Από σήμερα, Πέμπτη 1η Αυγούστου, θα είναι προσβάσιμος για τους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου ο όροφος με τη μόνιμη συλλογή ... των αρχαιοτήτων των γεωμετρικών, αρχαϊκών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων από διάφορα μέρη της Κρήτης.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται σημαντικά έργα τέχνης που απεικονίζουν και αποτυπώνουν μορφές και όψεις από την επίσημη και ιδιωτική ζωή, τους θεσμούς, τη λατρεία και τις ταφικές πρακτικές από τη δωρική κοινωνία των πρώιμων ιστορικών χρόνων μέχρι τον πολιτισμικά σύνθετο ελληνορωμαϊκό κόσμο της ύστερης αρχαιότητας.
Από σήμερα, Πέμπτη 1η Αυγούστου, θα είναι προσβάσιμος για τους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου ο όροφος με τη μόνιμη συλλογή των αρχαιοτήτων των γεωμετρικών, αρχαϊκών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων από διάφορα μέρη της Κρήτης. Εκτίθενται, επίσης, επιλεγμένα αντικείμενα από τις πρώην ιδιωτικές συλλογές Στυλιανού Γιαμαλάκη και Νικολάου Μεταξά όχι μόνο από την Κρήτη, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ανατολή που χρονολογούνται από τα μινωικά έως τα νεώτερα χρόνια. Αμέσως μετά το άνοιγμα του ορόφου, θα κλείσει για το κοινό η προσωρινή έκθεση του Μουσείου, ενώ τα πιο σημαντικά και εμβληματικά εκθέματα των μινωικών χρόνων θα εκτεθούν προσωρινά σε αίθουσα του ορόφου.
Σημαντικό παράδειγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής Το σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου, άρχισε να οικοδομείται το 1935 από τον αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό. Το αντισεισμικής κατασκευής κτήριο είναι ένα σημαντικό παράδειγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής και βραβεύθηκε με έπαινο Bauhaus. Ο Καραντινός εφάρμοσε τις αρχές της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στις ανάγκες ενός Μουσείου εξασφαλίζοντας επαρκή φυσικό φωτισμό μέσω ανοιγμάτων στο ανώτερο τμήμα των τοίχων και διευκολύνοντας την κυκλοφορία μεγάλων ομάδων επισκεπτών.Επίσης, προέβλεψε την πιθανότητα μελλοντικής επέκτασης του κτηρίου. Τα χρώματα και, κυρίως, τα υλικά δομής που χρησιμοποιήθηκαν, όπως τα πολύχρωμα φλεβωτά μάρμαρα, ανακαλούν τις μινωικές τοιχογραφίες, οι οποίες μιμούνταν περίτεχνες ορθομαρμαρώσεις. Μόλις ο επισκέπτης αρχίσει την περιήγησή του στο Μουσείο, θα μπορέσει να θαυμάσει την εξέλιξη της αγγειοπλαστικής από την Νεολιθική μέχρι την Μετανακτορική Εποχή, όπως και τα περίφημα καμαραϊκά αγγεία με τα υπέροχα χρώματα και θέματα, παρμένα από τον φυσικό κόσμο. Μοναδικός στο είδος του είναι ο περίφημος δίσκος της Φαιστού, με σημεία ιερογλυφικής γραφής και ιδεογραμμάτων. Τα αυθεντικά κομμάτια των τοιχογραφιών από το Ανάκτορο της Κνωσού διακρίνονται από την έντονη διάθεση για ζωή και τη λατρεία των Μινωιτών για τη φύση. Τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν παρμένα από τη φύση και διατηρούνται ανεξίτηλα μέχρι σήμερα.
Μουσείο του μινωικού πολιτισμού Ρυτό σε σχήμα ταυροκεφαλής. Οι συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου άρχισαν να συγκροτούνται στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Ηρακλείου, με την εξουσιοδότηση της οθωμανικής κυβέρνησης, έστρεψε την προσοχή του στη διάσωση, περισυλλογή και φύλαξη των αρχαιοτήτων της Κρήτης.
Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, που καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Κυρίαρχη θέση, όμως, στις συλλογές του κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης, την οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει σε όλη της την εξέλιξη. Η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το Μουσείο δίκαια θεωρείται το κατ’ εξοχήν Μουσείο του μινωικού πολιτισμού. Πηγή : naftemporiki.gr |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου