/1986 έχουν πράγματι μη επαγγελματικό χαρακτήρα. Κατ’ ακολουθίαν των προεκτεθέντων, η εταιρεία με την επωνυμία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» δεν έχει δικαίωμα συμψηφισμού (εκπτώσεως) του ΦΠΑ, ο οποίος αφορά σε δαπάνες της παρ. 4 του άρθρου 23 του Ν 1642/1986».

Μετά από τα ανωτέρω προκύπτουν τα εξής εύλογα ερωτήματα :

·  Ποιο είναι το συνολικό ύψος του οφειλόμενου ΦΠΑ της εταιρείας Ελ. Βενιζέλος, συνυπολογιζομένων των νομίμων προσαυξήσεων ;

·  Γιατί η εν λόγω εταιρεία δεν αποδίδει στο ελληνικό δημόσιο τον ΦΠΑ που εισπράττει από τους πελάτες της ;

·  Πόσοι φορολογικοί έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί στην εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Ελ. Βενιζέλος» από τους αρμόδιους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και ποια είναι τα αποτελέσματα τους ;

·  Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διασφαλίσει πλήρως τα οικονομικά συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου ;

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω για μία ακόμη φορά τονίζει ο κ. Μιχελάκης ότι αποτελεί ιταμή πρόκληση για το σκληρά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό να γίνεται λόγος για φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατομμυρίων από μεγάλες και κερδοφόρες εταιρείες, την ώρα που αυτός υπόκειται σε πρωτόγνωρες και δυσβάστακτες θυσίες.

Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η φοροδιαφυγή συνιστά απάτη κατά του κράτους και σοβαρό αδίκημα με έντονη αντικοινωνική συμπεριφορά.

Κατά μείζονα λόγο εν μέσω οικονομικής κρίσης η εκτεταμένη φοροδιαφυγή αποτελεί μία πραγματική βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας, γιατί στερεί από το κράτος πολύτιμους πόρους υποχρεώνοντας την κυβέρνηση στη λήψη επώδυνων μέτρων.

Το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει επιτέλους η διάταξη του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος περί συνεισφοράς όλων στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους, να πάψει να αποτελεί απλό ευχολόγιο και να γίνει επιτέλους πράξη.

Πάντα χρηστικές... οι επερωτήσεις του Γιάννη Μιχελάκη στη Βουλή ο οποίος έχει εκπλήξει τους πάντες με τα θέματα της καθημερινότητας που ασχολείται...

Είναι έκπληξη... ο άνθρωπος!

Σας ευχαριστώ...


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου