Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

FW: ΤΟ 40% ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Thursday, November 08, 2012 7:56 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΤΟ 40% ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ

 

 

Με την συμμετοχή των Αμερικανών ψηφοφόρων να κυμαίνεται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από την συμμετοχή του 2008, που ήταν 58.2% επί του συνόλου του εκλογικού σώματος, τα...
αμερικανικά ΜΜΕ προσπαθούν να εντοπίσουν τις αιτίες της αποχής από την εκλογική διαδικασία.

Ειδικοί αναλυτές στις ΗΠΑ μιλούν για αποχή της τάξεως του 42-43%, κάτι που σημαίνει ότι πήγαν να ψηφίσουν περίπου 130 - 132 εκατομμύρια άνθρωποι, σε σύγκριση με τα 135 εκατομμύρια του ιστορικά υψηλού 2008.  


Γιατί ο ένας στους τέσσερις Αμερικανούς δεν προσήλθε στις κάλπες;  Σύμφωνα με τον καθηγητή Μάικλ Μακντόναλντ, διευθυντή του προγράμματος «Εκλογές» στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Μέισον, αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην «υπερβολική Δημοκρατία που επικρατεί στο πολιτικό σύστημα της χώρας».


«Είναι φανερό πως εδώ στις ΗΠΑ πηγαίνουμε παρά πολύ συχνά να ψηφίσουμε, γεγονός που ο κόσμος δείχνει να βαριέται να κάνει συνέχεια», τονίζει ο Μακντόναλντ. Και προσθέτει: «Με συνεχείς εκλογές -προεδρικές, τοπικές και ενδιάμεσες-  στήνονται κάλπες στην Αμερική σχεδόν μία φορά κάθε χρόνο. Όταν σε άλλες δυτικές δημοκρατίες οι πολίτες σπεύδουν να ψηφίσουν κάθε πέντε χρόνια, εμείς εδώ τους βάζουμε να τρέχουν στην κάλπη κάθε χρόνο».


Ένας ακόμη λόγος που ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων αρνείται να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία είναι τόσο το σύστημα της έμμεσης καθολικής ψηφοφορίας (ο πρόεδρος εκλέγεται όχι με απευθείας ψηφοφορία από τους εκλογείς, αλλά από το Σώμα των Εκλεκτόρων), όσο και η σταθερή πολιτική κατεύθυνση ορισμένων πολιτειών, όπως το Τέξας (Ρεπουμπλικανική πολιτεία) και η Μασαχουσέτη (Δημοκρατική πολιτεία), που αποτρέπει ορισμένους πολίτες από την ψηφοφορία, καθώς αισθάνονται ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα στην πολιτεία τους.


Πολλοί πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν επίσης ότι η ψήφος μέσω Διαδικτύου είναι μια «εξαιρετικά περίεργη διαδικασία, που ενέχει κινδύνους εκλογικής αδιαφάνειας», όπως την περιέγραψε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς.


Τρανό παράδειγμα, λένε, η τεκμηριωμένη με βίντεο καταγγελία ενός αμερικανού ψηφοφόρου ότι το μηχάνημα δεν κατέγραφε σωστά την ψήφο, πριμοδοτώντας τον αντίπαλο - κάτι που οδήγησε στην απόσυρση του εν λόγω ηλεκτρονικού μηχανήματος από εκλογικό κέντρο της Πενσιλβάνια. Το μηχάνημα χάριζε ψήφους στον Ρόμνεϊ όταν κάποιος επιχειρούσε να ψηφίσει τον Ομπάμα με τους ειδικούς να λένε πως τα μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας από την εταιρεία Diebold είναι επιρρεπή στο «χάκινγκ» από επιτήδειους που θα ήθελαν να κάνουν νοθεία.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου