Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

FW: ΑΥΡΙΟ... ΠΙΘΑΝΟ ΕΚΤΑΚΤΟ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Friday, November 23, 2012 3:38 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΑΥΡΙΟ... ΠΙΘΑΝΟ ΕΚΤΑΚΤΟ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

 

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας

Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ

Αγαπητό Fimotro,

 

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας

Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ

Αγαπητό Fimotro, 

H είδηση... έπεσε σαν αστραπή για να προλάβουμε να εκταμιεύσουμε την δόση για τη Ελλάδα κανονικά δηλαδή στις 5 Δεκεμβρίου τα 31.3 δις ευρώ και αρχές Ιανουρίου του 2013 τα 13.3 δις ευρώ αποφασίστηκε να γίνει... αύριο έκτακτο Eurogroup με τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα!

Όπως μαθαίνουμε έχουν ολοκληρωθεί όλα εκείνα τα... "τεχνικά" ζητήματα και πάμε προς ολατοχώς όπως όλα δείχνουν για την εκταμίευση της δόσης...

Όσο αφορά τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2014-2020 ύψους τελικά 1 τρις 047 δις ευρώ οι περικοπές που έπεσαν στο τραπέζι ύψους 81 δις ευρώ βρίσκουν αντιδράσεις αφού προτείνονται περικοπές 8 δις ευρώ για ταΑγροτικά και 10 δις ευρώ για το ταμείο συνοχής !

Πάντως η Ελλάδα αναμένεται να πάρει την "μερίδα του λέοντος" από τον προϋπολογισμό της Ευρώπης κάτι που δίνει θετικές προσδοκίες

Όμως είναι πιθανό να χρειαστεί και νέα Σύνοδος για το ζήτημα του προϋπολογισμού της ΕΕ, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε η Ανγκελα Μέρκελ το μεσημέρι. "Δεν είναι και τόσο δραματικό" σημείωσε.

Νωρίτερα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωνε ανικανοποίητος από τις βελτιωμένες προτάσεις που έκανε ο Βαν Ρομπάι.
"Θεωρώ ότι δεν υπήρξε σε αυτό το στάδιο ικανή πρόοδος. Δεν είναι η ώρα να κάνουμε παιγνίδια, το θέμα δεν είναι να μεταφέρουμε χρήματα από ένα τομέα του προϋπολογισμού σε έναν άλλον. Πρέπει να περικόψουμε δαπάνες που δεν μπορούμε να αντέξουμε . Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας, αυτό πρέπει να συμβεί και εδώ τόνισε ο Κάμερον.

Έτσι οι 27 έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα-ομάδες...τους "πληρωτές" και τους "αποδέκτες"!

Το Λονδίνο έχει βγει μπροστά στις χώρες της πρώτης ομάδας, μετά και το σχετικό "αντάρτικο" των συμπολιτευόμενων βουλευτών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει ζητήσει μείωση, "ή στην χειρότερη περίπτωση, πάγωμα" του προϋπολογισμού, ειδάλλως θα χρησιμοποιήσει το βέτο.
Μαζί με τη Βρετανία, διστακτικές είναι και χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Το Βερολίνο πάντως έχει αφήσει ανοικτή τη λύση της μη απόφασης, καθώς χρόνος μέχρι το 2014 υπάρχει: "Εάν προκύψει ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για συζητήσεις, αυτό δεν θα ήταν και τόσο κακό" είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Και στην άλλη ομάδα βρίσκεται η Γαλλία, οι προτεραιότητες για την οποία όσον αφορά τον κοινοτικό προϋπολογισμό επικεντρώνονται στα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα. Η Ισπανία επίσης είναι από τους σημαντικότερους αποδέκτες των επιδοτήσεων για την αλιεία. Παρίσι και Μαδρίτη είχαν απορρίψει προ ημερών προσχέδια του προϋπολογισμού που πίστευαν ότι περνούσαν τις "κόκκινες γραμμές" τους σε αυτά τα δύο πεδία.Απέναντι στο Παρίσι έχει βρεθεί και η Στοκχόλμη: Η Σουηδία επιδιώκει μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων, προκρίνοντας κονδύλια για τις νέες βιομηχανίες. "Χρειαζόμαστε έναν σύγχρονο προϋπολογισμό για το μέλλον, όχι έναν βγαλμένο από τη δεκαετία του '50" είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η Σουηδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Αυτό λοιπών είναι το κλίμα στο "Δείπνο Εργασίας"...της Ευρώπης που απ ότι φαίνεται το Ελληνικό ζήτημα αύριο σε έκτακτο Eurogroup με τηλεδιάσκεψη έχει προτεραιότητα αφού ο Αντώνης Σαμαράς έκανε αίσθηση στα περί... "Συνέπειας" της Ελλάδος στα συμφωνηθέντα και στην... "Ασυνέπεια" της Ευρώπης!


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου