Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

FW: ΚΕΡΔΗ 70 ΕΩΣ 80 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ...

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Tuesday, July 23, 2013 8:09 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΚΕΡΔΗ 70 ΕΩΣ 80 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ...

 

...9 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ...
Κέρδη 70 έως 80 δισ. ευρώ αναμένεται να έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από τις αγορές κρατικών ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης κατά την περίοδο μεταξύ 2009 και 2012, ...
από τα οποία τα 9 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα ελληνικά ομόλογα.
Τα ανωτέρω επισημαίνει ο επικεφαλής της γερμανικής επενδυτικής εταιρείας Allianz Global Investors, Αντρέας Ούτερμαν, σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times.
Όπως γράφει ο Ούτερμαν στους FT, όλα τα κρατικά καθώς και τα εταιρικά ομόλογα που αγόρασε η ΕΚΤ στο πλαίσιο των παρεμβάσεών της (securities market program) διακρατούνται τυπικά έως τη λήξη τους και η κύρια πηγή των κερδών της ΕΚΤ θα είναι οι τόκοι (coupons) που θα εισπράττει, με την υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια χρεοκοπία.
«Αν υπάρξει η ανάγκη περαιτέρω οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα για πρώτη φορά, τότε τουλάχιστον μέρος του κόστους πρέπει να καταβληθεί από τα κέρδη που είχε η ΕΚΤ από προηγούμενα προγράμματα», αναφέρει και προσθέτει ότι «αν αυτό γινόταν καλύτερα κατανοητό, τότε ίσως θα περιοριζόταν η λαϊκή αντίθεση στα προγράμματα διάσωσης».
Ο Ούτερμαν σημειώνει ότι και άλλες κεντρικές τράπεζες που έκαναν παρεμβάσεις στη διάρκεια της κρίσης αποκόμισαν κέρδη. Αναφέρει ενδεικτικά ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αγόρασε την άνοιξη του 2008 στοιχεία του ενεργητικού της τράπεζας Bear Sterns, ύψους σχεδόν 30 δισ. δολαρίων, από την οποία αποκόμισε καθαρά κέρδη 6,6 δισ. δολαρίων.
Όσον αφορά στις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων στη διάρκεια της κρίσης για τη χορήγηση εγγυήσεων και την αγορά μετοχών σε επιχειρήσεις, τα στοιχεία είναι ανάμεικτα, αν και το κόστος σε γενικές γραμμές αποδεικνύεται χαμηλότερο απ' ότι αναμενόταν αρχικά, υποστηρίζει ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας. Για παράδειγμα, λέει, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κέρδισε 5 δισ. δολάρια από την αγορά μετοχών της AIG και επιπλέον 4,5 δισ. δολάρια από επενδύσεις που έκανε στη Citigroup και τη Bank of America. Ωστόσο, φαίνεται απίθανο να έχει κέρδος από τις επενδύσεις που έκανε σε αυτοκινητοβιομηχανίες.
Πηγή: ΑΜΠΕ


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου