Η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει γραμμή πλεύσης σε ό,τι αφορά στην πολιτική σταθεροποίησης του ευρώ ανεξαρτήτως κυβερνητικού εταίρου, ...
ξεκαθαρίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Leipziger Volkszeitung.
«Κρατήσαμε σταθερή πορεία στην ευρωπαϊκή πολιτική, κι αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί προς το συμφέρον της Γερμανίας και του μέλλοντός μας», επισημαίνει ο κ. Σόιμπλε.
Ερωτηθείς μάλιστα εάν μετά τις εκλογές θα δοθούν περισσότερα χρήματα για ανάπτυξη και απασχόληση, όπως ζητούν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, ο κ. Σόιμπλε εμφανίζεται αρνητικός. «Είμαι κι εγώ υπέρ της ανάπτυξης και των περισσότερων θέσεων εργασίας, αλλά λογική δημοσιονομική πολιτική και μεταρρυθμίσεις είναι ο καλύτερος δρόμος προς τα εκεί. Δημοσιονομικά ελλείμματα δεν αποτελούν λύση, αλλά επιτείνουν το πρόβλημα», υπογραμμίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Σημειώνει άλλωστε ότι χώρες με σταθερές δημοσιονομικές επιδόσεις διαθέτουν την καλύτερη και βιωσιμότερη οικονομική ανάπτυξη επικαλούμενος το «καλό παράδειγμα» της Ισπανίας και της Ελλάδας, που βρίσκεται «σε καλό δρόμο».
Στα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού εστιάζουν με δημοσιεύματά τους και άλλες γερμανικές και γαλλικές εφημερίδες.
Η Tagesspiegel εκτιμά συγκεκριμένα ότι «δύο φόβοι» είναι εκείνοι που εμποδίζουν «έναν μεγάλο συνασπισμό». «Οι Σοσιαλδημοκράτες φοβούνται ότι τυχόν συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες θα τους οδηγήσει στο τέλος σε ένα καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα όπως έγινε το 2009. Από την πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών εκφράζεται ο φόβος ότι στο μισό της κοινοβουλευτικής περιόδου το SPD θα βρει αφορμή για να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση με τη συμμετοχή των Πρασίνων και του κόμματος της Αριστεράς . Το φοβερό σε αυτές τις φοβίες είναι ότι διαπιστώνει αν έχει κανείς δίκαιο μόνο μετά», παρατηρεί η εφημερίδα.
Μια εναλλακτική στο πρόβλημα αναζήτησης κυβερνητικού εταίρου δίνει από την πλευρά της η Frankfurter Rundschau. ««Γιατί να μην κυβερνήσει μόνη της η Αγκελα Μέρκελ, εκείνη και το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα;» αναρωτιέται ο σχολιαστής της εφημερίδας. «Αυτό σημαίνει κυβέρνηση μειοψηφίας. Στη Γερμανία μόνο η λέξη προκαλεί αμέσως σκέψεις που παραπέμπουν στη Βαϊμάρη. Μετά τον πόλεμο η Γερμανία έχει εξελιχθεί σε μια υποδειγματικά σταθερή δημοκρατία που δεν πρόκειται να καταρρεύσει εξ αιτίας μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Η εκδοχή της κυβέρνησης μειοψηφίας θα έδινε στη Μέρκελ και το κόμμα της τη δυνατότητα να έφερναν στο κοινοβούλιο θέσεις μετριοπαθέστερες και θα αποτελούσε για την κυβέρνηση υποχρέωση αλλά και ευκαιρία να αντιπαρατεθεί με την αντιπολίτευση», επισημαίνει το δημοσίευμα.
«Ορισμένοι πολιτικοί στο Παρίσι πιστεύουν ότι η Άγκελα Μέρκελ με εταίρο το SPD θα μετριάσει τις εκκλήσεις προς τους ευρωπαίους για αυστηρή δημοσιονομική πολιτική», σημειώνει με τη σειρά της η γαλλική συντηρητική εφημερίδα Le Figaro. «Είναι πιθανόν, αλλά καλό θα είναι οι γάλλοι Σοσιαλιστές να μην έχουν υψηλές προσδοκίες. Ένας Γερμανός δεν γίνεται ποτέ αμελής ακόμη κι αν παρεκκλίνει κάπως από το μονοπάτι της αρετής», αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου.
Η επίσης γαλλική Le Monde δεν περιμένει αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική της Μέρκελ. «Για την Ευρώπη η Μέρκελ ΙΙΙ, ακόμη και με εταίρο το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, θα θυμίζει τη Μέρκελ ΙΙ. Η καγκελάριος δεν έχει βάλει άλλο στόχο για την Ε.Ε. παρά την επανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της. Εάν δεν το επιτύχει στην εποχή της οικονομικής παγκοσμιοποίησης θα σημάνει την πτώση της Ευρώπης», παρατηρεί η εφημερίδα.
Πηγή: Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου