Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

FW: H KATAIΓΙΔΑ ΔΕΝ ΕΠΝΙΞΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Thursday, November 08, 2012 1:46 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: H KATAIΓΙΔΑ ΔΕΝ ΕΠΝΙΞΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

 

Ρεπορτάζ : Λ. Νεσφυγέ, Κ. Κουκουμάκος
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Τα δύο υδροβόλα της Αστυνομίας που χρησιμοποιήθηκαν χθες για πρώτη φορά και έκαναν ρίψη νερού για να απωθήσουν διαδηλωτές, τα δακρυγόνα που έπνιξαν την Αθήνα και η καταρρακτώδης βροχή δεν κάλυψαν...
τη φωνή των χιλιάδων διαδηλωτών που παρέμειναν έως σχεδόν τις 10 το βράδυ στο Σύνταγμα διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα. 

Η χθεσινή κινητοποίηση ήταν μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων της κρίσης. Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, οι διαδηλωτές λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ξεπερνούσαν τις 70.000. Οι διαδηλωτές κατευθύνονταν προς το Σύνταγμα και όσο περνούσε η ώρα όλο και περισσότεροι κατέκλυζαν τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα - από τη Θεσσαλονίκη έως το Ηράκλειο.

Στην Αθήνα τα μέτρα περιφρούρησης της Βουλής ήταν ασφυκτικά και είχαν ξεκινήσει από νωρίς το μεσημέρι. Το Κοινοβούλιο ήταν αποκλεισμένο από κλούβες και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που απαγόρευαν την πρόσβαση σχηματίζοντας νεκρή ζώνη.

Πίσω από σιδερένιο φράκτη στη Βασιλίσσης Σοφίας βρισκόταν σε ετοιμότητα ο Αίαντας, το όχημα εκτόξευσης νερού της Αστυνομίας, καθώς και άλλο ένα υδροβόλο όχημα.

Στις 6 το απόγευμα η Πλατεία Συντάγματος ήταν ασφυκτικά γεμάτη από διαδηλωτές, οι οποίοι έφθαναν έως τη Σταδίου και την Πανεπιστημίου.

Λίγο μετά τις 6.30 μ.μ. άρχισε να βρέχει, αλλά ο κόσμος παρέμεινε στην Πλατεία  Συντάγματος. Παρότι η βροχή δυνάμωσε, οι γραμμές των διαδηλωτών συνέχισαν να πυκνώνουν.

Γύρω στις 7 μ.μ. η κατάσταση άρχισε να οξύνεται και σποραδικά ακούγονταν κάποιες κροτίδες, ενώ από τη Λεωφόρο Αμαλίας με κατεύθυνση το Κοινοβούλιο έπεσαν δύο φωτοβολίδες. Η ένταση ξεκίνησε όταν μαζί με τις φωτοβολίδες άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες μολότοφ στην πλευρά της Γεωργίου στο ύψος των ξενοδοχείων.

Τα επεισόδια πήραν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις όταν ομάδες κουκουλοφόρων επιχείρησαν σπρώχνοντας να αφαιρέσουν τα προστατευτικά κάγκελα στο πλαϊνό τμήμα της Βουλής.

Παράλληλα συνεχιζόταν η ρίψη πολλών μολότοφ, ενώ ομάδες νεαρών άρχισαν να πετούν πέτρες προς τον φράχτη.  Στις 7.15 μ.μ. τα δύο υδροβόλα της Αστυνομίας βγήκαν μπροστά από τον φράχτη στοχεύοντας τους διαδηλωτές. Η ρίψη μολότοφ συνεχιζόταν και τότε το ένα υδροβόλο άρχισε να εκτοξεύει νερό προς την πλευρά όπου έπεφταν οι μολότοφ.

Μεγάλη συμμετοχή και στη Θεσσαλονίκη

Φθορές σε προσόψεις τραπεζών στην οδό Τσιμισκή προκάλεσαν διαδηλωτές που συμμετείχαν στο χθεσινοβραδινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Παρά τη δυνατή βροχή, η συμμετοχή στην πορεία, η οποία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ήταν μεγάλη. Ξεχωριστή πορεία διοργάνωσε το ΠΑΜΕ ενώ συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο έκαναν εργαζόμενοι στην ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Το πρωί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκαναν κοινή πορεία με εργολαβικούς υπαλλήλους του ΑΠΘ, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. 


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου