Σημαντικό έλλειμμα σε αναισθησιολόγους καταγράφεται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό είτε στη διεκπεραίωση των επεμβάσεων. Το 30% των οργανικών θέσεων αναισθησιολόγων στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα είναι κενές, ενώ 18 νοσοκομεία λειτουργούν οριακά με έναν ή δύο αναισθησιολόγους... Τα στοιχεία προέκυψαν από μελέτη που διενήργησαν η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία με την Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας Βορείου Ελλάδας, και παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του 20ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αναισθησιολογίας, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται αύριο στην Αθήνα.
«Σε μια εποχή που μεγάλο ποσοστό οργανικών θέσεων παραμένουν κενές και οι πόροι σε υλικό και εξοπλισμό είναι περιορισμένοι, οι Αναισθησιολόγοι καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να είναι ασφαλείς οι ασθενείς που λαμβάνουν αναισθησία» ανέφερε η κυρία Ελένη Μαυρομμάτη, πρόεδρος Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας. Χωρίς αναισθησία οι μη επεμβατικές πράξεις Σύμφωνα με τη μελέτη, η έλλειψη γιατρών - αναισθησιολόγων όπως και νοσηλευτικού προσωπικού επιβαρύνει τη λειτουργία των νοσοκομείων. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά η ελλιπής παροχή αναισθησίας σε ασθενείς που χρειάζεται να υποβληθούν στις λεγόμενες μη επεμβατικές ιατρικές πράξεις, κυρίως γαστρεντερικής ή αιμοδυναμικής φύσεως, επεμβατικής ακτινολογίας κοκ. Εξίσου «επώδυνη» είναι η κατάσταση και για τους ασθενείς που χρειάζεται να μπουν σε χειρουργικές αίθουσες, αφού η έλλειψη αναισθησιολόγων συνεπάγεται μακρά αναμονή στις προγραμματισμένες επεμβάσεις.
Επιπλέον, λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων το 40% των νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν διαθέτει οργανωμένη και στελεχωμένη αίθουσα ανάνηψης, γεγονός που σημαίνει ανεπαρκή άμεση μετεγχειρητική παρακολούθηση των χειρουργικών ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας ή μετά από σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις. Πηγή : protothema.gr |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου